palkittuja ja nimityksiä

H&M Foundation palkitsi Global Change Award -kisan voittajat Tukholmassa.

Kestävyyteen ja kiertotalouteen tekstiili­teollisuutta kannustava ideakisa on järjestetty vuodesta 2015 lähtien. Voittajat saavat apurahaa ja pääsevät valmennusohjelmaan toimintansa jatkokehittämiseksi.
H&M Foundation palkitsi Global Change Award -kisan voittajat Tukholmassa. Kestävyyteen ja kiertotalouteen tekstiili­teollisuutta kannustava ideakisa on järjestetty vuodesta 2015 lähtien. Voittajat saavat apurahaa ja pääsevät valmennusohjelmaan toimintansa jatkokehittämiseksi.

Kasvava vaate kasvavalle vauvalle

Yksi innovaatiokisan voittajista tekee lastenvaatteita avaruusteknologian ja origamien pohjalta. Kuluttajat voivat nyt tukea joukkorahoituksella vaate­teollisuuden muutosta kiertotalouden mukaiseksi.

Lapsi voi kasvaa seitsemän vaatekoon verran kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Brittiläinen Petit Pli on luonut vaatteita, joita lapsi voi käyttää läpi tämän vauhdikkaan kasvuvaiheen. Vaatteet on taiteltu kuten japanilainen paperiorigami. Avaruusteknologiasta inspiroituneiden vaatteiden laskoksen avautuvat antaen lisää mittaa lapsen kasvaessa.

Petit Plin keksintö oli yksi viidestä H&M Foundationin Global Change Award -kisassa palkituista. Yhteensä miljoonan euron apurahaa jakaa neljä muutakin innovaatiota. Kisaan osallistui tänä vuonna yli 6 600 yrittäjää 182 maasta. Nyt kuluttajilla on mahdollisuus tukea mieleisiään kestävän kehityksen ideoita joukkorahoitusalusta Indiegogon kautta.

Vaatteen henkilöllisyyspaperi

Saksalainen circular.fashion pureutuu vaatejäteongelmaan kaikissa elinkaaren vaiheissa: Loop Scoop on digitaalinen järjestelmä, joka auttaa vaatteiden suunnittelijoita valitsemaan ympäristöystävällisiä ja kierrätettäviä materiaaleja ja tuotantotapoja.

Vaatteen tiedot tallentuvat digitaaliseen tunnistimeen, josta kuluttaja puolestaan saa ohjeita vaatteen elin­iän pidentämiseen. Elinkaaren lopussa vaatteen kierrättäjät skannaavat tunnistimen kautta kierrätysprosessia helpottavaa tietoa.

Nahkaa hedelmistä

Kolme muuta palkittua korvaa nykyisiä tekstiilimateriaaleja kestävämmillä vaihtoehdoilla.

Sveitsiläinen Dimpora korvaa teknisten ulkoiluvaatteiden mikromuovia synnyttäviä pintakäsittelyaineita mineraalisilla, myrkyttömillä ja mineraalipohjaisilla. Kivestä tehdään liuos, josta voi suihkaista vaatteen pintaan maatuvan, suojaavan kerroksen.

Perulainen Le Qara puolestaan valmistaa aidon nahkan kaltaista, yhtä kestävää ja tismalleen halutun väristä materiaalia bioteknisesti laboratoriossa kasvien kuten kukkien ja hedelmien mikro-organismeista. Näin vältetään aidon nahan ympäristövaikutukset, joista erityisesti värjääminen kuormittaa luontoa.

Kenialainen Green Nettle Textile tekee tekstiilikuituja uudesta viljelykasvista. Nokkonen soveltuu karuihin oloihin ja rinteisiin ja tuo elinkeinon jo tuhansille kenialaisille maanviljelijöille.

https://globalchangeaward.com/back-the-winners/

Kiertopalkinto WeFoodille

WeFood-hävikkiruokamyymälä saanut Suomen ensimmäisen Kiertopalkinnon. WeFood on onnistunut vähentämään ruokahävikkiä ensimmäisten kolmen toimintakuukautensa aikana jo yli 30 000 kiloa.

”On suuri kunnia saada tämä tunnustus. Olemme todella tyytyväisiä tulokseen, sillä alun perin tavoitteemme oli vähentää vuodessa ruokahävikkiä 50 000 kilolla. Nyt vaikuttaa siltä, että olemme tässä vaiheessa kevättä ylittäneet tavoitteen”, kertoo projektipäällikkö Else Hukkanen WeFoodista.

