4Recycling-innovaatioekosysteemi haluaa korvata neitseelliset muovit kierrätetyillä tai biopohjaisilla

Biomuoveja Ecomondo-messuilla
Facebooktwitterlinkedin

Kuinka markkinoille saataisiin enemmän kierrätyspohjaisia tai biopohjaisia materiaaleja korvaamaan neitseellisiä, öljypohjaisia muoveja?

CLIC Innovation Oy kutsuu toimijoita mukaan 4Recycling-innovaatioekosysteemiin.

”Tavoitteena on luoda pioneeritoimijoiden yhteisö, joka ratkaisee yhdessä muovihaasteen kaltaisia, monitahoisia ongelmia”, kuvailee hankkeen vetäjä Aila Maijanen.

Yhteiset tavoitteet on kirjattu TKI-tiekarttoihin, joiden ohjaamana innovaatiohankkeita valmistellaan.

Seuraava kausi varmistui

4Recycling on Business Finlandin rahoittama hanke. Ensimmäinen kolmivuotinen toimintajakso päättyi. Rahoitus seuraavalle 2,5-vuotiskaudelle varmistui joulukuussa.

Hanke tuo yhteen tutkimustahoja, isoja ja pk-yrityksiä sekä julkisia organisaatioita. Ohjausryhmässä toimivat mm. Muoviteollisuus, Fortum, Borealis, Valmet, UPM, Neste sekä Metsä Group.

Hankkeen painopistealueina ovat biopohjaiset materiaaliratkaisut, kuitulujitettujen muovituotteiden kierrätys, rakennusmuovit ja -komposiitit sekä vähittäiskaupan pakkausten kierrätysteknologiat.

Muovit ja komposiitit talteen työmailta

Rakennusalan muovien ja komposiittien osalta laaditun TKI-tiekartan tavoitteena on kehittää metodeja näiden materiaalien keräykseen työmailla.

Tulevina vuosina on myös tarkoitus demonstroida biopohjaisia sekä uusiomateriaaleista valmistettuja rakennustuotteita ja -komponentteja. Valituille sovelluksille luodaan kierrätysinfrastruktuuri vuoteen 2035 mennessä.

”Haluamme kutsua rakennusalan toimijat ja koko arvoketjun mukaan työhön”, CLIC Innovationin projektipäällikkö Tiina Witikkala sanoo.

Witikkala ja Maijanen esittelivät marraskuussa 4Recycling-ekosysteemihanketta ympäristöministeriön Rakentamisen muovit kiertoon -seminaarissa.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Elina Saarinen. Biopohjaiset muovituotteet hipoivat kattoa Ecomondo-messuilla.

Facebooktwitterlinkedin