Kiertotalousyhtiö Syklo Oy aikoo rakentaa Hyvinkäälle kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitoksen. Laitoksen strategisena kumppanina toimii skotlantilainen Impact Recycling, jonka kehittelemään BOSS-lajitteluteknologiaan…
Syklo päätti investoida: Hyvinkäälle tulee muovinkierrätyslaitos




Hyvinkään jättimäinen muovinkierrätyslaitos on varmistunut. Oululainen kiertotalousyhtiö Syklo on tehnyt lopullisen investointipäätöksen.
Noin 70–80 miljoonan euron satsaus tuo Hyvinkäälle yli sata uutta työpaikkaa.
Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin laitos erottelee muovilaadut toisistaan niiden tiheyserojen perusteella. Tämä mahdollistaa myös hankalien laatujen, kuten mustien muovien kierrätyksen.
Nyt tehty investointipäätös käynnistää projektin käytännön toteutuksen.
Hankkeen mittakaava kasvoi suunnitteluvaiheessa merkittävästi. Samaan kiertotalouskeskittymään nousee muovinkierrätyslaitoksen lisäksi myös biokomposiittilaitos.
Laitoskokonaisuus on määrä saada käyntiin vuoden 2026 alkupuolella.
Kierrätyksen suunta kääntyy
”Tavoitteenamme on kasvattaa kiertotaloutta yhtenä suomalaisen viennin kärkenä”, kertoo Syklon toimitusjohtaja Teemu Koskela.
”Suomen kierrätysaste on ollut pitkään Euroopan heikoimpia. Tällä investoinnilla käännämme koko maan suunnan.”
Muovinkierrätyslaitoksen lopputuote, Sykloplast-granulaatti myydään Koskelan mukaan suoraan asiakasyrityksille muoviteollisuuteen.
Samaa uusioraetta voidaan käyttää myös viereisen biokomposiittilaitoksen raaka-aineena, mikä vähentää kuljetuskustannuksia.
Biokomposiittilaitos hyödyntää Syklon kehittämää ja patentoimaa märkärainausteknologiaa, jossa prosessin vesi ja jätevesi pyörivät uuteen käyttöön suljetussa kierrossa.
”Markkinoiden parasta biokomposiittia”
”Syklon omalla patentilla valmistettu biokomposiitti on teknisiltä ominaisuuksiltaan markkinoiden parasta”, toimitusjohtaja kehuu.
Biokomposiittilaitoksen lopputuotekapasiteetti on ensimmäisessä vaiheessa 8 000 tonnia.
Masterbatch-biokomposiittia voidaan käyttää muovin lujitteena muun muassa pakkausteollisuudessa sekä elektroniikka- ja kuljetusvälineteollisuudessa.
Biokomposiitti korvaa perinteisiä lujitteita, kuten talkkia ja lasikuitua, ja pienentää siten lujitettujen muovien hiilijalanjälkeä.
Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi
Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Siltanen ja Laakso. Syklo oy:n hanke kasvoi suunnitteluvaiheessa pelkästä muovinkierrätyslaitoksesta kokonaisuudeksi, johon kuuluu myös biokomposiittilaitos.


