12.5.2014 Jätehuolto 2014 -tapahtuma todisti, että yhdyskuntajätehuollon alalla on todellakin yhteinen tahtotila. Suomessa pitäisi päästä talouden ja ympäristön kannalta resurssiviisaisiin…
Tutkijat selvittivät mikromuovin haittoja ihmisen elimistöön – Yksi yleisimmistä muovilaaduista aiheutti toksisia vaikutuksia suolistosolukokeissa
Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen tutkimus on vahvistanut aikaisempia havaintoja siitä, että mikromuovipartikkeleilla voi olla haitallisia vaikutuksia ihmisen elimistössä.
Mikrokokoisella polyeteenimuovilla (PE) havaittiin suurina annoksina haitallisia vaikutuksia soluille.
Polyeteeni on yksi yleisimmistä muovilaaduista ja sitä hyödynnetään moneen tarkoitukseen esimerkiksi pakkausmateriaalina.
Vaikutti mitokondrioihin
Mikromuoveja päätyy elimistöömme erityisesti ruoansulatuskanavan kautta.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin mikrokokoisen eli läpimitaltaan alle viiden millimetrin kokoisen polyeteenin toksisia eli myrkyllisiä vaikutuksia kahdessa ihmisen suolistosyöpäsolulinjassa.
Suolistosoluja altistettiin muovihiukkasille 48 tunnin ajan.
Isoilla pitoisuuksilla havaittiin solujen elävyyden heikentymistä sekä reaktiivisten happiradikaalien muodostumista solujen mitokondrioissa, jotka ovat elintärkeitä energiaa tuottavia soluelimiä.
Reaktiivisia happiradikaaleja syntyy soluissa luonnollisesti, mutta myös erilaiset altisteet voivat lisätä niiden määrää. Tämä voi johtaa haitallisiin vaikutuksiin, kuten DNA-vaurioihin.
Tulokset julkaistiin äskettäin Science of the Total Environment -lehdessä.
Tarvitaan lisää tietoa
”Mikromuovien kirjo on kuitenkin erittäin laaja ja niillä voi olla hyvin erilaisia vaikutuksia riippuen esimerkiksi muovilaadusta sekä hiukkasten muodosta ja koosta”, kertoo tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, tutkijatohtori Mikko Herrala Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta.
Herralan mukaan tarvitaan lisää tutkimustietoa ihmisten altistumisesta mikromuoveille, sekä siitä aiheutuvista terveysvaikutuksista.
”Mikromuovien terveysriskien luotettavaan arviointiin tarvitaan lisää tietoa eri laatuisten ja muotoisten mikromuovien vaikutuksista ja vaikutusmekanismeista sekä solutasolla että koe-eläimissä.”
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Adobe Stock. Mikromuovien aiheuttamia terveysvaikutuksia on tutkittava lisää.