Kuva: Elina Saarinen. Sitran ja Suomen ympäristökeskuksen suureen lannoitekeskusteluun osallistui 22.3. yli sata osanottajaa. 31.3.2017 Mitä tehdä, jotta kierrätyslannoitemarkkina…
Johtopäätös lannoiteseminaarista: Ihmiskunnan itsetuho geeneissä?
31.3.2017
Istuin äsken (22.3.2017) työpäivän Sitran suuressa lannoitekeskustelussa kuuntelemassa ministeriä ja asiantuntijoita. Johtopäätökseni on, että ihmiskunnan itsetuho on melkeinpä ohjelmoitu geeneihin.
Väestö elää fosforilannoituksen varassa. Louhittavaa fosforia riittää esitelmöineen Yaran asiantuntijan mukaan vain sadoiksi vuosiksi. Myös lyhyempiä riittävyysaikoja on maailmalla esitetty.
Joka vessanvedolla osa fosforista katoaa merien syvänteisiin tosiasiallisesti saavuttamattomiin. Ravinnekakku pienenee eikä lopulta riitä kymmenen miljardin ihmisen ruokkimiseen. Tuhannesta vuodesta tai kymmenestä tuhannesta vuodesta korkeakulttuurista ihmiskuntaa on turha haaveilla.
Fosforin karkaaminen pitäisi estää ja ravinne kierrättää takaisin ruuantuotantoon.
Mutta ihmissuvulle on muotoutunut vahva inho ulosteita kohtaan. Aika vastaansanomaton todiste inhon syvyydestä on Intian vuosituhantisen kastilaitoksen yksityiskohta: yhden kansanryhmän perinnöllinen elämäntehtävä oli huussintyhjennys. Eikä kasti todellakaan ollut arvostettu.
Ministeriä myöten seminaarin asiantuntijat muistuttivat: kun markkinoille leviää tieto, että ruokaa kasvatetaan kakalla ja pissalla, kuluttajat hylkäävät tuotteen. Moni pohjoismainen muodikkaiden elintarvikkeiden valmistaja on jo kieltänyt sopimusviljelijöiltään tuotantoeläinten lannan käytön puhumattakaan ihmisperäisestä lannasta.
Yksimielisen oloisesti seminaarin satapäinen innovaattorijoukko oli valmis sulkemaan pois ajatuksenkin yhdyskuntalietteen käytöstä ruuantuotannossa.
Kun ihmisperäinen fosfori suljetaan pois ruuantuotannosta, suljetaan pois ihmiskunnan tulevaisuus.
En epäile, etteikö markkinoiden inho olisi todellinen.
Ulospääsyä ei ole?
Raimo Laakia
Sipoo
Ihmiskunnan tulevaisuudesta kiinnostunut eläkeläinen, joka nuoruudessaan ahkeroi radikaalina luontoaktivistina. Muutti Helsingistä Sipooseen, kantoi vessanpöntön ulos ja keksi kompostikäymälä Putkihuussin, jonka tuotoksilla lannoittaa puutarhansa.