Tuhkasta ja kompostista metsälannoite

Metsät saavat ehkä pian uudenlaista kierrätyslannoitetta
Facebooktwitterlinkedin

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden, metsiin tarkoitetun täsmälannoitteen. Se on koostettu biokaasulaitoksen kompostista ja polttolaitoksen tuhkasta.

Komposti sisältää runsaasti fosforia ja orgaaniseen ainekseen sitoutunutta typpeä, jotka molemmat ovat tärkeitä kasviravinteita. Polttolaitoksen tuhkassa taas on kaliumia.

Putretiksi nimetyssä lannoitteessa pysyy mukana myös hiili, joka puolestaan on hyvä maanparannusaine.

Uuden kierrätyslannoitteen valmistus kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin keinolannoitteiden tuotanto.

Tuotteen koko ilmastovaikutus on alustavien laskelmien mukaan vain noin 11 prosenttia keinolannoitteesta, jonka valmistamiseen tarvitaan kemikaaleja, kuten typpeä sisältävää ureaa, sekä maaperästä louhittua fosforia.

 

Komposti hyötykäyttöön

 

RaKiKy-tutkimushanke käynnistyi vuonna 2018. Sen pontimena toimi valtava kompostimäärä, joka syntyy Labio Oy:n biokaasun tuotantolaitoksessa Lahdessa.

”Kompostia tulee Lahden seudulla 20 000 tonnia vuodessa”, kertoo tohtorikoulutettava Antti Pietiläinen.

”Aiemmin sitä on levitetty pelloille, mutta nykyään viljanostajat eivät kelpuuta viljaa, jonka lannoitteessa on mukana yhdyskuntalietettä. Siksi sille piti keksiä uutta käyttöä.”

Lannoitteessa käytettävä tuhka on peräisin Lahti Energia Oy:n puunpolttolaitoksesta.

Tutkijoiden tavoitteena on, että Putretin suuren mitan tuotanto käynnistyisi kahdessa vuodessa ja sen levittäminen päijäthämäläisiin metsiin viidessä vuodessa.

”Paikallisen lannoitetarpeen täyttäminen nielisi 7 000 tonnia kompostia. Toki haluaisimme, että koko 20 000 tonnia voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää Putrettina”, sanoo professori Olli Dahl.

Ongelmana ovat kuitenkin vielä kompostin sisältämät muovi- ja lääkejäämät.

Putretin metsäkäyttö edellyttää myös lakimuutosta, sillä Suomessa metsiä ei saa lannoittaa orgaanisella kierrätyslannoitteella. Tuhkan käyttö sellaisenaan on jo sallittu.

Kaksivuotisen RaKiKy-projektin toteuttivat yhdessä Aalto-yliopiston kanssa Luonnonvarakeskus ja Lahden Seudun Kehitys Ladec Oy.

 

Teksti: Päivi Ikonen, Kuva: Reetta Virtanen. Päijäthämäläisiin metsiin aletaan ehkä pian levittää uutta kierrätyslannoitetta.

Facebooktwitterlinkedin