EU:lta uusi kiertotalousehdotus syksyllä?

Facebooktwitterlinkedin

22.4.2015

Euroopan komissio suunnittelee julkistavansa uuden, entistä kunnianhimoisemman ehdotuksen kiertotaloudesta tämän vuoden syksyllä.

Uusi ehdotus huomioisi entistä paremmin myös jätteen synnyn ehkäisyn, kestävän tuotannon ja tuotteiden kierrätettävyyden.

Ympäristökomissaari Karmenu Vella sanoi äskettäin EurActiven haastattelussa, että tänä syksynä on tarkoitus laittaa vireille uusi paketti, joka ottaa kantaa paitsi jätedirektiiveihin, myös tuotantopuoleen.

”Tuotteiden kestävyyteen on kiinnitettävä huomiota jo tuotesuunnittelu- ja tuotantovaiheessa ja katsottava, kuinka kestävyys, uudelleenkäytettävyys, uusioraaka-aineiden käyttö ja kierrätettävyys huomioidaan. Ennen kuin voimme alkaa puhua kierrättämisestä, meidän on alettava puhua jätteen synnyn ehkäisystä”, Vella sanoi.

Edellinen komissio ehdotti yhdyskuntajätteille 70 prosentin ja pakkausjätteille 80 prosentin kierrätysvaatimusta. Kierrätyskelpoisille ja biohajoaville jätteille esitettiin kaatopaikkakieltoa.

Vella sanoo, että tavoitetaso pysyy uudessa paketissa samankaltaisena, mutta painopiste siirtyy implementointiin. Lähestymistavat tulevat olemaan erilaisia jäsenmaille, joilla on vaikeuksia tavoitteiden saavuttamisessa.

”Identifioimme maat, jotka voisivat tehdä parempaa tulosta, etsimme syyt huonoon suoritukseen ja tuemme jäsenmaita vaikeuksien voittamisessa.”

Facebooktwitterlinkedin