Kestävän kehityksen mukaisia juomapillejä valmistava ja myyvä, helsinkiläinen Dolea Oy ja lämpökäsiteltyjä puutuotteita sahatavarasta jalostava, lahtelainen Lunawood Oy ovat voittaneet…
Muovittomilla pilleillä menestysresepti
Suomalaisyritys perustettiin vasta viitisen kuukautta sitten huhtikuussa, mutta se on jo herättänyt globaalien brändien huomion. Helsinkiläinen Dolea Oy valmistaa ja myy kansainvälisillä markkinoilla uudentyyppisiä, patentoituja ja kestävän kehityksen mukaisia Dolea-juomapillejä.
Pillien materiaali on Kotkamillsin kehittämä biopohjainen ja kierrätettävä ISLA-materiaali, jolla on monia kilpailuetuja muovi- ja paperipillien materiaaleihin verrattuna: esimerkiksi muovittomuus, liimattomuus, kestävyys ja nopea valmistusprosessi. Pillit voivat toimia myös brändialustana, sillä niille voi printata.
”Tämän vuoden aikana otamme käyttöön ensin pilottikoneen ja sitten käynnistämme tuotannon tammikuussa 2020. Meillä on jonossa asiakkaita, jotka haluaisivat saada meidän tuotteitamme käyttöön heti”, sanoo varapresidentti Ismo Sillanpää. Varsinkin Yhdysvaltojen markkinat näyttävät vetävän.
Ajoitus juuri oikea
Yrityksen toimintaa on myös Dolea-pillien lisenssimyynti Dolea Partnereille, jotka valmistavat ja myyvät pillejä tietyillä alueilla.
Dolea osallistui konseptillaan yritysten sparrausohjelma Kasvu Openiin, ja sai sen Bio- ja Kiertotalouden Kasvupolulla kunniamaininnan edeten valtakunnalliseen finaaliin sadan parhaan kasvuyrityksen joukkoon. Voittajat valitaan Kasvu Open Karnevaalissa lokakuussa Jyväskylässä.
Tuomariston mukaan Dolean tuotteelle on selvä markkina ja imua, ja ajoitus on juuri oikea.
Yritykset kilpailevat nyt, kuka ehättää tarjoamaan kuluttajien toivoman ratkaisun muoviroskaongelmaan, joka sotkee rantoja ja maailman vesistöjä.
Sillanpään mukaan menestys ei ole sattumaa, sillä yrityksen avaintiimiin kondensoituu monialainen ja pitkä kokemus metsäteollisuudesta, kemiasta, konerakentamisesta, patenteista, strategioista sekä kansainvälisestä verkostoitumisesta.
Akustiikan ilosanomaa
Kasvupolun voittajaksi tuomaristo nosti vantaalaisen Lumir Oy:n. Yritys kehittää ja valmistaa bio- ja kiertotalouden mukaisia, terveellisiä ja turvallisia akustiikkamateriaaleja. Yrityksen akustiikkaratkaisut voivat korvata sisäilmalle haitallisia tuotteita ja muovipohjaisia materiaaleja.
Tuomariston mukaan tuote on toimialallaan ainutlaatuinen ratkaisu.
”Yrityksen kasvutavoite on korkealla ja referenssit vakuuttavat. Yrityksen toiminnassa voidaan nähdä suomalaista tutkimus- ja kehitystyötä parhaimmillaan”, tuomaristo kiitteli jakaessaan Kasvupolun palkinnot 8. elokuuta Äänekoskella, joka kokoaa biotalousideoita Plänet B -yhteisöön.
Tuotekehitystä neljä vuotta Lumirilla tehnyt tuotepäällikkö Tuomas Hänninen kertoo, että yrityksen tavoitteena on valita kotimaisia, biopohjaisia, mahdollisimman vihreitä ja ekologisia raaka-aineita.
”Viemme turvallisen akustiikan ilosanomaa ulkomaille”, hän kiteyttää. Markkinat vetävät nyt etenkin Sloveniassa, Japanissa ja Alankomaissa.
”Rakennusteollisuus on vanhakantaista, joten vaatii paljon työtä, että kiertotalouden mukaiset ratkaisut pääsevät siellä oikeasti läpi. Hollannissa kiertotalous on todella edennyt ja se näkyy tekoina”, Hänninen toteaa.
Kasvu Openiin osallistumista hän pitää todella hyödyllisenä:
”Olen saanut todella hyvää palautetta ja kriittisiä näkemyksiä mylläreiltä.”
Bio- ja Kiertotalouden Kasvupolun yritykset 2019
Bio- ja Kiertotalouden Kasvupolulle osallistuneet yritykset pääsivät sparraamaan yrityksensä kehittymistä eri alojen asiantuntijoiden eli mylläreiden kanssa Kasvu Openin Kiitoratapäivissä Espoossa ja Äänekoskella. Lisäksi osanottajat pitchasivat bisnesideansa kolmen minuutin ”hissipuheissa”, joissa oli kiteytettävä yrityksen ydin:
Apila Group Oy on toiminut jo kymmenen vuotta kiertotalouden kehittämisen konsultointihankkeissa. Liikeideana on auttaa teollisuutta kehittämään materiaaliviisaita tuotteita asiakaslähtöisesti ja pääsemään kiertotalouden piiriin. ”Lineaaritalous johtaa ekologisiin ongelmiin. Ainoa ratkaisu on kiertotalous, jossa kestävyyttä saadaan suljetuilla kierroilla: materiaali ei saa koskaan päätyä kierrosta pois”, toteaa tj Mervi Matilainen.
AskKauko Oy on vaikuttavuusviestintää kehittävä ohjelmisto-startup-yritys, jonka tarkoitus on kasvattaa ymmärrystä siitä, kuinka tehdä maailmasta kestävämpi paikka. AskKauko auttaa kestävää kehitystä edistäviä organisaatioita responsiivisen verkkosovelluksensa Impact Reportin avulla yksinkertaistamaan ja rikastamaan viestintäänsä, jotta ne pystyvät kertomaan tehokkaammin työnsä ympäristö-, yhteiskunta- ja talousvaikutuksista. ”Voit olla maailman vastuullisin organisaatio, mutta jos kukaan ei ymmärrä tai tiedä toimintasi vaikutuksia, et ole voittajien joukossa”, sanoo operatiivinen johtaja Mikko Wahlman.
CoReorient Oy kehittää netissä toimivaa alustaa, josta saa tilata paikallisesti välineitä ja palveluita 24/7. Liiteri-nimiseltä alustalta voi vuokrata, lainata tai ostaa esimerkiksi kodin työkaluja ja laitteita tai vaihtaa tai jakaa palveluita, tavaroita ja töitä. Tavoitteena on helpompi ja kestävämpi arki. Käyttöä sujuvoittamaan julkaistaan mobiilisovellus syyskuussa.
”Kotimme ovat usein tavaravarastoja, joissa on laitteita, joita ei usein käytetä. Tämä ei palvele ketään. Meidän Liiteri-palvelumme taklaa tätä ongelmaa kestävän kehityksen hengessä”, tj Harri Paloheimo toteaa.
Dafecor Oy on turenkilainen kierrätystekstiilin hyötykäytön uranuurtajayritys, joka valmistaa tekstiiliteollisuuden ylijäämästä uusia tuotteita. Tuotteita käytetään esimerkiksi teollisuuden kunnossapidossa ennaltaehkäisemässä tai korjaamassa ympäristövahinkoja, rakentamisessa sekä puutarhoissa tehostamassa tuotantoa. Osa tuotteista soveltuu myös huonekaluteollisuuden verhoilumateriaaleiksi.
Dolea Oy on kehittänyt, patentoinut ja valmistaa kestävän kehityksen mukaisia, kuitupohjaisia, muovittomia, kierrätettäviä ja vapaasti printattavissa olevia pillejä kansainvälisille markkinoille. Pillit valmistetaan vettähylkivästä muovittomasta kartongista täysin ilman liimaa. ”Doleat ovat asiakkaiden testeissä osoittautuneet ylivertaisen kestäviksi verrattuna liimalla kasattuihin paperipilleihin”, toteaa tj Mika Salomäki.
Doranova Oy on kehittänyt kolme vuotta ratkaisua orgaanisten jätteiden globaaleihin haasteisiin. Doranovan Hardferm-biokaasulaitoskonsepti on suunniteltu käsittelemään erityisesti epäpuhtaita orgaanisia jakeita kuten mekaanisesti eroteltua orgaanista jätettä, kuivalantoja ja muita haastavia syötteitä ja mahdollistamaan niiden energiaksi ja ravinteiksi muuttaminen. ”Maailmanpankki on arvioinut jätevirtojen tuplaantuvan seuraavan 50 vuoden aikana. Samalla kaatopaikkoja suljetaan ja orgaanisten jätteiden kaatopaikat kielletään. Jätettä kuitenkin syntyy, joten sille täytyy tehdä jotain”, painottaa tj Antti Myllärinen.
Ecomation Oy kehittää kierrätysteknologiaratkaisuja ja -laitteistoja muovi- ja kumijätteen sekä biomateriaalien ja sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyyn. Käsittelyn avulla jätteet voidaan muuntaa arvokkaiksi, hyödynnettäviksi raaka- ja polttoaineiksi, jotka korvaavat fossiiliset polttoaineet. ”Teknologiamme on parempaa kuin tähän saakka markkinoilla ollut, maailman turvallisinta, eikä se tuota saasteita. Se tuottaa jopa 30 kertaa enemmän energiaa kuin syö”, kertoo tj Tommi Pajala.
Eurowear Oy:n Christina Andree – mallisto on ekologinen. Vaatemallisto käyttää raaka-aineinaan sataprosenttisesti kierrätettyjä materiaaleja ja yhdistää ne laadukkaaseen muotiin. Yritys kannustaa suomalaisia vaatevalmistajia kehittymään entistä ympäristöystävällisemmäksi myös vuosittaisella ekomuotimerkki-palkinnollaan.
Green Disposal Oy toteuttaa tietoturvallista highend-elektroniikan kuten tietokoneiden, tablettien ja puhelimien käsittelyä, johon sisältyy tietojen tuhoaminen ja IT-laitteiden kierrätys. Uutena palveluna on jalostus, johon yritys on kehittänyt metodit elektroniikan arvometallien irrottamiseksi tuotteista nopeassa, energiatehokkaassa ja suljetussa prosessissa, joka ei vahingoita tuotteen muita komponentteja. ”Poikkeuksena perinteisistä menetelmistä emme käytä voimakkaita kemikaaleja emmekä korkeita lämpötiloja ja kemikaalit ovat kierrätettävissä”, toteaa tj Harri Tuovinen.
INARI Arctic Cosmetics Oy kehittää ja valmistaa globaaleille markkinoille ekologisen ihonhoidon tuotteita ilman synteettisiä kemikaaleja, maaöljyjohdannaisia ja mikromuovia. Tuotteet pohjautuvat luonnonmukaisiin raaka-aineisiin kuormittamatta maaperää ja vesistöä. ”Oletteko koskaan miettineet, kuinka paljon teillä on kylppärissänne purnukoita ja kemikaaleja? Meillä on ikuinen tarve saada näyttää hyvältä, mutta monia on alkanut huolestuttaa, onko järkeä käyttää tuotteita, joissa on aggressiivisia synteettisiä raaka-aineita ja mikromuovia. Tähän me haluamme tuoda ratkaisun, mutta tuotteemme ovat silti tehokkaita”, toteaa tj Sirkku Hahn.
Lumir Oy kehittää ja valmistaa terveellisiä ja turvallisia akustiikkamateriaaleja ja -rakenteita suomalaisesta metsästä saatavista raaka-aineista. Yksi Lumirin tuote on ruiskutettava, akustinen, läpinäkyvä luonnonkuitumateriaali, jota voidaan käyttää kaikkien alla olevien rakenteiden päälle. Näin akustiikkaa voidaan parantaa nykyistä vähemmillä materiaalimäärillä. ”Akustiikka ei ole vain muusikoille. Jokainen kokee huonon tai hyvän akustiikan esimerkiksi työpaikan ruokalassa tai avotoimistossa ja jopa kotona”, toteaa tuotekehitysjohtaja Tuomas Hänninen.
Magsort Oy ottaa Suomessa kehitetyllä murskaimella metalleja talteen jätteenpolton pohjakuonasta sekä teräskuonasta, johon kertyy kivi- ja metalliaines. Markkinoiden tähänastisilla menetelmillä on saatu talteen vain noin puolet metalleista ja jälleenmyyntiarvo on ollut huono, kun metallit eivät ole puhtaita. ”Viemme nyt maailmalle tämän murskaimen, jossa kiviaineksesta saadaan kaikki metalli talteen ja asiakkaamme pystyvät jopa moninkertaistamaan kierrätysmetallista saamansa tuoton”, kertoo Niklas Tornkvist.
