Kertakäyttöisille take away -annospakkauksille uudelleenkäytettäviä vaihtoehtoja – K-ryhmä vähentää kertakäyttömuovia

Kahvimukeja
Facebooktwitterlinkedin

Mukaan otettavien ruoka- ja juoma-annosten pakkaamiseen on tulossa uusia vaihtoehtoja.

K-ryhmä kertoo liittyneensä vapaaehtoiseen sitoumukseen, jonka tavoitteena on vähentää muovista valmistettujen kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten kulutusta.

K-ryhmä sitoutuu vähentämään päivittäistavarakaupassa kertakäyttömuovin määrää ja kehittämään uusia pakkausratkaisuja yhdessä kumppaniensa kanssa.

20 prosenttia vähemmän muovia

Tavoitteena on esimerkiksi vähentää K-ruokakaupoissa muovisten take away -annospakkausten sisältämän muovin määrää 20 prosenttia vuoden 2026 loppuun mennessä sekä tarjota Neste K -liikenneasemilla nautittavat annokset uudelleenkäytettävistä tai helposti kierrätettävistä astioista ja pakkauksista.

Sitoumuksessa on mukana myös foodservice-tukkukauppa Kespro, joka voi edistää kiertotaloutta muualla kuin kotona syötävien annosten pakkausratkaisuissa.

Jotta kertakäyttöisiä pakkauksia voidaan vähentää ja korvata, K-ryhmä osallistuu tutkimushankkeisiin ja tekee tuotekehitystyötä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Ympäristöministeriön, Elintarviketeollisuusliiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan, Päivittäistavarakaupan ja Suomen Pakkausyhdistyksen tekemä Muovisten annospakkausten green deal -sopimus vähentää muoviroskan määrää ympäristössä ja edistää kiertotaloutta.

Sopimusta on kutsuttu myös SUP green dealiksi viitaten EU:n SUP-direktiiviin (Single Used packaking), joka pyrkii rajoittamaan muovipakkausten käyttöä.

Ruokahävikki puoliksi

K-ryhmä on mukana myös toisessa elintarvikealan sitoumuksessa. Motivan ylläpitämä Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on vapaaehtoinen toimintamalli, joka osaltaan muuttaa Suomea kiertotalousyhteiskunnaksi.

Sitoumuksen toisella sopimuskaudella 2022–2026 tavoitteena on lisätä kestävyyttä ja kannattavuutta materiaalitehokkuudella sekä kasvattaa tietoisuutta materiaalitehokkuuden mahdollisuuksista.

Sitoumuksen myötä K-ryhmän päivittäistavarakauppa ja Kespro sitoutuvat vähentämään ruokahävikkiä ja korottamaan kierrätysastettaan. Tavoitteena on puolittaa ruokahävikki vuoden 2030 loppuun mennessä vuoden 2019 lähtötasosta.

Kierrätysaste nousi 76 prosenttiin

Keskon päivittäistavarakaupan toimialan vastuullisuusjohtaja Timo Jäsken mukaan sitoumukset tukevat Keskon vastuullisuusstrategiaa.

”Olemme saaneet aikaan hyviä tuloksia materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisellä kaudella. Ruokahävikkimme väheni tavoitteeksi asetetun 13 prosenttia ja nostimme jätteiden kierrätysasteemme 76 prosenttiin. Siksi olemme asettaneet tälle toiselle sopimuskaudelle jopa aiempaa kunnianhimoisemmat tavoittee”, Jäske sanoo.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: K-ryhmä. Mukaan otettavissa kahvimukeissa kehitetään kierrätettäviä ja uudelleenkäytettäviä ratkaisuja.

Facebooktwitterlinkedin