YLE on käynnistänyt Miljoona roskapussia -kampanjan, johon voi osallistua jokainen suomalainen omalla kulkureitillä, lähialueilla, kotikunnan tienpientareilla tai missä vain ympäristössä.…
Montako ilmastoskeptikkoa tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu?
– Ei yhtään. Ei ole vielä aukottomasti todistettu, että lamppu on todella palanut.
Vitsi löytyy juuri julkaistusta teoksesta Huumori ympäristönsuojelussa. Suomen ympäristökeskuksen Jari Lyytimäki on kirjoittanut Suomen ensimmäisen tietoteoksen komiikan ja ympäristökysymysten suhteesta.
Millainen rooli huumorilla on maailman pelastamisessa? Huumori lieventää ahdistusta, osoittaa epäkohtia, kyseenalaistaa totuttuja tapoja ja kannustaa toimiin. Komiikka vetoaa ihmiseen usein tehokkaammin kuin pelkkä faktojen latelu. Toisaalta huumori voi viedä myös metsään. Huumoria voi käyttää lyömäaseena ja mitätöimisen keinona.
Teos esittelee huumoritutkimuksen lähestymistapoja ja tarkastelee huumorin käyttöä muutamilla ympäristönsuojelun osa-alueilla, kuten ilmastopolitiikassa, petokeskusteluissa ja vesiensuojelussa.
Mukana olevista pilakuvista ja vitseistä huolimatta teoksen lukeminen ei ole aina hauskaa: Tosielämästä poimituissa esimerkeissä huumorilla lyödään usein sitä, joka yrittää varoittaa ilmastokatastrofeista ja luonnon monimuotoisuuden tuhoutumisesta. Huumorin ja ironian avulla on ammuttu alas uudet aloitteet silloinkin, kun tarve uusille ratkaisuille on ilmiselvä.