Muoville satavuotinen elämä

Facebooktwitterlinkedin

31.3.2017

Kuva: Reijo Ketola. Kun IBC-kontti ei enää toimi pakkauksena, siitä tehdään uusiomuovigranulaattia. Kellokoskelta kontin muovi viedään Petäjävedelle granuloitavaksi. Paketo hankkii toukokuussa uuden laitteen, jolla muovisuikaleet saadaan puristettua tiiviiksi. ”Näin rekkaan mahtuu 9 tonnin sijasta 42 tonnia muovia, eikä enää tarvitse kuljettaa ilmaa. Kuljetuskustannukset ja -päästöt tulevat vähenemään 80 prosenttia”, Reijo Ketola arvioi.

 

Paketo ja Lassila & Tikanoja tekevät yhteistyötä, jotta IBC-konttien muovi kiertäisi käytössä pitkään.

 

Kun teollisuuden vaikkapa elintarvikkeiden tai maalin pakkaamiseen käyttämä IBC-kontti on tyhjä, kellokoskelainen Paketo Oy ja Lassila & Tikanoja haluavat saada sen kiertoon.

Jos IBC-kontin muovinen säiliö on vielä hyväkuntoinen, Paketo puhdistaa sen ja lähettää sen vientiasiakkailleen uudelleentäyttöön. Muovisäiliö kestää kierrossa 1,5–5 kertaa. Jos kontin muovisäiliöosa on tullut tiensä päähän, itse kontista saa usein vielä käyttökelpoisen vaihtamalla teräksisen kehikon sisälle uuden muovisäiliön.

Paketon toimitusjohtaja Reijo Ketola kertoo, että yrityksen kautta kiertää vuosittain noin 40 000 IBC-konttia ja 10 000 muovitynnyriä. Näistä 60 prosenttia saadaan asiakkaille uudelleenkäyttöön.

”Uudelleenkäytettävä kontti säästää asiakkaalle rahaa. Se on ekonominen ja ekologinen kiertotaloustuote”, Ketola näkee. Noin 40 prosenttia konteista on kuitenkin sellaisia, että ne eivät enää täytä IBC-kontilta vaadittavia ominaisuuksia. Siinä tapauksessa Paketo purkaa kontin. Metalliset kehikot menevät terästehtaille uusiokäyttöön. Puiset aluslavat ohjautuvat L&T:n Järvenpään kuormalavakeskukseen kunnostettavaksi uudelleenkäyttöön.

Muovisäiliön Paketo leikkaa suikaleiksi. Yleensä säiliön sisällön jäämät ovat pohjaosassa, jonka Paketo toimittaa energiakäyttöön.

Sen sijaan seinämät ja yläosa soveltuvat puhdistuksen jälkeen materiaalikierrätykseen. Vuosittain Paketolle kertyy noin 9 000 IBC-kontin muovisäiliötä, siis noin 140 tonnia kierrätyskelpoista HDPE-muovia. L&T sai muutama vuosi sitten idean, että IBC-konttien muoville kannattaisi etsiä kierrätyskäyttökohteita, jotta muovin elinkaarta saisi pidennettyä kymmenillä vuosilla.

 

Kierrätykseen sopivaa muovia

”IBC-kontin HDPE-muovi on laadultaan hyvä raaka-aine muoviteollisuudelle. Muovi on sitkeää, koska säiliö on seinämältään ohut mutta silti kestävä”, L&T:n Petäjäveden granulointilaitoksella toimiva projektipäällikkö Aimo Mikkilä analysoi.

Niinpä Paketo on vuodesta 2014 saakka toimittanut muovisäiliösuikaleensa Petäjävedelle. Jo 41 vuotias laitos granuloi vuosittain tonneittain teollisuuden hylkymuoveja ja muita muovijätteitä. Teollisuuden hylkymuovit muuttuvat laitoksessa uusiomuoviksi, joka palaa teollisuuden käyttöön.

Alun perin Muovinkeräys Oy:n nimellä toimineessa laitoksessa on neljä granulointilinjaa ja kaksi murskainta. Laitos tekee myös muovijauhoa rotaatiovalutuotantoon. L&T:llä on muovigranulointitoimintaa myös Merikarvialla ja Porissa.

IBC-kontit ovat pieni mutta käyttökelpoinen uusimuovivirta Petäjäveden laitoksella.

”IBC-kontin muovia voi uusioituna käyttää esimerkiksi infrarakentamiseen, putkiin ja säiliöihin. Idea satavuotisesta muovin elämästä toteutuu, koska muovia pystytään periaatteessa kierrättämään loputtomasti”, Mikkilä tiivistää.

Facebooktwitterlinkedin