Huolellinen jätteen lajittelija voisi saada hyvitystä jätelaskuunsa – Painoon perustuva jätelaskutus askelen lähempänä

Kuva: Elina Saarinen. Veli-Pekka Pyörälä ja Per Nordenskiöld kertovat, että jätteen punnitusratkaisut toimivat Suomessakin. Botekilla oli oma osasto Jätehuoltopäivillä.
Facebooktwitterlinkedin

Ei ole enää kaukana se tilanne, että huolellisesti jätteensä lajitteleva asukas voisi saada hyvitystä jätemaksuissaan.

Kiertokaari on testannut Pudasjärven alueella jäteautoon asennettua vaakaa helmikuulta asti.

Järjestelmän ansiosta Kiertokaari saa astiakohtaista dataa jätteen painosta sekä luotettavat tiedot siitä, milloin astiat on tyhjennetty.

Punnitusdataa kertyy kaikista tyhjennettävistä jätejakeista, niin sekajätteistä, biojätteistä kuin hyötyjätteistäkin.

”Pilotti on osoittanut, että järjestelmä toimii kaikkina vuodenaikoina”, kertoo Kiertokaaren logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä.

Hyvälle lajittelijalle hyvitystä

Ruotsalaisen Botekin astiavaaka punnitsee jäteastian sisältämän jätemäärän tyhjennyksen yhteydessä.

Kuorma-anturi on asennettu pakkaavan jäteauton astiahissin ja astiahaarukan väliin. Se on yhdistetty ohjaamossa sijaitsevaan punnituslaitteeseen.

RFID-tägin avulla järjestelmä tunnistaa asiakkuuden, jakeen ja sijainnin, jolloin myös punnitustieto siirtyy asiakkuudelle. RFID-järjestelmän ansiosta säiliön painorekisteröinti tapahtuu automaattisesti. Automatisointi nopeuttaa kuljettajan työtä.

Kiertokaari on investoinut vaakalaitteistoon noin 30 000 euroa. Yhtiö aikoo ottaa järjestelmän käyttöön myös Oulun kaupungin omistamien kiinteistöjen jätteentyhjennyksiin.

Punnitusdataa voi käyttää tilastoinnissa, jätelogistiikan optimoinnissa, johtamisessa ja painoperusteisessa laskutuksessa.

Kiertokaari ei vielä käytä dataa laskutuksen pohjana, mutta se on mahdollista tulevaisuudessa.

”Asukkaita voisi hyvittää laskuissa sen perusteella, kuinka tehokkaasti he ovat lajitelleet hyötyjakeita”, Pyörälä miettii.

Ruotsissa ja Norjassa jo arkipäivää

Botekin myyntijohtaja Per Nordenskiöld uskoo, että suomalainen jätelogistiikka tulee seuraamaan muita Pohjoismaita nyt, kun regulaatio mahdollistaa Suomessakin paremmin kokonaisuuksien hallinnan.

Kuva: Elina Saarinen. Kiertokaari on investoinut punnitsemisjärjestelmään noin 30 000 euroa. Veli-Pekka Pyörälä ja Per Nordenskiöld kiittelevät pilotin hyvin sujunutta yhteistyötä.
Kuva: Elina Saarinen. Kiertokaari on investoinut punnitsemisjärjestelmään noin 30 000 euroa. Veli-Pekka Pyörälä ja Per Nordenskiöld kiittelevät pilotin hyvin sujunutta yhteistyötä.

Punnitsevat järjestelmät ovat olleet käytössä Ruotsissa jo 40 vuotta, Norjassa ja Tanskassakin yli 10 vuotta.

Ruotsissa lajittelemattomien jätteiden määrä on vähentynyt noin 30 prosenttia niissä kunnissa, jotka ovat ottaneet käyttöön painoon perustuvia maksuja.

”Uskon, että Suomessa tapahtuu tässä iso muutos. Sekä kuntatoimijat että urakoitsijat ovat olleet kiinnostuneita punnitusratkaisuistamme”, Nordenskiöld sanoo.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Elina Saarinen. Veli-Pekka Pyörälä ja Per Nordenskiöld kertovat, että jätteen punnitusratkaisut toimivat Suomessakin. Botekilla oli oma osasto Jätehuoltopäivillä.

Facebooktwitterlinkedin