Työnsä taitajia

Kierrätysoperaattori tuli taloon

Helsingin Katajanokalla toteutetaan juuri kiertotaloutta käytännössä. Purettavasta rakennuksesta yritetään saada pelastettua mahdollisimman paljon uudelleenkäyttöön ennen kuin purkutyökoneet tulevat.

Kierrätysoperaattori Sirpa Rivinoja Risain ­Oy:stä on arvioinut, lajitellut ja kuvannut uudelleenkäyttöön kelpaavia osia ja muodostanut kohteesta uudelleenkäyttösuunnitelman.

Rivinoja on julkaissut kalusteista, laitteista ja muista rakennusosista ilmoituksia digitaalisessa huutokaupassa. Uudelleenkäyttökelpoiset pyritään myymään ennen purku-urakkaa.

Ne osat ja materiaalit, joita ei saada uudelleenkäyttöön, päätyvät jätteiksi. Ytekki Oy:n tekemässä purkukartoituksessa on esitetty kierrätys- ja hyödyntämissuositukset eri jätejakeille.

Asiakas voi käyttää raportoituja tuloksia omassa vastuullisuusraportoinnissaan: Näin monta yksikköä jatkoi elinkaartaan. Noin monta tonnia materiaalia ei päätynytkään sekajätteeksi. Näin paljon aikaansaatiin hiilipäästösäästöä. Lisäksi nuorille avustajille tarjottiin töitä.

”On tosi hienoa ja palkitsevaa nähdä tällaisten kierto­talousprojektien toteutuvan”, Rivinoja sanoo.

Hän on työskennellyt 10 vuotta uudelleenkäytön edistämiseksi ja hankkinut materiaalikatselmoijan työkalut. Aluksi hän tarjosi tavaroiden sorttausapua kotitalouksille ja kuolinpesille, mutta uskoi aina, että jonain päivänä yritykset, kunnat ja julkisyhteisöt tunnistaisivat tarpeen uudelleenkäytön suunnittelun ja toteutuksen palveluille. On tavallista, ettei työpaikalla kenenkään tehtävänä ole suunnitella fiksua uudelleenkäyttöä.

”Kiertotaloudesta on tullut suosittua. Kunnissa ja yrityksissä osataan jo tilata kierrätysoperaattorin apua.”

Digitalisaatio auttaa: Rivinojan apuna ovat verkkohuutokaupat Kiertonet.fi ja Huutomylly.fi, työvoimaa välittävä Treamer sekä LUT-ympäristötekniikan opiskelijoiden kanssa kehitetyt mittaristot.

Risain Oy on kasvanut 38 prosentin ­vauhtia. Asiakkaita ovat esimerkiksi S-ryhmä ja Työterveys- laitos.

Rivinojaa ohjaavat arvot:

”Olen pitkään kiinnittänyt huomiota vastuullisuuteen ja uudelleenkäyttöön. Minulla on kolme aikuista tytärtä ja kaksi lastenlasta. Mietin heidän tulevaisuuttaan. Kannan oman korteni kekoon, jotta maailma jäisi heille parempana paikkana.”

KUKA: Sirpa Rivinoja, kierrätysoperaattori ja Risain Oy:n perustaja.

MISTÄ: Olen asunut nyt 12 vuotta Lahdessa.

KOULUTUS: Kudonta-artenomi, Motivan materiaali­katselmoija.

HARRASTAN: Soitan pianoa. Sysmän mökillä. remontoin, marjastan, sienestän ja suppailen.

SUOSITTELEN: Ei saa lannistua. Kaikki isot, vaikuttavat muutokset ovat lähteneet yhdestä ihmisestä.