Digiloikalla Kiertotalouden Kasvupolulle

Facebooktwitterlinkedin

19.6.2017

Kiertotalouden Kasvupolku -sparrausohjelman 15 yritystä on valittu. Ohjelmaan haettiin mukaan yrityksiä, jotka toteuttavat liiketoiminnassaan kiertotalouden periaatteita ja uudistavat alallaan vanhoja toimintamalleja säästäen materiaaleja, energiaa ja ympäristöä.

Yritykset saavat maksutonta sparrausta kasvun, myynnin ja markkinoinnin, rahoituksen, kansainvälistymisen ja johtamisen asiantuntijoilta eli mylläreiltä kahtena kiitoratapäivänä, joista ensimmäinen pidettiin Tampereella 13. kesäkuuta. Toinen kiitoratapäivä pidetään elokuussa.

Kasvupotentiaalisin yritys ja kunniamainittu etenevät syksyn valtakunnallisiin sparrauksiin ja edelleen Kasvu Openin valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin, joka pidetään lokakuun lopussa Jyväskylässä.

 

Kasvupolulle valitut yritykset:

Aquazone Oy

Destaclean Puukivi

Emmy Clothing Company

Enpros Oy

Fluid Intelligence Oy

Foller Oy

GS1 Finland Oy

Kiertomaa Oy

Kiertoa Oy / Kiertonet.fi

Metener Oy

Skipperi

THINK TODAY/Zoro Ky

TouchPoint Oy

Winflow Water Oy

WST, We Started This

 

Yritysten liikeideat liittyvät esimerkiksi käytettyjen merkkivaatteiden myyntiin, jätevesilaitosten saneeraamiseen, öljyn käytön vähentämiseen, veneiden jakamistalouteen, työvaatteiden ekologisuuteen, ruokahävikin vähentämiseen, biokaasulaitoksiin, ekodesigntuotteisiin sisustus- ja rakennusalan ylijäämämateriaalista, julkisen sektorin toimijoiden omaisuuden realisointiin sekä maa- ja kiviaineksen kierrätykseen.

 

Läpimurtopotentiaalia

 

Tuomariston mukaan Kiertotalouden kasvuohjelmaan haki mukaan kovatasoinen ja monipuolinen joukko yrityksiä.

”Valintaprosessi oli mielenkiintoinen ja osin haastavakin. Olimme positiivisesti yllättyneitä siitä, että mukaan oli hakenut paljon yrityksiä kiertotalouden eri osa-alueilta”, Sitran kiertotalouden ja jakamistalouden asiantuntija Daniel Kaufmann sanoo.

Hän uskoo, että yritysten joukossa on muutama kansainvälinen läpimurto.

Tuomaristoon kuuluvat Kaufmannin lisäksi Merja Rehn Sitralta, Jussi Hattula Suomen Teollisuussijoitus Oy:stä, Kimmo Käenmäki Remeo Oy:stä, Maija Pohjakallio Kemianteollisuus ry:stä sekä Sami Koskela Futurice Oy:stä.

 

Digitalisaatio näkyy

Kiertotalouden Kasvupolku on osa Suomen suurinta pk- yritysten kasvun sparrauksen Kasvu Open -kasvuohjelmaa. Tänä vuonna Kasvu Open sparraa yhteensä 450 yritystä kaikkiaan 27 alueellisella tai toimialakohtaisella kasvupolulla. Kiertotalouden Kasvupolku on yksi näistä sparrausohjelmista.

Monen Kiertotalouden Kasvupolulle valitun yrityksen bisnes perustuu digitaalisiin ratkaisuihin, tietojärjestelmien tai verkkoalustojen hyödyntämiseen tai jakamistalouteen. Digitalisaatio leimaa myös muita kasvupolkuja tänä vuonna, kertoo Kasvupolku-fasilitoija ja Kasvu Open Oy:n hallituksen jäsen Nina Rautiainen:

”Jos digitalisaatio olisi oma toimialansa, se näkyisi tämän vuoden osalta suurimpana kaikista. Perinteisiä toimialoja läpi leikkaava digiulottuvuus on tullut erityisen vahvasti esiin.”

Digitalisuutta hyödyntää Kiertotalouden Kasvupolun yrityksistä esimerkiksi Skipperi, joka on perustamassa hieman Airbnb:n kaltaista jakamis- ja vuokrauspalvelua veneiden omistajille ja niiden potentiaalisille käyttäjille.

”Pohjois-Euroopassa kaksi miljoonaa venettä seisoo laiturissa 90 prosenttia ajasta. Haluamme ravistaa perinteistä veneilykulttuuria ja mahdollistaa veneilyn uusille käyttäjäryhmille”, kiteyttää Skipperin yrittäjä Anna-Leena Raij.

Kiertotalouden Kasvupolku järjestetään nyt toista kertaa. Kasvupolun mahdollistavat Sitra ja Uusiouutiset sekä valtakunnalliset kumppanit Nordea, Finnvera, Technopolis, Varma, IF, Team Finland, Isku, Grano, Jyväs-Caravan, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Avance/ Johtamiskoulutus, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän Messut ja Keski-Suomen Liitto.

Facebooktwitterlinkedin