Asiantuntijaraportti: Suomessa tulisi ottaa käyttöön korjausseteleitä ja perustaa korjausyritysten verkosto

Kuva: Adobe Stock. Korjaamisen hinta mietityttää usein kuluttajaa. Jos tuotteita ja laitteita ei ole suunniteltu korjattaviksi, korjaaminen voi olla pitkä ja kallis prosessi, mikä voi olla haastavaa myös korjauspalveluita tarjoavan yrityksen kannattavuuden näkökulmasta.

(Tilaajille.) Tavaroiden korjauttamista sekä korjauspalveluja tutkinut hankeryhmä ehdottaa monipuolisia toimia, jotta korjauttamisesta tulisi nykyistä yleisempää. Ryhmä esittää, että Suomen tulisi uudistaa koulutusjärjestelmäänsä siten, että korjaamiseen olisi tarjolla ammattilaisia. Suomen kannattaisi ottaa käyttöön korjaussetelit. Korjauspalvelun suorittanut yritys saisi seteliä vastaan tietyn tukisumman. Kokeilu vaatisi rahaa, mutta alueellisen kokeilun toteuttamiseen voisi hakea EU-rahoitusta. Korjauskulttuuria voisi edistää muun muassa viestimällä ja tiedottamalla korjauspalveluista. Hankeryhmä suosittelee, että Suomeen perustettaisiin korjauspalveluita tarjoavien yritysten verkosto. Korjauspalvelukonsepteja tulisi kehittää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen tuella. Vaatteiden ja kenkien korjaaminen vähentää päästöjä ja luontokatoa Kaikenlaisten tavaroiden ja laitteiden korjauttamisella on tutkimuksen mukaan positiivisia ympäristövaikutuksia. Korjauttaminen pienentää elinkaarisia kasvihuonekaasupäästöjä ja vähentää raaka-aineiden kulutusta, ellei korjattujen tavaroiden lisäksi osteta huomattavasti uusiakin tuotteita (eli vältetään niin kutsuttu kimmahdusvaikutus). Suurimmat päästövähennykset syntyvät, kun korjataan vaatteita ja nahkatuotteita kuten kenkiä. Tähän vaikuttaa se, että näitä tuotteita myös ostetaan eniten, ja niiden valmistus kuluttaa paljon raaka-aineita. Tekstiilien, vaatteiden ja huonekalujen korjauttamisella voi myös vähentää luontokatoa....

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset