Kesäkausi käynnistyy kiertotalouden merkkitapahtumilla – Maailman kiertotalousfoorumi, SHAPE-ekosysteemin lanseeraus, Arctic Circular Economy Forum…

WCEF pidettiin 2022 Ruandassa.
Facebooktwitterlinkedin

K niin kuin kesä, K niin kuin kiertotalous. Touko-kesäkuun vaihde on täynnä mielenkiintoista kuultavaa ja koettavaa kiertotaloudesta kiinnostuneille.

Tällä viikolla Oulussa on kohdattu KiertotalousAreenalla ja tavattu kiertotalouden yrityksiä, koulutus- ja tutkimustahoja sekä muita asiantuntijoita.

Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteinen Sustainable Science Days on parhaillaan käynnissä Helsingissä. Tapahtuman teemoina ovat toivon, osaamisen ja ratkaisun polut.

Jyväskylässä vietetään 25.-27. toukokuuta Kuljetusmessuja.

KEKO-hanke järjestää pääkaupunkiseudulla tänä viikonloppuna Kestävät korttelit -tapahtumia. Ne yhdistävät alueen asukkaat ja vastuulliset palvelutarjoajat.

WCEF Helsingissä ja etänä

Maailman kiertotalousfoorumi (World Circular Economy Forum, WCEF2023) kokoaa 30.5.–2.6.23 yhteen maailman johtavat kiertotalouden asiantuntijat ja toimijat joko kasvokkaistapaamisiin tai etäyhteyksien ääreen.

Tapahtumaan on tulossa etenkin liiketoiminnan edustajia, rahoittajia sekä nuoria kiertotaloustoimijoita ympäri maailmaa.

Ensi viikon WCEF2023 keskittyy kertomaan, kuinka kiertotalouteen siirrytään ja miten kiertotalous estää luontokatoa.

Päätapahtuma kokoaa paikan päälle Helsingin Messukeskukseen reilut kaksi tuhatta kutsuvierasta 30.-31.5.2023. Verkossa ohjelma lähetetään suorana ja maksutta. Luvassa on neljä johdantoseminaaria, 16 rinnakkaissessiota ja lähes 130 puhujaa.

Lisäksi kiertotalousfoorumin yhteydessä järjestetään 1.–2. kesäkuuta lähes 40 kiertotalouden kumppanitapahtumaa.

Kaikkiaan tapahtumaan on rekisteröitynyt etukäteen noin kuusi tuhatta osanottajaa.

Tapahtuman järjestävät Sitra ja Nordic Innovation yhteistyössä kumppaniorganisaatioiden kanssa.

Sitran Kestävyysratkaisut-teeman Globaali yhteistyö -tiimin vetäjä Kari Herlevi kertoo, että tapahtumassa on esillä lukuisia esimerkkejä kiertotalouden hyvistä käytännön ratkaisuista ja innovaatioista. Näin keskustelu ohjautuu kysymyksestä, miksi kiertotaloussiirtymä on tärkeä, enemmän käytäntöön ja siihen, miten kiertotaloussiirtymä toteutetaan.

”Lähestymme kiertotalouden keikahduspistettä. Kiertotalous mainitaan jo 77 prosentissa EU-yritysten vastuullisuusraporteissa. Yli 40 maalla on jo kiertotalouden tiekartta tai strategia. Vielä on varaa parantaa”, Herlevi näkee.

”Maailman kiertotalousfoorumista on tullut ajatusjohtajien kohtaamispaikka ja areena osaamisen, tiedon, kokemusten ja hyvien esimerkkien jakamiseen. Toivon, että tapahtuma inspiroi yrityksiä ja muita toimijoita toteuttamaan tarpeellisia muutoksia omassa työssään”, sanoo Nordin Innovationin toimitusjohtaja Svein Berg.

Vähähiilisyyttä ja kestävyyttä

Ensi viikko on muutenkin hyvin vilkas kiertotaloustapahtumien osalta.

Helsus järjestää Viikissä rahoitukseen keskittyvän kestävyystutkimusseminaarin 30. toukokuuta.

MTK organisoi TREASoURcE-hankkeen seminaarin Tampereen Werstaalla.

Tampereella pidetään myös Kuntien Ilmastokonferenssi 30.-31. toukokuuta.

Rakennetun ympäristön innovaatioekosysteemi KiraHub esittelee 31.5. vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmassa rahoitettuja hankkeita.

Ensi viikon torstaina, 1.6.23, lanseerataan valmistavan teollisuuden vihreää siirtymää, kestävyyttä ja vähähiilisyyttä tukeva SHAPE-ekosysteemi.

Mirkan vetämä ja Spinversen koordinoima ekosysteemihanke vauhdittaa kiertotaloutta sekä kiertotaloudellisia liiketoimintoja kuten uudelleenvalmistuksen markkinoita, kehittää innovatiivisia materiaaleja ja edistää arvoketjujen datalla johtamista. