Ilves hiipii lähes äänettä Helsingissä: Ilveksellä koristettu HSY:n uusi jäteauto kulkee täysin sähköllä

sähköinen jäteauto
Facebooktwitterlinkedin

”Tätä päivää olemme odottaneet pitkään.”

Näin toteaa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen. HSY on suunnitellut yhdessä VTT:n kanssa jätteenkuljetuksen sähköistämistä jo vuodesta 2017 saakka.

HSY:n upouusi sähköinen jäteauto on nyt aloittanut päivittäisen tyhjennystoimintansa Helsingin kantakaupungissa. Aluksi auto tyhjentää kiinteistöjen sekajäteastioita, mutta myöhemmin reviiriä ja toimenkuvaa voidaan laajentaa. 

Kuljettajat innoissaan

Syksyn aikana jatkuneen testaus- ja kehitystyön tulokset ovat olleet rohkaisevia. Kokeiluun osallistuneet kuljettajat ovat olleet suorastaan innoissaan auton ominaisuuksista, HSY kertoo tiedotteessaan.

Hipihiljaa liikkuva, ilveksen kuvalla koristeltu auto liikkuu arkisin Helsingin kantakaupungissa ja sen ympäristössä.

Raskaan kuljetuskaluston sähköistäminen on nykyisellä akkuteknologialla haastavaa. Ilves-auton vakituinen tyhjennystoiminta haluttiinkin aloittaa vasta, kun jatkuva toimivuus saatiin kestävälle tasolle.

”Pikkupakkasellakin auton akkuvaraus on ollut kahdeksan tunnin ajovuoron jälkeen yhä jopa 66 prosenttia, joten välilatauksille ei ole edes ollut kesken päivän tarvetta. Olemme myös saaneet keräyskapasiteetin pysymään normaalilla tasolla eli auto kykenee keräämään 8–10 tonnia jätettä kerrallaan”, Nuutinen iloitsee.

HSY testaa autoa talven yli, jotta nähdään, kuinka auto kestää pakkaset, lumimyrskyt ja muut haastavat kelit. Jatkosta päätetään koeajan jälkeen.

Melu vähenee

”Projektin keskeisiä tavoitteita ovat jätteenkeräyksen meluhaittojen sekä lähipäästöjen, kuten pakokaasun ja pienhiukkasten, minimointi”, Nuutinen toteaa.

Täyssähköinen jäteauto vähentää keräyksen melua kahdella tapaa: Auton liikkuminen sekä jäteastian nosto ja tyhjentäminen ovat hiljaisempia kuin nykyisillä jäteautoilla. Keräyksen melutasoon vaikuttavat myös jäteastioiden ominaisuudet ja työskentelytavat. 

Täyssähköauton käytöstä ei juurikaan synny välittömiä pakokaasu- ja pienhiukkaspäästöjä, joten sen käyttö vaikuttaa positiivisesti ilmanlaatuun. Tämä on erityisen tärkeää Helsingin kantakaupungin kapeilla kaduilla, joilla liikenteestä aiheutuvien hiukkaspäästöjen vaikutus hengitysilman laatuun on erityisen voimakas.

Facebooktwitterlinkedin