Hävikkiruokamyymälä WeFood avautui kauppakeskus REDIin Helsinkiin syyskuussa 2018. Myymälästä voi ostaa tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin, koska niiden parasta ennen -päivä lähestyy tai ne ovat muulla tavalla kakkoslaatua, silti syöntikelpoisia. Tuotteet on saatu lahjoituksena 28 tavarantoimittajalta. Näin kaupat, tukut, ruoan valmistajat ja maahantuojat pystyvät vähentämään omaa hävikkiään.

Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämä WeFood-kauppa perustuu tanskalaisen sisarjärjestön konseptiin. Hävikkiruuan myynnistä syntyneet voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

Lahjoitukset kerätään Nissanin sponsoroimalla sähköpakettiautolla. WeFood on saanut toimintansa tueksi rahoitusta ympäristöministeriöltä ja Otto Malmin säätiöltä. Lisäksi yksityiset ihmiset ovat rahoittaneet toimintaa joukkorahoituksen kautta noin 50 000 eurolla.

Työssä on mukana 130 vapaaehtoista, yksi heistä on Helena Ahonen.

”Palkinto kuuluu jokaiselle, joka jollakin tavalla muuttaa toimintatapojaan niin, että ruokahävikkiä syntyisi vähemmän”, Ahonen sanoi palkintojen­jakotilaisuudessa.

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke jakoi Kiertopalkinnon hävikkimyymälä WeFoodille toukokuun alussa Kiertotalouden kirittäjät -seminaarissa Espoon Otaniemessä. Kiertopalkinto nostaa esiin kiertotaloutta edistäviä tahoja Materiaaliloikka-verkkopalveluun listattujen esimerkkien joukosta.

Nimityksiä

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu filosofian maisteri (ympäristötiede) Johanna Rusanen.

Hän siirtyy tehtävään HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut-kuntayhtymän käyttöpäällikön tehtävästä, missä hän on toiminut jätehuollon kuljetusyksikön päällikkönä. Aiemmin Rusanen on toiminut mm. NCC Industry Oy:n, Lassila&Tikanoja Oyj:n ja Rosk´n Roll Oy Ab:n (entinen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy) palveluksessa.

Rusanen aloittaa PHJ:n toimitusjohtajana elokuussa seuraten tehtävässä yhtiötä sen perustamisesta lähtien luotsannutta toimitusjohtaja Tuula Honkasta, joka jää eläkkeelle. Toimitusjohtajan tehtävään haki kaikkiaan 50 henkilöä.

Ramboll Finland Oy

Terhi Pietari on nimitetty Rambollin henkilöstöjohtajaksi Suomeen 6.5.2019 alkaen. Pietari siirtyy Rambolliin Fujitsulta.

Suomen Erityisjäte Oy

Pasi P. Virtanen on aloittanut 15.4.2019 liiketoimintajohtajan tehtävässä. Hän vastaa yhtiön Pilaantuneiden materiaalien ja vaarallisten jätteiden liiketoiminnoista sekä tutkimus- ja kehitystyöstä.

Outi Lepistö on valittu yhtiön laatupäälliköksi. Hän vastaa laatu- ja ympäristöjärjestelmien ylläpidosta ja kehittämisestä sekä työturvallisuusjärjestelmän rakentamisesta, ylläpidosta ja kehittämisestä. Hän aloittaa tehtävässään 3.6.2019.

Vestia Oy

Mervi Väisänen, viestinnän johtamisen KTM, on aloittanut tammikuussa viestintäsuunnittelijana. Hän vastaa Vestian viestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta. Aiempaa kokemusta jätealalta Väisäsellä on ympäristötekniikan alan yrityksestä.

Jarkko Saaranen, insinööri AMK, on aloittanut rakennuttajana toukokuun alussa. Hän on toiminut aiemmin Reisjärven kunnanrakennusmestarina. Hän vastaa Vestialla rakennuttamistehtävistä.

Raimo Seppälä, markkinointimerkonomi, on aloittanut ratkaisumyyjänä toukokuun alussa. Hänellä on pitkä kokemus myynti- ja asiakaspalvelutyöstä. Hän vastaa Vestialla yritysten sekä omistajakuntien asiakasratkaisuista.

Elina Saarinen

Elina Saarinen