Maatilojen muovit kiertoon -hanke valittiin Euroopan parhaaksi

Kuva: EU CAP Network. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Keski-Suomen ELY-keskuksen maatalousmuovin kierrätyshankkeen edustajat pokkasivat palkinnon Brysselissä 4.12.2024.
Facebooktwitterlinkedin

Euroopan parhaat maaseutuhankkeet palkittiin kansainvälisen ARIA-hankekilpailun finaalissa Brysselissä 4.12.2024. Suomalainen Maatilojen muovit kiertoon -hanke voitti kultaa Environmental Protection -kilpailusarjassa.

Maatilojen muovit kiertoon -hanke valittiin kansainvälisessä Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 (ARIA) -kilpailussa oman kilpailusarjansa parhaaksi.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttama hanke etsi ratkaisua maatilojen muovijäteongelmaan: hanke kartoitti muovijätteen syntyä, laati ohjeistusta sen käsittelyyn sekä kehitti uusia tapoja jätteen keräämiseen ja uusiokäyttöön.

Maatilojen muovit kiertoon -hankkeen rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen ELY-keskus.

Uusia ratkaisuja maatilojen muovijäteongelmaan

Maatilojen muovit kiertoon -hankkeen tekemässä kartoituksessa selvisi, että suomalaisilla maatiloilla muodostuu muovijätettä noin 12 miljoonaa kiloa vuodessa.

Jätteestä kierrätykseen päätyy noin 20 prosenttia vaikka hankkeen viljelijöille tekemän kyselyn mukaan jopa 70 prosenttia siitä olisi kierrätettävissä.

Jäte päätyy enimmäkseen polttoon, vaikka lajiteltuna se soveltuisi hyvin uusiokäyttöön. Tilat maksavat itse muovijätteen keräämisen kustannukset. Syynä tähän on, että Suomesta on tähän asti puuttunut kustannustehokas ja toimiva maatalousmuovien kierrätysjärjestelmä.

”Tilat ovat kaukana toisistaan, luotettavia muovijätteen vastaanottajia on vain vähän ja logistiikka maksaa”, taustoittaa projektipäällikkö Aija Hytönen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

”Muovien suurimmat ilmastopäästöt tulevat niiden valmistuksesta, joten kierrättäminen vähentäisi päästöjä tehokkaasti.”

Pilotissa kerättiin 1,3 miljoonaa muovijätekiloa

Maatilojen muovit kiertoon -hanke toteutti Pohjois-Savossa viime vuonna pilotin, jossa alueen maatiloilta kerättiin yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa muovijätettä.

MTK-Pohjois-Savon johtokunnan varapuheenjohtaja Noora Räsänen kertoo, että pilottiin osallistui lähes 140 maatilaa.

Esimerkiksi puutarhatilan ja nautatilan tarvitsemat muovit ovat keskenään hyvin erilaisia. Hanke tuotti tiloille selkeät ohjeet eri muovilaatujen lajitteluun, varastointiin ja kierrättämiseen.

”Ydinlöydös oli tieto siitä, miten paljon muovijätteen lajittelu ja pakkaaminen kompaktiin muotoon säästää viljelijän rahaa”, projektipäällikkö Aija Hytönen huomauttaa.

Lahdessa ja Lappeenrannassa toimiva LAB-ammattikorkeakoulu testasi maatiloilta kerätyn muovijätteen koneellista tunnistamista ja analysoi vuodenaikojen vaikutusta jätteen laatuun.

Lisäksi LAB testasi muovijätteen hajottamista kemiallisesti raaka-aineen uudelleenkäyttöä varten.

Suomalaiset hyvin esillä finaalissa

Brysselissä 4.12.2024 järjestetyssä finaalissa valittiin Euroopan parhaat maaseudun kehittämishankkeet neljässä eri kilpailusarjassa.

Maatilojen muovit kiertoon -hanke oli ehdolla Environmental Protection -sarjassa. Suomea edusti finaalissa myös kaksi muuta hanketta: Avoimet miljööt ja aidot elämykset (Environmental Protection) sekä Mielen tasapainoa työpaikoille (Socio-economic Fabric of Rural Areas).

Agricultural & Rural Inspiration Awards -kilpailun tavoitteena on tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetuille hankkeille. Suomessa maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät.

Maatilojen muovit kiertoon -hanke

  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu toteutti Maatilojen muovit kiertoon -hankkeen vuosina 2022–2024 yhteistyössä MTK-Pohjois-Savon ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa.
  • Hanke sai EU:n maaseuturahoitusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta.
  • Se toteutettiin Järvi-Suomen ympäristö- ja ilmasto-ohjelman (JÄSMY) mukaisesti, eli myös Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueilla.
  • Lisätietoa hankkeesta hankerekisterissä.
  • https://www.youtube.com/embed/_QHPcZk8FWE

Teksti: Maaseutuverkosto.fi

Kuva: EU CAP Network. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Keski-Suomen ELY-keskuksen maatalousmuovin kierrätyshankkeen edustajat pokkasivat palkinnon Brysselissä 4.12.2024.

Facebooktwitterlinkedin