Arjen kiertotaloutta Mikkelissä torstaina

Mikkelissä on torstaina Kiertotalouspäivä.
Facebooktwitterlinkedin

Torstaina 11. huhtikuuta Mikkelin Kauppakeskus Stellan Tähtitorilla on luvassa monenlaista kiertotalouteen liittyvää.

Koko iltapäivän jatkuvassa kiertotalouspäivässä on ohjelmassa puheenvuoroja, kiertotalousmuotinäytös, musiikkia, paneelikeskustelu sekä esittelypisteitä kiertotalouden osa-alueilta.

VaatePop!-vaatteidenvaihtopäivän järjestävät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. Kävijä voi tuoda Mekstiili-hankkeen vaatteidenvaihtopisteelle 1-3 kpl aikuisten laadukkaita, ehjiä, puhtaita kevät- ja kesävaatteita vaihdettavaksi. Vaatteidenvaihto on maksutonta.

Poistotekstiilikeräyksestä jakavat tietoa Metsäsairila Oy ja ViaDia Mikkeli ry Mekstiili-hankkeen toisella pisteellä, jossa on poistotekstiilirullakko, johon kävijät voivat tuoda muovipussiin pakattuna puhtaita ja tarpeettomia tekstiilejä.

Kierrätyslankoja ja kiertotalousmuotia

Kiertotalousmuotinäytöksissä Etelä-Savon ammattiopiston tekstiili- ja muotialan opiskelijat esittelevät suunnittelemiaan ja valmistamiaan kiertotalousvaatteita ja -asusteita.

Pirtin Kehräämön pisteellä kävijät voivat tutustua kierrätyslankoihin ja keskustella lankoihin käytettävistä materiaaleista.

Etelä-Savon ammattiopiston Tee se itse -pisteellä kävijöillä on mahdollisuus rakentaa hyönteishotelli kierrätysmateriaaleista. Pölyttävät hyönteiset ovat tärkeitä puutarhakasvien hyvinvoinnille, ja niiden luontaiset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet. Hyönteishotelli on erinomainen apuväline hyönteisten pesinnän ja talvehtimisen helpottamiseen.

Keittiöissä syntyvän, ruoanlaittoon liittyvän biojätteen parempi hyödyntäminen energiana ja säilyttäminen ravinnekierrossa on esillä Xamkin, Etelä-Savon Marttojen, Metsäsairila Oy:n ja Biosairila Oy:n yhteisellä pisteellä. Tapahtumassa saa vinkkejä muun muassa ruokahävikin vähentämiseksi keittiöissä.

Rakennusosat uudelleenkäyttöön

MikseiMikkelin ja Xamkin pisteillä kiinnostuneet pääsevät keskustelemaan purettujen rakennusosien uudelleenkäytöstä, purkamisen ympäristövaikutuksista sekä vapaa-ajan asuntojen energian käytöstä ja kestävästä mökkeilystä. Esillä on myös Xamkin vesitutkimukseen liittyvää mittauslaitteistoa.

Katso koko ohjelma Mikkelin kaupungin sivuilta.

Mikkelin Kiertotalouspäivät 2024 toteutetaan useina erillisinä tapahtumina vuoden varrella.

Tapahtumakokonaisuus järjestetään Mikkelin kaupungin, Etelä-Savon ammattiopiston, Metsäsairila Oy:n, Toimintakeskus Uutta Elämää Ry:n, ProAgrian, Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutin, Mikkelin Yliopistokeskuksen sekä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Mekstiili-, KIELO-, VerstasCO2-, Biovirtaa- ja AWE-hankkeiden yhteistyönä.

Edellä mainitut hankkeet ovat Euroopan Unionin osarahoittamia. rahoitukset myöntäneet viranomaiset ovat Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon ELY-keskus ja Pohjois-Savon liitto.

Facebooktwitterlinkedin