Jätehuoltopäivät hybridinä ja Pasilassa – Ohjelmassa virtuaaliekskursio tekoälyä hyödyntävälle kierrätyslaitokselle

Jätehuoltopäivät, kuva Tero Pajukallio
Facebooktwitterlinkedin

Jätehuolto-, kierrätys- ja kiertotalousalan osaajat kokoontuvat yhteen, kun Jätehuoltopäivät pidetään jälleen lokakuun alussa, 5.-6.10.2022.

Tällä kertaa tapahtuma järjestetään Sokos Hotel Triplassa Pasilassa. Koronavuosien aikana tutuksi tullut hybridijärjestely toteutuu myös tänä vuonna, eli päiville voi osallistua myös verkon kautta etänä.

 

Kurkistus rakentamisen kiertotalouteen

Kaksipäiväinen seminaari on täynnä ajankohtaista asiaa.

Päivät käynnistyvät perinteikkääseen tapaan lainsäädäntökatsauksella. Ympäristöministeriön Riitta Levinen ja Jussi Kauppila kokoavat esityksiinsä tiiviin tietopaketin toimeenpantavista ja tulevista säädöksistä. Laajenevasta tuottajavastuusta on ohjelmassa oma osionsa.

Avajaispäivän toisena teemana on kiertotalous liiketoiminnan vauhdittajana. Ohjelmassa kuullaan muun muassa Purkupiha Oy:n Kati Tuomista ja VTT:n Margareta Wahlströmiä, jotka kertovat kokemuksia EU:n ICEBERG-hankkeesta ja rakennustuotteiden uudelleenkäytöstä.

Ecoupin Lauri Törrön puheenvuoro jatkaa rakentamisen kiertotaloussiirtymän teemaa.

Ensimmäinen tapahtumapäivä jatkuu ekskursioilla. Osanottajat voivat joko tutustua kauppakeskus Triplan jätehuoltoon ja putkikuljetusjärjestelmään tai sitten hypätä mukaan virtuaalimatkalle Remeon uudelle kierrätyslaitokselle, jossa tekoälyrobotit lajittelevat jätteitä.

Jätehuoltoyhdistyksen syyskokouksen jälkeen ohjelma huipentuu illalliselle, jossa on luvassa yllätysohjelmaa.

 

Tietoarkisto verkkosivuilla

Toinen päivä käynnistyy paneelikeskustelulla. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Gasumin Ari Suomilammi, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Aki Kangasharju ja Enregiaviraston Maiju Seppälä pohtivat jätehuollon roolia tulevaisuuden energiatuotannossa.

Lounaan jälkeen teemoina ovat hiiliviisas jätehuolto sekä kiertotalous ja data. Päivien lopuksi Jätehuoltoyhdistyksen järjestämän opinnäytetyökilpailun voittajat Paula Kosonen ja Sirpa Vauhkala kertovat opinnäytetöistään.

Jätehuoltopäivien korkeatasoisista esityksistä kertyy arvokas tietoarkisto Jätehuoltoyhdistyksen sivuille. Siellä voi verestää muistiaan siitä, kuinka ala onkaan kehittynyt, sillä sivuilta löytyvät esitysten materiaaleja ainakin seitsemiltä aiemmilta Jätehuoltopäiviltä, vuodesta 2015 saakka.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Tero Pajukallio. Jätehuoltopäivillä 2018 kävijät tutustuivat posterinäyttelyyn.

Facebooktwitterlinkedin