25.9.2013 Suomi on jäljessä muita länsimaita rakennus- ja purkujätteiden kierrätyksessä. Rakentamisen materiaalitehokkuuden työryhmä löysi käytännönläheisiä tapoja korjata ongelmia, jotka johtuvat…
Ekokaari palvelee nyt koko Kaakkois-Suomea
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ.
Yhä suurempi osuus yritysten, rakentamisen ja teollisuuden jätteistä kierrätykseen. Tämä on yritysjätteiden vastaanottoon ja käsittelyyn erikoistuneen Ekokaari Oy:n tavoite koko Kaakkois-Suomessa.
Ekokaari Oy laajensi kesällä toimialuettaan Kymenlaaksosta Etelä-Karjalaan. Uusi toimipiste avautui kesäkuun alussa Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa Lappeenrannan Konnunsuolla.
”Toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin Kukkuroinmäessä ja asiakkaat ovat löytäneet meidät. Tarjoamme asiakasyrityksille kustannustehokkaan ja laadukkaan vaihtoehdon erilaisten yritysjätteiden käsittelyyn ja kierrätykseen”, sanoo Ekokaari Oy:n toimitusjohtaja Aki Koivula.
Suurimpia asiakasryhmiä ovat rakennusliikkeet, teollisuuslaitokset, kaupan alan toimijat sekä jätehuoltoyhtiöt ja kuljetusyritykset.
Strategiana laajentua
Ekokaaren päätoimipaikka on toiminut Keltakankaan jätekeskuksessa Kouvolassa jo yli kymmenen vuotta, alun perin osana Kymenlaakson Jätettä. Lisäksi yhtiöllä on pienempi terminaali Kotkan Heinsuolla.
”Ekokaaren strategiana on laajentaa toimintaa kattamaan koko Kaakkois-Suomen. Haemme rohkeasti uudenlaisia kumppanuuksia ja yhteistyön synnyttämää synergiaetua. Etelä-Karjala on logistisesti luontainen suunta kasvulle”, Koivula perustelee.
Ekokaari vastaanottaa sekalaisia rakennus- ja purkujätteitä, rakentamisessa ja purkamisessa erilliskerättäviä ja hyödynnettäviä jakeita, energiajätettä, nestemäisiä jätteitä sekä öljyisiä vesiä ja maa-aineksia. Hiekan- ja rasvanerotuskaivojätteille on tarjolla allaskäsittelyä.
Kukkuroinmäessä asiakkaille on tarjolla samat palvelut kuin Keltakankaallakin. Osaamisen, käsittelyinfran, monipuolisen kaluston ja pitkän kokemuksen avulla yhtiö saa haastavistakin jäte-eristä mahdollisimman suuren osuuden hyödynnettyä.
Laitosinvestointi harkinnassa Lappeenrannassa
Ekokaari varautuu käsittelemään Kukkuroinmäessä aluksi noin 10 000 tonnia yritysjätteitä, mutta määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa jo muutaman vuoden sisällä.
Toistaiseksi jätteiden vastaanotto ja käsittely hoituu Etelä-Karjalassa mobiilikalustolla, mutta Koivula kertoo yhtiön kartoittavan juuri mahdollisuuksia investoida lähivuosina käsittelylaitoskokonaisuuteen.
Myös maa-ainesten vastaanottotoimintaa on potentiaalia kasvattaa.
Kiertotalouskeskittymä vahvistuu
Kukkuroinmäessä Ekokaari tekee yhteistyötä Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n (EKJH) kanssa, jonka kanssa Ekokaari on solminut vuokrasopimuksen noin kahden hehtaarin käsittelyalueesta. Konetyöt ja käsittelytoiminnot työllistävät myös yhteistyökumppaniksi valitun Kaiwur Oy:n työntekijöitä.
EKJH:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen iloitsee kumppanuudesta, koska yrityspalveluille on selvästi Etelä-Karjalassa kysyntää.
Hänen mukaansa yhteistyö Ekokaaren kanssa edistää tavoitetta rakentaa Kukkuroinmäestä kiertotalouden osaamiskeskittymä.
”Meillä on Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa yhteensä 136 hehtaaria tilaa. Alueelle sijoittuvat toimijat vahvistavat kiertotalouskeskittymän vetovoimaa ja edesauttavat alueen elinvoimaisuutta. Yhteistyön ansiosta osa sellaisista jätevirroista, jotka ovat aiemmin menneet maakunnan ulkopuolelle, jäävät nyt paikalliseen kiertoon hyödyttämään eteläkarjalaisia”, Suomalainen näkee.
Työkaluja vastuullisuuteen
Ekokaari pitää tärkeänä vastuullista ja laadukasta palvelua.
Yrityksen toimintaa ohjaavat ISO-sertifioidut ympäristö- ja laatujärjestelmät. Lisäksi on käynnissä työterveys- ja turvallisuusjärjestelmän ISO-sertifiointi.
Jätteen käsittely ja varastointi tapahtuu asfaltoiduilla kentillä, joilla päästöt vesiin ja maaperään on minimoitu. Ilmapäästöjä hallitaan erilaisin teknisin ja rakenteellisin keinoin.
