Forssasta palvelut koko Suomeen

Pasi Kaskinen Suomen Tietoturva
Facebooktwitterlinkedin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

LHJ Groupin tytäryhtiön, Suomen Tietoturvan, palveluita saa nyt kattavasti koko Suomessa. Konserniin kuuluva Cool Finland puolestaan on kehittänyt kylmälaitteiden kierrätyksen huippuunsa.

Forssan Kiimassuontielle on keskittynyt osaamista, joka palvelee koko Suomen jätehuoltotarpeita.

LHJ Group -konsernin tytäryritykset Suomen Tietoturva Oy ja Cool Finland Oy edistävät kiertotaloutta entistä laajemmin.

”Pystymme palvelemaan koko Suomen aluetta”, kiteyttää Suomen Tietoturvan ja Cool Finlandin toimitusjohtaja Pasi Kaskinen.

Valtaosa kylmälaitteista Forssaan

Cool Finland Oy on Suomen johtava jääkaappien, pakastimien ja muiden kylmälaitteiden käsittelijä. Valtaosa Suomen kylmälaitteista kulkee käsiteltäväksi Forssan laitokselle.

Joka vuosi Cool Finland kierrättää noin 8 500 tonnia laitteita. Tämä tarkoittaa vuosittain noin 150 000 kylmälaiteyksikköä.

”Cool Finland pystyy kierrättämään kylmälaitteet miltei sataprosenttisesti”, Kaskinen korostaa.

Ainoastaan kylmälaitteiden sisältämiä vaarallisia ja ilmastolle haitallisia eristekaasuja ja kylmäaineita ei voi kierrättää.

Cool Finland ottaa ne talteen ja hävittää asianmukaisesti, jotta kaasut eivät pääse vahingoittamaan otsonikerrosta tai lämmittämään ilmastoa.

Muovit ja metallit kiertoon

Suurin osa Forssaan kierrätykseen tulevista kylmälaitteista on peräisin kotitalouksista. Ne ovat usein palvelleet pitkään ennen kuin ne päätyvät jätehuoltovaiheeseen:

”Kylmälaitteiden erityispiirre on, että niitä käytetään pitkään. Ne ovat yksi pitkäkäyttöisimmistä kodin laitteista. Kierrätykseen tulevat kylmälaitteet ovat poikkeuksetta yli kymmenen vuotta vanhoja”, Kaskinen muistuttaa.

Kun jääkaappi tai pakastin saapuu kontissa Forssan laitoksen pihaan, kontti puretaan ja laitteet siirretään kierrätyslaitokseen. Prosessissa poistetaan lasihyllyt ja sähköjohdot, jotka menevät kierrätykseen lasituotteiksi ja metalliteollisuuteen.

Kylmälaitteen painosta suurin osa on metallia kuten rautaa, alumiinia ja kuparia.

Kylmälaitteen sydän on kompressori. Se otetaan kierrätyslinjastolla irti ja valutetaan tyhjäksi valutuspisteessä. Metallinen kompressori toimitetaan kierrätykseen, samoin muut metallit.

Kylmäaineöljyseos menee erotteluprosessiin, jossa öljy saadaan eroteltua niin laadukkaana, että sen voi vielä kierrättää uuteen käyttöön.

Kylmälaite jatkaa matkaa kuljettimilla automaattisessa prosessissa. Kylmälaitteen eristeaine sisältää eristekaasua. Se on vaarallinen, syttyvä aine, joka voisi vapautuessaan lämmittää ilmastoa paljon voimakkaammin kuin esimerkiksi hiilidioksidi. Siksi kylmälaite murskataan Cool Finlandin laitoksella ilmatiiviissä tilassa.

Yhtiö ottaa pois sekä kylmäaineet että eristekaasut. Ne toimitetaan omissa säiliöissä vaarallisen jätteen laitokselle Riihimäelle hävitettäväksi.

Murskauksen jälkeen kierrätyslaitoksessa on mekaanisia erotteluprosesseja. Ne ottavat talteen erikseen muovit ja metallit.

Muoveja kylmälaitteen painosta on noin neljäsosa. Esimerkiksi kylmälaitteen kuorissa on polystyreeniä eli PS-muovia. Eristeissä taas on polyuretaania.

Nämä muovit ovat haastavia kierrätettäviä, mutta tähänkin on löytynyt ratkaisu.

Cool Finlandin linjasto Forssassa saa talteen haitalliset aineet ja kierrätykseen uusioraaka-aineet.

Parasta teknologiaa

Cool Finland on käsitellyt kylmälaitteita jo miltei 20 vuotta. Kierrätys on siinä ajassa kehittynyt roimasti. Yksi merkittävä askel kierrätysasteen parantamisessa ovat hyvät yhteistyökumppanit.