Molok Oy on tarjonnut kierrätysratkaisuja vuodesta 1991 erityisesti kerros- ja rivitaloasukkaille. Molok Korttelikeräys on uusi konsepti pientaloalueille, joilta puuttuu ympäristöystävällinen ja kustannustehokas kierrätysratkaisu useille jätelajeille. ”EU on asettanut kovia kierrätystavoitteita, joihin Suomikin on sitoutunut. Suomen kierrätysasteet ovat olleet vuosia samalla tasolla ja vuoteen 2025 mennessä niitä tulee nostaa noin 15 prosenttiyksikköä, jos halutaan saavuttaa tavoitteet. Se vaatii paljon tekoja ja siinä me olemme apuna”, sanoo Molok Oy:n kiertotalousasiantuntija Jenni Rahkonen.
Penerg Oy valmistaa kotimaisesta, kierrätettävästä biotalouden raaka-aineesta ruokohelvestä kuivikepellettiä, joka sopii käytettäväksi kuivakäymälöissä, pien- ja tuotantoeläinten kuivikkeena, kasvualustoissa sekä komposteissa. Ruokohelpi on monivuotinen heinäkasvi, joka on hiilinielu, ja mahdollistaa Penergin jalostamana turpeen korvaamisen esimerkiksi kasvualustoissa ja kuivikkeissa. ”Vastaavaa tuotetta ei ole markkinoilla, eikä sellaista meidän tietojemme mukaan valmisteta muualla maailmassa”, kertoo tj Raimo Kinnunen.
RePack Design suunnittelee ekologisia kuljetuspakkauksia teollisuudelle, kaupalle ja logistiikkayrityksille. ”Maailmassa on kaksi isoa virhettä, jotka me korjaamme. Länsimainen lineaarinen talousmalli on kestämätön. Jo yksin Euroopassa kulutetusta 50 miljoonasta vuosittaisesta muovitonnista 40 % on pakkausjätettä. Toinen ongelma liittyy itse pakkauksiin, jotka ovat tuotteiden alisuunnitelluin osa. Hyvä tuote pakataan tavalla, joka ei suojaa sitä hyvin, ja epäekologisesti. Ajattelemattoman pakkaamisen kokonaiskustannukset ovat isoja, ja roskaa tulee valtavasti. Me ratkaisemme molemmat ongelmat suunnittelemalla tuotteelle koko prosessin huomioivan kuljetuspakkauksen, joka ei kaiken lisäksi tuota roskaa”, toteaa myynti-, markkinointi- ja kehitysvastaava Jarkko Lahtinen.
Viako Oy tarjoaa kodin pientavarapaketteja kuten keittiövälineitä ja tekstiilejä väliaikaiseen tarpeeseen esimerkiksi opiskelijoille. Tavarat voi pitää tai halutessaan myydä käytön jälkeen takaisin Viakolle, joka myy ne uudestaan seuraavalle käyttäjälle. ”Tähän mennessä esimerkiksi opiskelijat ovat jättäneet jälkeensä mielettömät määrät tavaraa, joka on mennyt käytännössä roskiin. Missiomme on, että kun maailmassa on tarpeesi tavaraa, kaikkea ei tarvitse omistaa, vaan voi käyttää sitä sen aikaa kuin tarvitsee”, toteaa Viakon toimitusjohtaja Katja Mielonen.
Vaatelainaamo Vaatepuu Oy on vaatelainaamoketju, joka tarjoaa kestävän ja ekologisen vaihtoehdon vaatteiden kertakäyttökulutukseen. Kaupunkilaisten yhteisten vaatekaappien valikoimissa on kotimaisia ja pohjoismaisia brändituotteita sekä vintagea. Perustaja Soile-Maria Linnemäki kertoo, että Kasvu Openiin osallistuminen on antanut paljon: ”Mylläyssessiot ovat olleet antoisia. Olemme käyneet esimerkiksi yrityksen talousasioita viisaiden ihmisten kanssa läpi, se on todella merkityksellistä. Kansainvälistyminen otti askelia eteenpäin.”
Teksti ja kuvat: Irma Capiten/ Vauhtikynä ja Elina Saarinen, Uusiouutiset