Hiomapölystä ja sivuvirroista uusia materiaaleja – Jopa suljetun kierron hiomatuotteita

Kuvat: Mirka. Hiomatuotevalmistaja Mirka etsii tapoja pidentää tuotteidensa elinkaarta ja kierrättää esimerkiksi hiomisesta syntyvää pölyä uusien tuotteiden materiaaliksi.

Voisiko puupintojen hiomisesta syntyvää hiomapölyä hyödyntää uusien materiaalien ja tuotteiden raaka-aineena? Vastuullisuuteen ja päästöjen vähentämiseen tähtäävä hiomatuotevalmistaja Mirka on käynnistänyt yhdessä kumppaniverkostonsa kanssa uuden yhteiskehittämisprojektin. Siinä hiomapölystä voi parhaimmillaan jalostua jopa sellaisia materiaaleja, joita voi käyttää itse hiontaan käytettävien tuotteiden valmistuksessa. Joulukuussa käynnistyneen From Dust to Value -projektin yksi tavoite on kehittää hiomapölystä tällaisia suljetun kierron tuotteita. Lisäksi yhteistyökumppanit katsovat, kuinka voisi hyödyntää muita puupohjaisia sivuvirtoja ja jätemateriaaleja kuten metsäteollisuuden ja puutuoteteollisuuden prosesseissa syntyvää sahanpurua tai kuorta. Osa SHAPE-ekosysteemiä Mirka on tunnettu pölytöntä hiontaa tukevista ja työterveyttä edistävistä ratkaisuistaan, joissa hiomapöly otetaan talteen eikä se pääse hengitysilmaan. Puupohjaisia pintoja kunnostettaessa ja hiottaessa syntyy hienojakoista, puupohjaista pölyä. Mirka alkoi pohtia, voisiko tätä pölyä hyödyntää raaka-aineena. Yhteiskehittämiseen avautui väylä Mirkan vuoden 2023 alussa Business Finlandin tuella käynnistämän, viisivuotisen SHAPE-ekosysteemin kautta. Mirka toimii veturiyrityksenä SHAPE-ekosysteemissä, jossa tavoitteena on yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa pidentää tuotteiden käyttöikää, kehittää aiempaa vastuullisempia tuotteita ja vähentää samalla koko...

Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.

Tilaa tunnukset