Aalto-yliopisto on kehittänyt mobiilisovelluksen kestävän arjen avuksi. AaltoSDG-mobiilisovellus neuvoo, kuinka jokainen voi toteuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (SDG) pienillä, konkreettisilla…
Äänekoski kannustaa nuoria kestävään elämään – Oletko kuluttaja vai kestävän elämänlaadun rikastaja?
KAUPALLINEN ARTIKKELI
Ympäristövastuullinen, hiilineutraali ja kestävä elämä toteutuu pienillä arjen valinnoilla. Se ei tarkoita luopumista ja vähentämistä, vaan elämänlaatua ja yhteisöllisyyttä.
”Nuoret ovat jo fiksuja ja valistuneita. Halusimme koota oppaan, joka antaa inspiraatiota löytää arjen keinoja, joilla jokainen voi itse vaikuttaa.”
Näin kertoo Sirpa Kortelainen. Kiertotaloutta edistävänä Äänekosken kaupungin projektipäällikkönä hän on luotsannut Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanketta. Hanke inspiroi kuntalaisia hyvinvointia ja ympäristökestävyyttä lisääviin tekoihin.
Äänekosken kaupungin julkaisema Kestävän elämän opas kannustaa kaikkia pohtimaan oman arjen rutiineja ja kulutustottumuksia niin ruoan, energiankäytön kuin liikkumisenkin suhteen.
Pitkää elämää
Opas rohkaisee suosimaan resurssiviisaita ruokavalioita, vähentämään ympäristökuormitusta valitsemalla kestäviä liikkumistapoja sekä kuluttamaan kestävästi. Jätteen määrää voi vähentää pidentämällä tavaroiden ja tuotteiden käyttöikää ja tähtäämällä kiertotalouteen.
”Resurssiviisaus on hyvä sana. Kaiken a ja o on kuluttamisen vähentäminen. Jo se riittää, että miettii, mitä oikeasti tarvitsee. Jos ostaa uutta, niin kestävää ja sellaista, jonka voi korjata ja joka pysyy pitkään käytössä.”
Opas muistuttaa säästämään sähköä ja elämään energiatehokkaasti. Kuluttamisen sijasta hyvinvointi ja elämän laatu paranevat yhteisöllisyydellä, osallistumisella sekä paikallisella vaikuttamisella.
Äänekoski kannustaa ja tukee asukkaitaan kestävään elämään sekä hiilineutraaliin, kiertotaloudelliseen kuntalaisuuteen monin tavoin. Kestävää liikkumista helpottaa kimppakyytipalvelu PiggyBaggy. Lihan syöntiä voi vähentää ja lähiruokaa suosia osallistumalla itse ruoan kasvattamiseen vaikkapa suositussa Elonkierto-yhteisöpuutarhassa, jonka Äänekoski on rakentanut Piilolanniemeen.
Ilmastoteoista voi innostua ja niitä voi ideoida osana Äänekoski-ilmiötä tai osallistumalla paikallisiin yhteistyömuotoihin kuten kouluilla tapahtuvaan kestävyystoimintaan tai vaikkapa nuorisoparlamenttiin.
Äänekosken uudessa kaupunkistrategiassa kestävyys, osallisuus ja hyvä elämä ohjaavat kaikkea kaupungin toimintaa. Ilmastotiekartta viitoittaa päästövähennyksiin. Osana EU:n aluekehitysrahaston ja Keski-Suomen liiton rahoittamaa Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanketta tehtiin myös ympäristö- ja ilmasto-ohjelma vuoteen 2028.
”Kannustan pohtimaan omia toiveita ja sitä, mitä toivoo elämältä. Luontoyhteyden kun löytää, siitä saa voimaa.”