Globaali tekstiiliteollisuus on vain 0,3-prosenttisesti kiertotaloudellinen – Tuoreen selvityksen mukaan ala voisi kolminkertaistaa kiertotalousasteensa ja samalla puolittaa ympäristövaikutuksensa

Kuva: Adobe Stock. Tekstiiliteollisuus kuluttaa runsaasti vettä ja materiaaleja. Peräti kolmasosa valmistetuista vaatteista jää lopulta myymättä.
Facebooktwitterlinkedin

Vaate- ja muotiteollisuus on kaukana kiertotaloudesta, paljastaa tänään julkaistu raportti.

Tekstiiliala käyttää maailmanlaajuisesti hätkähdyttävät 3,25 miljardia tonnia materiaaleja joka vuosi. 99 prosenttia on yhä neitseellisiä materiaaleja.

Tekstiilialan kiertotalousaste on vain 0,3 prosenttia.

Kierrätyskuiduista valtaosa tulee lisäksi muualta kuin kierrätetyistä tekstiileistä, nimittäin PET-pulloista.

Tämä käy ilmi Circle Economyn tänään (28.11.2024) julkaistusta The Circularity Gap Report Textiles -raportista.

Pikamuodin ylituotanto rampauttaa kiertotaloutta

Raportin mukaan suurin syy alan heikkoon kiertotalousasteeseen on huonolaatuisen pikamuodin ylituotanto.

Brändit lanseeraavat jopa 24 uutta mallistoa vuodessa. 30 prosenttia vaatteista jää kokonaan myymättä.

Valtaosa tekstiilijätteestä poltetaan tai kaatopaikataan. (Suomessa orgaanisen jätteen kuten tekstiilien kaatopaikkaaminen on kielletty.)

Arviolta kahdeksan prosenttia tekstiilijätteestä viedään ulkomaille uudelleenkäyttöön.

Second hand-käyttö on seitsenkertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana.

Globaalisti tekstiiliteollisuutta leimaa työn epäeettisyys. Ala työllistää noin 140 miljoonaa ihmistä, mutta yli 43 % työntekijöistä toimii ilman työsopimusta vaarallisissa oloissa ja alipalkattuina.

Pikamuodista hitaaseen muotiin

Raportti kuitenkin linjaa kuusi skenaariota, joiden avulla tekstiiliteollisuus voisi kolminkertaistaa kiertotaloudellisuutensa. Näin tekemällä ala puolittaisi ympäristövaikutuksensa.

Yksi askel olisi siirtyä käyttämään luonnonkuituja ja kierrätyskuituja. Vaatteet ja asusteet olisi myös suunniteltava kierrätyskelpoisiksi. Kierrätysjärjestelmä vaatisi lisää investointeja ja teknologia kehitystyötä.

Alan tulisi vaihtaa pikamuodista ”hitaaseen muotiin”, jossa kunkin vaatekappaleen elinkaari pitenisi korjaamalla ja uudelleenkäyttämällä.

Vaatteiden runsaasta ylituotannosta ja -kuluttamisesta olisi päästävä eroon. Tämä koskee myös vaatteiden kuluttajia.

Raportin kirjoittajat halusivat julkaista tulokset juuri nyt Black Weekin aikana, jotta raportti hillitsisi pikamuodin ostohuumaa.

Tuotantoa takaisin Eurooppaan Aasiasta

Raportti esittää lisää suosituksia tekstiilien kiertotalouteen.

Koko arvoketjun tulisi toteuttaa kiertotaloussiirtymä yhteistyössä, ja siirtymään tarvitaan myös lainsäädäntöä, jotta kiertotalouden mukaisista liiketoimintamalleista tulisi taloudellisesti houkuttelevia.

Tekstiilituotannon tulisi tapahtua reilummin ja työntekijöitä kunnioittavammin. Raportti suosittelee siirtämään tekstiilien valmistusta Aasiasta takaisin Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Euroopassa on tiukempi ympäristö- ja työlainsäädäntö.

Valmistuksessa tulisi välttää hukkaa esimerkiksi käyttämällä tarkkoja laserleikkureita ja hyödyntämällä tekoälyä suunnittelussa.

Alan tulisi laajentaa ympäristövaikutustensa seurantaa pelkistä ilmastopäästöistä muihinkin ympäristövaikutuksiin.

Tekstiiliala muita jäljessä

Circle Economy tekee vuosittain raportin myös maailman kokonaiskiertotalousasteesta. Vuosiseuranta osoittaa, että maailman kiertotaloudellisuusvaje on suurentunut eli kiertotalous ei ole edennyt, päinvastoin.

Tekstiiliteollisuus on kuitenkin selvästi jäljessä omassa kiertotaloustyössään: Kun tekstiiliteollisuuden kiertotalousaste on 0,3 prosenttia, maailman kiertotalousaste oli 7,2 prosenttia vuonna 2023.

Circle Economy myöntää, että tekstiiliteollisuudessa sataprosenttinen kiertotalousaste ei ole edes mahdollinen. Yksi syy tähän on se, että kierrätyskuidut lyhenevät jokaisella käyttökerralla. Alan kannattaisi kuitenkin ponnistella mahdollisimman hyvään kiertotaloudellisuuteen.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Tekstiiliteollisuus kuluttaa runsaasti vettä ja materiaaleja. Peräti kolmasosa valmistetuista vaatteista jää lopulta myymättä.

Facebooktwitterlinkedin