”Asiakkaat saavat luotettavat raportit siitä, miten materiaalit on käsitelty ja mihin ne menevät jatkohyödynnettäväksi. Se on tärkeää informaatiota vastuullisuuteen pyrkiville asiakasyrityksille, jotka hyödyntävät tietoja omassa päätöksenteossaan ja raportoinnissaan”, Koivula muistuttaa.
Paikallisesti ja läheltä saatavat käsittelypalvelut pienentävät jätteen kuljetuksesta syntyviä päästöjä.
Laitosinvestoinnit käynnissä
Ekokaari kehittää käsittelyprosessejaan suunnitelmallisesti kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa. Yhtiö on juuri investoinut 1,4 miljoonaa euroa ja uudistanut Keltakankaan jätekeskuksessa sijaitsevan lajittelulaitoksensa teknologiaa.
”Tekniikka on kehittynyt ja samalla lainsäädäntö asettaa entistä tiukemmat vaatimukset materiaalien kierrätykselle. Kiertotaloustavoitteet ohjaavat kehittämistyötämme”, Koivula taustoittaa.
Käsittelylaitos ottaa sekalaisesta rakennus- ja purkujätteestä talteen hyödyntämiskelpoiset materiaalit tehokkaalla esikäsittelylinjastolla sekä laitoksen murskaimilla, seuloilla ja optisilla erottimilla.
Laitoskokonaisuus on ollut kaiken kaikkiaan noin neljän miljoonan euron investointi.
Kehityssuunnitelman mukaan tulossa on vielä toisen neljän miljoonan euron edestä lisäinvestointeja. Investointipäätökset linjastokokonaisuuden osalta tullaan tekemään lähivuosina.
Enemmän muovia kierrätykseen
Suunnitteilla on lisätä laitokseen muun muassa tekoälyrobotiikkaa, jotta kierrätys- ja hyödyntämisaste kohenisi entisestään.
”Tähtäämme siihen, että saisimme laitoksessa etenkin muoveja talteen ja kierrätykseen entistä tehokkaammin”, Koivula sanoo.
Varsinkin polyeteeni- ja polypropeenijätteestä jalostetulle uusiomuoville alkaa olla kierrätyskohteita ja kysyntää markkinoilla.
Koivula kertoo, että vastaanotettavan jätteen joukossa on etenkin erilliskerättyä kovamuovia kuten muoviputkia, kontteja, tynnyreitä, kanistereita sekä maatalousmuovia kuten suursäkkejä.
Kivijakeesta puolestaan voisi tekoälyrobottipoiminnalla saada niin puhdasta materiaalivirtaa, että se olisi mahdollisesti tuotteistettavissa vaikkapa neitseellisiä maa-aineksia korvaaviksi tuotteiksi.
Kierrätysaste kaksinkertaiseksi
Koivula kertoo, että Ekokaaren saavuttama jätteiden kokonaishyödyntämisaste on jo hyvin korkea, 90–96 prosenttia. Loppusijoitukseen menee ainoastaan joitakin prosentteja.
Suurin osa laitoskäsittelyn tuotteista on bio- ja kierrätyspolttoaineita. Ekokaari haluaa kuitenkin kasvattaa materiaalikierrätykseen päätyvää osuutta.
Materiaalikierrätysaste on tarkoitus yli kaksinkertaistaa nykyisestä noin 15 prosentista 30–40 prosenttiin.
Kierrätysasteen kohentaminen on tärkeää sekä Ekokaarelle että yhtiön asiakkaille.
Kehitystyössä mukana
Tavoite on kunnianhimoinen, sillä Ekokaaren vastaanottama jäte on tyypillisesti sellaista heterogeenistä ainesta, josta muut toimijat ovat jo ottaneet helpoiten hyödynnettävät materiaalit talteen.
Jäte sisältää paljon yhdistelmämateriaaleja. Seassa voi olla PVC-muoveja. Lisäksi materiaali voi olla jauhautunut pieneen palakokoon. Jäte sisältää myös palamatonta hienoainesta, joka on seulottava pois.
Ekokaari on aktiivisesti mukana materiaalien hyödyntämistä edistävissä tutkimus- ja kehityshankkeissa.
Eräässä EAKR-rahoitteisessa hankkeessa Ekokaari tutkii hienoaineen hyödyntämistä betonituotteissa.
Koivulan mukaan Ekokaari seuraa kiinnostuksella myös Suomessa vireillä olevia, lupaavia hankkeita muovien kemiallisessa kierrätyksessä.
”Pyrimme hyödyntämään teknologiaa uusiin sovelluksiin ja rakentamaan kiertotalouden arvoketjuja lähtien jätteen tuottajasta ja päätyen jätteen ja materiaalin käsittelyyn, kierrätykseen ja jopa uudelleenkäyttöön”, Koivula sanoo.
Lue lisää:
https://www.linkedin.com/company/ekokaari
Palvelua markkinaehtoisille toimijoille
– Ekokaari Oy kuuluu Kymenlaakson Jäte -konserniin. Ekokaari perustettiin vuonna 2018 hoitamaan elinkeinoelämän ja yritysten niin kutsuttuja markkinaehtoisia jätehuoltopalveluja.
– Toimipisteet: Kouvolan Keltakangas, Lappeenrannan Kukkuroinmäki, Kotkan Heinsuo
– Henkilöstö 18, liikevaihto noin viisi miljoonaa euroa
– Käsittelee noin 50 000 tonnia yritystoiminnan jätteitä vuosittain