Tekoälyrobotit käyttöön jätelajittelussa Helsingin Tattarisuolla – Robotit poimivat väsymättä kymmenienkin kilojen kivenmurikoita vaikka yötä päivää

ZenRoboticsin robotti Kuljetusringin uudella laitoksella.
Facebooktwitterlinkedin

Tekoäly vauhdittaa nyt rakennus- ja purkujätteen kierrätystä Helsingin Tattarisuolla.

Kuljetusrinki Oy on juuri käynnistämässä uutta kierrätyslaitostaan, joka pohjautuu oppiviin lajittelurobotteihin, kehittyneisiin sensoreihin ja datan analysointiin.

Tekoälyrobotiikan laitokseen on toimittanut Terex-konserniin kuuluva ZenRobotics.

Kuljetusringille laitos on merkittävä, useiden miljoonien eurojen investointi, johon Business Finland on myöntänyt reilun 1,4 miljoonan euron tuen.

Tekoäly oppii nopeasti

Kuljetusrinki ja ZenRobotics aloittivat viime viikolla tekoälyn koulutusvaiheen.

Seuraavien viikkojen aikana robottijärjestelmä skannaa lajitteluhihnalla virtaavaa jätettä useilla kehittyneillä sensoreilla ja kameroilla, joiden signaaleja tekoäly analysoi.

Tekoäly oppii jatkuvasti lisää materiaaleista ja kasvattaa tietopankkiaan.

Pian tekoäly pystyy arvioimaan, mitkä kappaleet kannattaa ensimmäisenä poimia kuljettimelta sen perusteella, mikä on painavinta, halutuinta ja arvokkainta tavaraa kierrätyksen näkökulmasta. Tai mikä kannattaa lajitella pois, koska se hankaloittaisi jätteen uusiokäyttöä.

”Hypnoottista”

Linjastolla työskentelee kolme robottikouraa. Ne poimivat kuljettimelta aluksi sekalaisesta rakennusjätteestä talteen kaiken halutun, kuten esimerkiksi puun, metallit, kovamuovit ja kiviaineksen. Yhdessä ne voivat tehdä jopa seitsemän tuhatta poimintaa tunnissa, väsymättä, vaikka vuorokauden ympäri.

Robottikourat jaksavat nostaa helposti kolmenkymmenen kilon painoiset betonimurikat ja kivet.

”On hypnoottista seurata robotteja, kun ne tekevät lajittelua. Siihen uppoutuu kuin nuotion katseluun. Tämä on kierrätysalalle mullistava teknologia, ja on hienoa olla ensimmäisten joukossa ottamassa tätä käyttöön”, kuvailee Kuljetusringin toimitusjohtaja Markus Närhi.

Tekoäly kehittyy nyt vauhdilla

Päätös laitoksen rakentamisesta tehtiin muutamia vuosia sitten ja kuokka iskettiin maahan viime syksynä. Tekoäly mahdollistaa jatkossa yhä uusia ominaisuuksia.

Närhi on vaikuttunut nopeudesta, jolla tekoälyn kehitys etenee. Hän kehuu tiivistä ja hyvää yhteistyötä ZenRoboticsin kanssa tekoälyrobotiikan kehittämisessä ja kouluttamisessa.

Uuden laitoksen kapasiteetti nousee kymmeniin tuhansiin tonneihin. Kuljetusringin uusi laitos on neljän tuhannen neliön Best-Hall-halli.

Laitosprosessi sisältää yksinkertaisen esiseulontavaiheen hienojakeen ja keveiden materiaalien erottelemiseksi. Tämän jälkeen muu materiaali siirretään suurikokoiseen syöttöbunkkeriin, josta se annostellaan automaattisesti ja tasaisena virtana lajitteluroboteille.

Närhi kertoo, että robottikourat pystyvät tarvittaessa tekemään lajittelua vaikka 24/7.

”Voimme illalla ladata syöttöbunkkerin täyteen, laittaa kuljettimet rauhalliselle nopeudelle ja jättää robotit tekemään lajittelua yöksi. Päivystäjä pystyy valvomaan lajittelua etänä kännykän kautta vaikka kotoa käsin.”

Ihmistyötä tarvitaan

Laitosinvestoinnilla Kuljetusrinki tehostaa kierrätystä ja auttaa asiakkaitaan pääsemään ilmasto-, vastuullisuus- ja kierrätystavoitteisiinsa. Samalla Kuljetusrinki tuottaa asiakkaille yhä tarkemmalle jätekoostumuksen tasolle menevää dataa raportoinnin ja päätöksenteon tueksi.

”Meillä on kyvykkyys tuottaa teollisuuden käyttöön ja tuotteiden valmistukseen laadukkaita uusioraaka-aineita. Uskomme, että markkinat ja lainsäädäntö ohjaavat jatkossa jätettä yhä enemmän kiertoon”, Närhi sanoo.

Vaikka robottikourat korvaavatkin ihmistyötä lajittelussa, Närhi pitää todennäköisenä, että investoinnilla on lopulta ihmistyöpaikkoja lisäävä vaikutus. Kun uusioraaka-aineita saadaan talteen entistä tehokkaammin, tarvitaan lisää esimerkiksi logistiikkapalveluita materiaalien kuljettamiseen.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Markus Närhi. Kuljetusringin uudella laitoksella työskentelevät ZenRoboticsin tekoälyrobotit.

Facebooktwitterlinkedin