Ympäristöä säästäviä biokomposiitteja uudella teknologialla – Kevyempiä, yhtä lujia, halvempia valmistaa
Kaksivuotisessa HiPer-hankkeessa rakennetaan uusia, ympäristölle hellävaraisia biokomposiitteja. Hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena on edistää alan uutta liiketoimintaa ja tuoda Suomeen uusia investointeja.
Kierrätettävät lämpömuovattavat komposiitit syntyvät luonnonkuiduista ja muista biopohjaisista materiaaleista vaahtorainausteknologialla, joka on alun perin kehitetty paperinvalmistukseen.
Teknologia mahdollistaa energiatehokkaan tuotannon ja suuret tuotantomäärät.
Business Finlandin rahoittamaa HiPer-hanketta koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT.
Lisäksi mukana on yhdeksän suomalaista yritystä, Valmet, Sulzer, Metsä Fibre, Koskisen, Isku, NMC Cellfoam, CH-Polymers, Volar Plastic ja Paptic.
”Tarkoituksena on viedä kehitys demotuotteiksi asti ja testata materiaaleja loppukäytössä”, kertoo projektipäällikkö Miika Nikinmaa VTT:stä.
Tutkijoiden arvion mukaan vaahtorainausteknologialla komposiiteista saadaan kevyempiä mutta yhtä lujia kuin nykyiset kaupalliset luonnonkuitukomposiitit. Tuotantokustannuksissa voidaan saavuttaa jopa 30 prosentin säästöt.
Lämpömuovattavien biokomposiittien maailmanmarkkina kasvaa 7,5 prosentin vuosivauhtia. Lujia komposiittimateriaaleja tarvitaan esimerkiksi auto-, rakennus- ja huonekaluteollisuudessa.
Teksti: Kemiamedia.fi
Kuva VTT: HiPer-hankkeessa kehitettäviä komposiittimateriaaleja testataan VTT:n vaahtorainausta hyödyntävässä tutkimusympäristössä Jyväskylässä.