Huomisen kierrätyskoti Habitare-messuilla

Facebooktwitterlinkedin

24.9.2018

Habitare-messuilla Helsingissä pääsi pyörähtämään tulevaisuuden kodissa, joka luottaa sisustuksessaan kiertotaloushenkiseen uusiomallistoon.

Huomisen mallikodin ideoivat messuille suunnittelija Marjo Maininki ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

”Käytetyt tuotteet ovat usein paremmista ja kestävämmistä materiaaleista tehty kuin uudet, ja minusta on vain hyvä, jos esineissä on elämän jälkiä”, Maininki perustelee.

Osastolle oli tuunattu, korjattu ja suunniteltu vanhasta uutta sekä valikoitu Kierrätyskeskus-löytöjä. Osa sisustuksesta on Kierrätyskeskuksen omaa Plan B -uusiomallistoa. Mallikoti on paitsi ekologinen, myös edullinen: sisustus toteutettiin alle kahdellatuhannella eurolla.

Kierrätyskeskuksen mallikodin ratkaisuilla on onnistuttu säästämään noin 7 000 kiloa kiinteitä luonnonvaroja. Lukema koostuu muun muassa tavaroiden valmistukseen käytetystä energiasta ja tavaran materiaaleista.

Maailmanlaajuisesti pelkästään tekstiiliteollisuus kuluttaa tällä hetkellä vuodessa liki 100 miljoonaa tonnia kiinteistä luonnonvaroja, joista suurin osa on uusiutumattomia. Jos emme muuta kulutustottumuksiamme, tekstiiliteollisuuden vuotuisen luonnonvarojen kulutuksen arvioidaan nousevan vuoteen 2050 mennessä noin 300 miljoonaan tonniin ja osuuden kasvihuonepäästöistä 26 prosenttiin, laskee Ellen MacArthur Säätiö.

Kierrätyskeskuksen ympäristöasiantuntija Anu Kaila kiteyttää kodin ekologisen sisustamisen kolmeen teesiin:

  1. Hanki harkiten. Välttämällä hutihankintoja säästät aina samalla luontoa. Hyvällä suunnittelulla ja turhia tavaroita karsimalla voit myös vähentää neliöitä ja pienentää asunnon ympäristökuormitusta.
  2. Luota laatuun. Suosi tuotteita, jotka kestävät käytössä ja joilla on laatutakuu.
  3. Käytä kierrätettyä. Teet ympäristöteon joka kerta, kun valitset käytetyn tuotteen uuden sijasta. Luonnonvaroja ei kulu, eikä valikoimastakaan tarvitse tinkiä. Käytä luovuutta, älä luonnonvaroja.

Lisää vinkkejä kestävästä asumisesta löytyy Kierrätyskeskuksen verkkosivuilta osoitteesta kierratyskeskus.fi/huomisenkoti.

 

Kuva: Emmi Korhonen. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja suunnittelija Marjo Maininki loivat Habitare-messuille vihreän esimerkin innoittamaan kestävämpään asumiseen.

Facebooktwitterlinkedin