Haitallisten aineiden tietokanta julkaistu

Facebooktwitterlinkedin

Kemikaalivirasto Echan rakentama SCIP-tietokanta on otettu käyttöön 28. lokakuuta.

Tietokantaan kirjataan kaikki EU-alueella myynnissä olevat tuotteet ja tuotteiden osat, jotka sisältävät huolta aiheuttavia aineita (svhc).

Mukaan ilmoitetaan esimerkiksi tekstiilit, laitteet ja kulkuneuvot, jos niissä tai jossakin niiden osassa on huolta aiheuttavaa ainetta yli 0,1 painoprosentin verran.

Tietokannan nimi SCIP tulee sanoista Substances of Concern in articles as such or in complex objects (products).

 

Kierrätyksestä turvallisempaa

 

Tietokannan tarkoituksena on kerätä lisätietoa esineiden sisältämistä vaarallisista kemikaaleista. Näin halutaan tehdä tuotteiden käytönjälkeisestä käsittelystä ja kierrätyksestä entistä turvallisempaa.

”Tämä on paremman kiertotalouden avain ja olennainen asia, jotta EU:n vihreän kehityksen ohjelma Green Deal saadaan toimimaan”, sanoo Echan pääjohtaja Bjorn Hansen.

 

Tiedot jätehuoltosektorin ja kuluttajien saataville

 

SCIP-tietokanta on ollut koekäytössä helmikuusta lähtien. Jotkin yritykset ovat testanneet esimerkiksi sitä, kuinka tiedot siirtyvät niiden omista järjestelmistä tietokantaan.

Esineiden valmistajien, kokoajien, markkinoille saattajien, maahantuojien ja myyjien on ryhdyttävä ilmoittamaan tuotetietojaan tietokantaan viimeistään vuoden 2021 tammikuun 5. päivästä alkaen.

Kemikaaliviraston saaman palautteen mukaan tietojen syöttäminen on testivaiheessa käynyt sujuvasti, mutta Hansen lupaa viraston olevan yritysten tukena, mikäli ongelmia ilmenee.

Lisäksi Echa järjestää 19. marraskuuta webinaarin, jossa tietokannan käyttöä käydään läpi.

Jätehuollon toimijat ja kuluttajat saavat pääsyn tietokannan sisältämään informaatioon helmikuussa 2021.

 

Päivi Ikonen

 

Lue lisää SCIP-tietokannasta Uusiouutisten jutuista:

Tulossa: Tietokanta vaarallisista aineista tuotteissa

Uusi tietokanta, turhaa työtä?

Kovaa kritiikkiä SCIP-tietokannalle

 

Kuva: Scanstockphoto. Esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden mahdolliset haitalliset aineet tulee ilmoittaa SCIP-tietokantaan.

Facebooktwitterlinkedin