Cool Finlandin omistavat puoliksi LHJ ja luxemburgilainen OSL SA. Teknologiakumppanina toimii SEG Umwelt-Service, jolla on kymmenkunta kylmälaitteiden kierrätykseen erikoistunutta laitosta eri puolilla Eurooppaa.

Nämä laitokset pystyvät kierrättämään Forssassa purettua muovia. Esimerkiksi PS-muovi puhdistetaan ja granuloidaan.

”Se pystytään palauttamaan takaisin muovikiertoon. Periaatteessa siitä voisi valmistaa vaikka uusien jääkaappien sisuksia”, Kaskinen sanoo.

Polyuretaanieristettä pystytään kierrättämään SEG:n teknologiakeskuksessa Saksan Mettlachissa.

Cool Finland hyödyntää kierrätyksessä myös LHJ Groupin osaamista ja kokonaisuutta.

”Toimintamallimme etuna on ehdottomasti sitoutunut omistajataho, joka kehittää teknologiaa. Saamme käytännössä laitoksemme ylläpidon ja teknisen tuen Saksasta. LHJ Groupin kautta saamme järjestettyä tukitoiminnot sekä laatu- ja ympäristöasiat”, Kaskinen sanoo ja lisää:

”Olemme Suomessa ainutlaatuinen toimija ja maan johtava kylmälaitekäsittelijä.”

Tietoturvapalvelut laajenevat

LHJ Groupiin kuuluva Suomen Tietoturva on pitkään keskittynyt tarjoamaan tietoturva- ja tuotehävityspalveluja Helsinki-Turku-Tampere-alueella.

Keväällä 2021 Urbaser Oy tuli toiseksi omistajaksi Loimi-Hämeen Jätehuollon lisäksi, mikä laajentaa Tietoturvan toiminta-aluetta.

”Olemme saaneet ulotettua palvelut Urbaserin kanssa koko Suomen alueelle”, Suomen Tietoturvan toimitusjohtajanakin toimiva Pasi Kaskinen kertoo.

Tietoturva tuhoaa aukottomasti ja dokumentoidusti esimerkiksi yritysten ja julkishallinnon tietoturvamateriaalia kuten paperisia arkistoja, tietosuojamateriaaleja, elektroniikkalaitteita ja tallenteita.

Keräys, kuljetus ja tuhoamisprosessi on suunniteltu aukottomaksi. Jokainen keräysväline on yksilöity ja logistiikkaa seurataan RFID-pohjaisella kalustonhallintajärjestelmällä. Asiakkaiden käytössä on tuhansia keräysvälineitä.

”Pystymme tarjoamaan asiakkaalle aukottoman ketjun, jossa pystytään raportoimaan kuljetuksen eri vaiheet noutoajankohdasta hävitykseen asti”, Kaskinen sanoo.

Kaskinen kertoo, että asiakas hyötyy Suomen Tietoturvan kumppaniverkostosta:

”Valttimme on joustava ja saavutettava palvelu, josta olemme saaneet hyvää palautetta. Sen lisäksi, että haemme asiakkaalta tietoturvamateriaalit, voimme tuottaa muitakin kierrätyspalveluita ja noutaa samalla vaikkapa pieniä määriä erikoisjätteitä, vaarallista jätettä tai toimistokalusteita”, Kaskinen vinkkaa.

Lue lisää: https://lhjgroup.fi/jatehuollon-kokonaispalvelu/tietoturva/

LHJ Group hoitaa puolestasi kaikki jätteet

LHJ Group järjestää kustannustehokkaat ja ympäristöystävälliset käsittelyratkaisut kaikille materiaaleille yrityksen tai julkisyhteisön toimialasta tai koosta riippumatta.

LHJ Group

Konserniin kuuluvat:

– Suomen Tietoturva: Tietoturvapalvelut paperidokumenteille sekä IT-laitteille, tuotetuhoukset, asiakaskohtaiset lisäpalvelut

– Cool-Finland Oy: Kylmälaitteiden kierrätys ja ilmastoystävällinen käsittely

– Suomen Materiaalikierrätys Oy: Yritysten jätehuollon kokonaispalvelut, metalliromun kierrätys

– Suomen Erityisjäte Oy: Pilaantuneet maat, pohjakuonat, vaaralliset jätteet ja muut erityistä käsittelyä vaativat jätteet. Omistajana myös Tarasten Kiertotalousalue Oy:ssä.

– Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy: 16 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö, hoitaa jätelainsäädännössä kunnille määrätyt palvelutehtävät

Kuvat: LHJ Group. Pasi Kaskinen Suomen Tietoturvasta kertoo, että asiakas hyötyy Suomen Tietoturvan kumppaniverkostosta.

Facebooktwitterlinkedin