Hiilinegatiivista betonia – VTT:n innovaatiolle kansainvälinen palkinto

Pihalaattoja
Facebooktwitterlinkedin

VTT:n kehittämä teknologia hiilinegatiivisen betonin valmistukseen on palkittu Euroopan tutkimusorganisaatioiden Earto-järjestön kilpailussa.

Carbonaide-niminen suomalaisinnovaatio voitti kilpailun Impact Expected -kategorian.

Voittoisassa karbonointimenetelmässä sidotaan betonikappaleisiin hiilidioksidia ilmanpaineessa toimivan automatisoidun järjestelmän avulla.

”Menetelmä sopii yhteen betonin nykyisten tuotantoprosessien kanssa, ja sitä voidaan hyödyntää kaikkien esivalettujen betonielementtien ja -tuotteiden toteutukseen”, kertoo VTT:n Carbonaide-tiimin johtaja, erikoistutkija Tapio Vehmas.

Lopputuotteesta saadaan hiilinegatiivinen, kun betonissa käytetään normaalin sementin sijaan teollisuuden sivuvirtoja. Yhden betonikuution hiilijälki on tällöin laskennallisesti –60 kilogrammaa hiilidioksidia.

Tavanomaisen betonin jälki on 250–300 kiloa hiilidioksidia kuutiometriä kohti, joten ero on merkittävä.

Tutkijat ovat menestyksekkäästi hyödyntäneet betonissa muun muassa masuunikuonaa, viherlipeäsakkaa ja biotuhkaa.

 

Teknologiaa kaupallistaa spinoff-yritys

Palkittua teknologiaa kaupallistaa ja skaalaa teolliseen mittaan tutkimuksen pohjalta ponnistava Carbonaide-niminen spinoff-yritys, jota tukee VTT:n yrityshautomo.

”Hiilidioksidin sitomiseen perustuvan ratkaisun yksityiskohdat ovat täsmentyneet hautomotyöskentelyn aikana”, Vehmas kertoo.

”Olemme muuttaneet teknologian fokusta pois materiaaleista ja kehittäneet prosessia kaupallistamisen näkökulmasta. Menetelmä on näiden muutosten ansiosta nyt entistä paremmin skaalattavissa.”

Prosessia on pilotoitu hollolalaisen Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n ja rakennusyhtiö Skanskan kanssa.

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut karbonointimenetelmällä erän hiilinegatiivista pihakivetystä, joka asennettiin aiemmin syksyllä Skanskan rakennuskohteeseen.

 

Huikea markkinapotentiaali

Betonituotteiden ja -elementtien kansainvälisten markkinoiden arvo on noin 370 miljardia dollaria vuodessa. Markkina kasvaa jatkuvasti, mikä tarjoaa mahdollisuuksia myös Carbonaide-teknologialle.

Betonituotteiden lisäksi ratkaisua voidaan hyödyntää myös hiilidioksidin päästökaupassa.

Carbonaiden liikeideana on ottaa vastaan hiilidioksidia päästökauppa-alustoilta ja hyödyntää sitä teknologiansa käytössä. Hiilidioksidin sitominen avaa näin yritykselle toisetkin markkinat.

Carbonaiden päämääränä on vuoteen 2030 mennessä saada maailmalle sata tuotantolaitetta.

Yhtiön toinen tavoite on, että vuoteen 2050 mennessä sen teknologialla sidotaan vuosittain 500 megatonnia hiilidioksidia. Määrä kattaisi 10–20 prosenttia betonimarkkinoista.

 

Teksti: Kemiamedia.fi

 

Kuva VTT. Carbonaide-teknologialla tuotettu koe-erä pihalaattoja. Laatat valmistettiin Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n tehtaassa, ja ne ovat nyt käytössä Skanskan rakennuskohteessa.

Facebooktwitterlinkedin