Maatalousmuovit ilmaiseksi kiertoon mobiilisovelluksella – Paalimuovien kierrätyslogistiikkaa tehostava sovellus hoitaa myös siirtoasiakirjat

Kuva: Adobe Stock Photo. Paalimuoveja aletaan kerätä loppukesästä maksutta suoraan maatiloilta mobiilisovelluksen avulla.
Facebooktwitterlinkedin

Maatalousmuovijätteen keräämiseen ja kierrättämiseen tulee nyt avuksi mobiilisovellus.

Loppukesästä maanviljelijät voivat sovelluksen kautta tilata noudon lajittelemilleen valkoisille ja värillisille paalimuoveille.

SuMaKi-noutotilaussovelluksen voi ladata Apple- ja Android-sovelluskaupoista.

Mobiilisovellus helpottaa sitä, että maatalousmuovien myyjät ja valmistajat voivat hoitaa maatalousmuovijätteen noudon suoraan maatiloilta kierrätystä varten elokuusta 2024 alkaen.

Veloitukseton nouto oikein lajitelluille jätteille

Muovituottajat ovat perustaneet yhdessä vapaaehtoisen kierrätysyhteisön, Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy:n (SuMaKi).

ZeroWaste-sovelluksen on kehittänyt Enpros Oy.

Maanviljelijä voi tehdä sovelluksen kautta noutotilauksen. Sovellus pyytää etukäteen arvioimaan, onko muovien lajittelu tehty oikein.

SuMaKin noutopalvelu on maatiloille veloitukseton, jos muovit on lajiteltu oikein. Veloitukseton nouto on mahdollista, koska huhtikuun alussa paalimuovien myyntihintaan on sisällytetty kierrätysmaksu. Sillä katetaan paalimuovikalvojen keräys ja kierrätys suoraan tiloilta.

Ajojärjestelyjä helpottaa, että noutoerän sijaintikoodit kirjautuvat sovellukseen, samoin tiedot muovien noutomääristä. Sovellus vähentää turhia käyntejä, auttaa kuljettajaa löytämään muovit ja edistää onnistunutta lajittelua.

Siirtoasiakirja suoraan sähköpostiin

Mobiilisovelluksen avulla maanviljelijät saavat myös sähköpostiinsa siirtoasiakirjat, joilla he voivat osoittaa viranomaisille, että he ovat toimittaneet maatalousmuovijätteet lainmukaiseen kierrätysjärjestelmään.

Maatalousmuoveja ovat esimerkiksi katemuovit, paali- ja aumamuovit sekä paalinarut ja -langat. Ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2024 SuMaKi kerää vain valkoisia ja värillisiä paalimuoveja.

Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy SuMaKi kehittää edelleen valtakunnallista järjestelmää maatalousmuovien keräämiseen ja kierrättämiseen.

Yhteisön tarkoituksena on, että maatalousmuovien valmistajat, maahantuojat ja myyjät ottavat vapaaehtoisesti vastuun maatalousmuoveista, vaikka niillä ei vielä olekaan lakisääteistä velvollisuutta kierrätyksestä.

SuMaKi on Sumi Oy:n tytäryhtiö.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock Photo. Paalimuoveja aletaan kerätä loppukesästä maksutta suoraan maatiloilta mobiilisovelluksen avulla.

Facebooktwitterlinkedin