Biometanoli kasvattaa Veoliaa Suomessa – Äänekosken biometanoli voi kuljettaa valtamerilaivoja

Kuva: Elina Saarinen. Veolian Janne Rantala laskee, että pelkästään Äänekosken tuotannolla on potentiaalia vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain jopa 35 000 tonnia.

Äänekosken Metsä Groupin tehdasalueelle on alkanut nousta maailman mittakaavassa ainutlaatuinen biometanolin puhdistuslaitos. Säiliökentälle rakentuu seitsemän eri korkuista tislaustornia, väli- ja varastosäiliöitä, poikittaisia dekanttereita ja valvomo. Laitosta rakennuttaa globaali jättikonserni Veolia. Skandinaavisen jumalhahmon Odinin mukaan nimetty tehdasprojekti on 50 miljoonan euron investointi. Työ- ja elinkeinoministeriö on tukenut hanketta 9,4 miljoonalla. Metsä Fibren sellunkeitossa syntyvä metanoli on tähän saakka poltettu lähinnä soodakattilassa energiaksi. Veolia alkaa puhdistaa metanolia epäpuhtauksista kuten rikistä ja tuotteistaa siitä raaka-ainetta, joka täyttää kemianteollisuuden laatuspesifikaatiot. Äänekosken laitos on Veolialle sarjassa ensimmäinen Veolialle kyseessä on merkittävä pilottilaitos, sillä metanolin puhdistus on hankala prosessi. Biometanolilaitoksen patentoitu innovaatio yhdistää tavanomaisia yksikköprosesseja uudella tavalla toimivaksi kokonaisuudeksi. Äänekosken biometanolitehtaasta tulee ensimmäinen, joka testaa teknologiaa ja tuo markkinoille laatuvaatimukset täyttävää biometanolia. ”Veolia aikoo rakentaa vastaavanlaisia laitoksia globaalisti sellutehtaiden yhteyteen. Kapasiteetti voi nousta satoihin tuhansiin tonneihin”, kertoo Veolian Biofuels and Green Chemicals -osaston varajohtaja Janne Rantala. Pilottilaitoksen paikaksi valikoitui juuri Äänekoski, sillä Metsä Fibren toteuttama yhteistyö...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset