Asuntomessuilla kierrätyskalustusta

Maailmanpylväs Jyväskylän Asuntomessuilla
Facebooktwitterlinkedin

29.8.2014

Elokuun 10. päivä päättyneet Asuntomessut Jyväskylän Äijälänrannassa tarjosivat paljon nähtävää kierrätyksestä kiinnostuneelle kävijälle.

Moni asuntomessukohde oli sisustettu vanhoin perinnehuonekaluin tai kierrätysmateriaalein. Esimerkiksi kerrostalo Maailmanpylväästä löytyi Brand new oldies -niminen kohde, joka nimensä mukaisesti kierrätti vanhaa.

Puulaatikoista seinähyllyjä Asuntomessuilla Asunnon sisustusesineitä oli haalittu kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Huonekaluissa oli hyödynnetty myös käytettyjä rakennusmateriaaleja. Pappilan vanhasta ovesta oli tehty sängynpääty ja puulaatikoista seinähyllyjä.

Kierrätysaarteita oli käytetty Maailmanpylvään kahden muunkin asunnon sisustuksessa. Kiertokodissa näkyi perheen kiinnostus kädentyöhön ja kestävään kehitykseen. Viherperheen kodissa puolestaan kierrätystavara oli yhdistetty luonnonmukaisiin materiaaleihin, yrttiseinään ja parvekkeella kasvavaan puutarhaan.

Talo Luckin sohva löytyi EkoCenteristä. Talo Luck käytti kierrätysesineitä värikkäästi. 95 prosenttia asunnon huonekaluista oli kierrätettyjä. Esimerkiksi olohuoneen hieno sohvakalusto oli löytynyt EkoCenteristä ja päällystetty uudestaan. Seinällä tikittävä kookas kello palveli entisessä elämässään koulun pihakellona.

Yksi messujen teemoista oli puutarha. Asuntomessualueelle olikin rakennettu messuhistorian ensimmäistä kertaa puutarhanäyttely, joka koostui yhdeksästä erilaisesta mallipuutarhasta.

Mustankorkean ideoima Kierrätyspuutarha tuunaa puutarhadesignia vanhasta. Yhden puutarhoista oli toteuttanut Mustankorkea Oy. Omapiha-kierrätyspuutarhassa oli ideoitu ja tuunattu pihadesignia vanhoista hylätyistä tavaroista. Vanhoista laudoista oli rakennettu lapsille hupimajat ja betonirengas oli muuttunut värikkääksi hiekkalaatikoksi.

Jyväskylän Asuntomessujen rakentamisen aikana toteutettiin messuhistorian laajin rakennusjätteen syntypaikkalajittelujärjestelmä pientalokohteiden rakentajille.

Messujärjestäjät tarjosivat yhteistyössä Mustankorkean kanssa rakentajille ainutlaatuisen kattavan lajittelukaluston. Rakentajat pystyivät lajittelemaan kohteessa syntyvät rakennusjätteensä kahdeksaan eri jakeeseen, joille oli jokaiselle oma keräyslavansa.

Lassila & Tikanoja tyhjensi astioita sitä mukaa, kun ne täyttyivät. Messujärjestäjät tekivät lisäksi yhteistyötä laukaalaisen J&J Kuormalavat Oy:n kanssa kuormalavojen kierrättämisessä.

Jyväskylän kaupungin Asuntomessujen projektipäällikkö Anu Hakala ja aluevalvoja Reijo Blomster kertovat rakentajien onnistuneen lajittelussa loistavasti.

”Kustakin kohteesta syntyi keskimäärin 14–15 tonnia jätettä. Yhteensä 37 pientalosta syntyi rakentamisjätettä noin 550 tonnia. Tästä määrästä vain kymmenkunta tonnia oli lajiteltu vääriin astioihin”, he laskevat.

Facebooktwitterlinkedin