Viisiosaisessa juttusarjassa kerrotaan, millaisia kiertotalouteen pohjaavien liiketoimintamalleja oululaisyrityksissä on käytössä ja miltä yritysten markkinat juuri nyt näyttävät. Neljännessä osassa Greenledin…
Osa joulukuusista päätyy keräykseen koristeiden kera
Miten joulukuusi kierrätetään, kun sen työsarka vuodenvaihteen tunnelman luojana päättyy?
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää tänäkin vuonna noin 55 000 joulukuusta pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asuinkiinteistöiltä, kouluista ja päiväkodeista. Kuuset kerätään maksutta tammi-helmikuun aikana kiinteistöiden jätetiloista tai jäteastioiden läheltä.
”Suurin osa kuusista kerätään biojäteastioiden tyhjennysten yhteydessä. Viemme joulukuuset Espooseen Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen haketettavaksi. Kuusista saadaan noin 100 tonnia haketta, joka voidaan käyttää tukiaineena biojätteen kompostoinnissa biojätteen käsittelylaitoksessa”, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.
Jos kiinteistöllä ei kerätä biojätettä, kuuset kerätään sekajäteastian tyhjennyksen yhteydessä. Kuuset päätyvät tällöin jätevoimalaan, jossa niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä. Pääkaupunkiseudulla yksittäisen kuusen voi viedä maksutta myös HSY:n Sortti-asemalle tammikuun ajan.
Tekokuusi metallinkeräykseen — tai sekajäteastiaan
Kaikki kuusestaan luopuvat eivät jaksa riisua joulupuulta edes sen koristeita.
”Keräämme ison määrän kuusia, joten joka vuosi löytyy jokunen, jossa on vielä tilpehöörit kiinni”, Nuutinen arvioi.
Onneksi nämä tapaukset ovat harvassa, sillä kuusta ei voi hyödyntää haketuksessa, jos koristeet ovat siinä vielä kiinni. Silloin kuusi päätyy energiakäyttöön. Vain sähkölamput repäistään sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyyn ennen kuusen polttolaitosmatkaa.
Myös tekokuuset ovat yleistyneet luonnonkuusen vaihtoehtona. Tekokuusi voi olla ekologinen vaihtoehto, jos sitä käytetään uudelleen ja uudelleen, vuosikymmenten joulujen somistajana. Kun kuusi sitten lopulta menee rikki, sekin on tärkeä lajitella oikein.
Tekokuusia on monenlaisia ja valmistusmateriaalit vaihtelevat, joten niiden jätehuoltoon ei ole yksiselitteistä ohjetta:
”Jos kuusi tuntuu sisältävän metallia, sen voi laittaa metallinkeräykseen. Mutta on sellaisiakin tekokuusia, jotka on valmistettu kokonaan muovista ja vain niiden jalka on metallia. Silloin kuusi kannattaa laittaa sekajätteeseen”, Nuutinen sanoo.
Metallirunkoinenkin kuusi menee polttoprosessin murskaimesta läpi. Se metalli, mikä jää palamisen jälkeen jäljelle pohjakuonaan, noukitaan lopulta talteen ja päätyy hyötykäyttöön.
HSY ei ole tutkinut, kuinka paljon tekokuusia päätyy vuosittain jätehuoltoon.
”Koska ihmiset laittavat ne sekajäteastiaan ja ne tulevat meille muun jätteen seassa, niiden lukumäärää ei meillä tilastoida.”
Kuva: HSY. Kun tulee aika luopua joulukuusesta, se kannattaa jättää näkyville jätetilan tai jäteastian lähelle, kuitenkin niin, ettei se tuki kulkuväyliä eikä sen päälle kasata lunta.