KAUPALLINEN YHTEISTYÖ The reference event in Europe and the Mediterranean Basin for the green and circular economy. Ecomondo is an…
Ecomondo vauhdittaa kiertotaloutta: ”Vihreän siirtymän hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset”
Odotukset kierrätys- ja kiertotalousalan kasvusta konkretisoituvat 6.-10. marraskuuta Italian Riminissä järjestetyiltä Ecomondo-messuilla.
Italian Exhibition Group IEG:n organisoimat Ecomondo-messut täyttivät koko Riminin messukeskuksen 150 000 neliömetriä. Kasvua viime vuoden tapahtumasta on tullut 10 prosenttia. Nyt näytteilleasettajia oli mukana yli 1500.
28 messuhallista peräti 16 oli omistettu jätteen hyödyntämiselle resurssina.
”Paikan päällä on teknologiaa ja yrityksiä, jotka ovat valmiita ratkaisemaan planeettaamme kohdanneet ongelmat”, kutsui IEG:n presidentti Maurizio Renzo Ermeti.
”Italian kierrätysmarkkinoilla on buumi”
Suomalainen BMH Technology Oy oli messuilla mukana, tosin yllättäen Norjan messuosastolla.
”Viime vuonna olimme pohjoismaisella yhteisosastolla. Ajattelimme, että tänä vuonna toteutus olisi vähän vastaava, mutta Ruotsilla onkin oma maaosastonsa ja muut suomalaiset yritykset ovat omilla ständeillään”, BMH:n murskaimista ja biomassan käsittelystä vastaavan yksikön johtaja Ari Nyrökorpi kertoo.
Tämä sopii kuitenkin yritykselle hyvin.
”Meillä on Italiassa aiesopimuksia, joita ei voi vielä julkistaa. Olemme sopineet tänne tapaamisia”, Nyrökorpi taustoittaa.
Hän näkee Italian markkinat kiinnostavana kasvualueena BMH:n teknologialle.
”Italiassa kierrätysmarkkinoilla on buumi. Se näkyy Ecomondo-messuillakin. Isot hallit ovat täynnä jätehuoltoteknologiaa.”
Rahoitus auttaa kantamaan riskejä
Euroopan komission rahoitus- ja innovaatiotyökalu EIC (European Innovation Council) suuntaa isoja satsauksia jätteen kierrätykseen ja hyödyntämiseen.
EIC on luotu Euroopan komission työkaluksi auttamaan eurooppalaisia yrityksiä kaupallistamaan tutkimukseen ja tieteeseen pohjautuvia ratkaisujaan.
Francesco Matteucci EIC:stä kertoi Ecomondo-messujen yhteydessä järjestetyssä Resource Efficiency and Circular Economy -seminaarissa, että EIC:n eri ohjelmien (kuten EIC Accelerator, Transition ja Pathfinder) rahoitus yritykselle voi olla sekä tukea että pääomitusta, mikä auttaa suuririskistä tuotekehittelyä, jolla voi kuitenkin olla onnistuessaan suuri vaikuttavuus.
”Etsimme ja tuemme tieteellisiä läpimurtoja ja pyrimme toteuttamaan laajaa yhteiskunnallista muutosta sekä teknologiassa että käyttäytymisessä”, Matteucci sanoo.
Esimerkiksi 8. marraskuuta päättyneessä haussa rakentamisen vähähiilisyyteen, digitalisaatioon ja jätteettömyyteen tähtäävään New European Bauhaus -projektiin on EIC Accelerator -ohjelmassa budjetoitu yhteensä 65 miljoonaa euroa.
Kurssi pitää kriiseissäkin
Huolimatta koronapandemiasta ja sodasta Ukrainassa, niistä aiheutuneista talous-, energia- ja saatavuusongelmista sekä jatkuvasti pahenevasta konfliktista Lähi-idässä, Eurooppa pitää yhä katseensa päästöjen vähentämisessä, vihreässä siirtymässä ja kiertotaloustransformaatiossa.
Messujen yhteydessä pidetty Italian vihreän siirtymän tilaa summaava seminaari (Stati Generali della Green Economy) hahmotti kuvaa tulevaisuuden taloudesta.
”Lineaarinen talousmalli kuluttaa jatkuvasti enemmän luonnonvaroja. Päästöt ovat katastrofaalisella tasolla. Tämä ei ole kestävää. Tulevaisuuden talouden pitää perustua hiilineutraaliin kiertotalouteen ja olla regeneratiivinen eli uudistava”, totesi Italian vihreän siirtymän tilannetta kartoittavan kestävyysneuvoston presidentti Edo Ronchi.
EU:n talouskomissaari Paolo Gentiloni muistutti, että Eurooppa on onnistunut vähentämään energiankulutustaan ja investoimaan energiatehokkuuteen viime aikojen päällekkäisistä kriiseistä huolimatta.
”Euroopalla on yhä kunnianhimoa olla vihreän siirtymän johtaja”, Gentiloni summasi. Hän muistutti, että vihreää siirtymää kannattaa jatkaa käytännössä huomioiden sosiaalisen reiluuden näkökulmat, koska ilmastotavoitteet auttavat myös kasvun ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamista.
”Vihreän siirtymän hyödyt on korkeammat kuin kustannukset”, Gentiloni tiivistää.
Ilmastokriisi toi tulvat muttei näy päästövähennystoimissa
Riminin ja Bolognan alue ja koko Emilia Romagnan seutu Italiassa Välimeren rannalla koki toukokuussa pahat tulvatuhot.
Emilia Romagan alueen varapresidentti Irene Priolo kutsui messuilla koko Italiaa ryhtymään nopeisiin ilmastotoimiin.
”Italia on ilmastokriisin hotspot, erityisen haavoittuva alue. Äärimmäiset sääolot eivät enää ole poikkeus vaan uusi normaali”, Priolo varoittaa.
Tästä huolimatta Italian vihreän siirtymän tilaa summaava raportti osoittaa, että ilmastopäästöt eivät vähentyneet Italiassa vuosina 2019–2022 vaan päinvastoin kasvoivat kaksi prosenttia.
Italia rakensi uusiutuvan energian tuotantokapasiteettia viime vuonna kolme gigawattitonnia. Tämä on merkittävästi pienempi kuin investointitahti esimerkiksi Saksassa ja Espanjassa. Jotta Eurooppa pääsisi irti fossiilisesta energiasta ja pystyisi lisäksi vastaamaan energian kulutuksen kasvuun, vaadittaisiin uusiutuvaan energiaan 10–12 gigawatin investoinnit per vuosi.
”Vihreän siirtymän kustannukset ovat pienemmät kuin sen tuomat hyödyt. Monet vihreän siirtymän toimet ovat jo nyt kannattavia”, Ronchi muistutti.
Maailmassa investoinnit vihreään siirtymään ovat kasvaneet 40 prosenttia vuodesta 2020. Pelkästään aurinkoenergiaan investoidaan vuosittain miljardi dollaria globaalisti.
Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n kestävyysjohtaja Laura Cozzi viittasi seminaarissa IEA:n tuoreeseen World Energy Outlook -raporttiin. Hän kertoo, että maailma lähestyy odotettua nopeammin sitä hetkeä, kun fossiilienergian kulutus kääntyy laskuun. Etenkin aurinkopaneelien hintojen odotetaan halpenevan, mikä voi nopeuttaa teollisuuden siirtymää.
Teksti ja kuvat: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti.