EU-esitys uhkaa tehdä suomalaisesta poistotekstiilien keräys- ja kierrätysjärjestelmästä laittoman – ”Nykymalli on komission ehdotuksen kanssa ristiriidassa”

Kuva: LSJH. Kunnalliset jäteyhtiöt ovat alkaneet rakentaa järjestelmää kuluttajien poistotekstiilien erilliskeräykseen, lajitteluun ja kierrätykseen. Valuuko työ nyt hukkaan?

Suomalaisen tekstiilialan ja kunnallisen jätehuoltoalan yhteistyössä teettämä esiselvitys osoittaa, miten vaikeaa Euroopan komission ehdotuksen mukaista tekstiilien tuottajavastuumallia olisi toteuttaa käytännössä Suomessa. Suomalaiset ovat vasta äskettäin saaneet uuden, kunnallisen poistotekstiilien erilliskeräysjärjestelmän, johon toimittaa käytöstä poistamansa vaatteet erilliskeräykseen, uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen. Kesällä Euroopan komissio teki kuitenkin linjauksen, joka vaarantaa tämän vastakäynnistyneen järjestelmän Suomessa. Euroopan komissio livautti heinäkuiseen esitykseensä jätepuitedirektiivin muuttamisesta ehdotuksen, joka siirtäisi vastuun tekstiilijätteen jätehuollon järjestämisestä ja sen kaikista kustannuksista tekstiilien, kenkien ja asusteiden valmistajille, maahantuojille ja jakelijoille. Komission esitys herätti Suomessa heti tuoreeltaan huolta. Äskettäin valmistunut esiselvitys on osoittanut, että huoleen on todella aihetta. Jos komission esitys pitäisi toteuttaa sellaisenaan, uhkaisi se tehdä suomalaisten tähän saakka rakentamasta poistotekstiilien erilliskeräys- ja kierrätysjärjestelmästä laittoman. Jääkö kunnille roolia? Suomessa kunnat ovat aloittaneet poistotekstiilien erilliskeräyksen kuluttajilta muuta Eurooppaa edellä. Virallisesti erilliskeräysvelvollisuus astui voimaan tämän vuoden alussa. Poistotekstiilien keräykseen, lajitteluun ja kierrätykseen on rakennettu Suomessa uutta erilliskeräys- ja lajitteluinfraa, pilottilaitoksia ja muuta tekniikkaa. Kunnallisilla jätelaitoksilla...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset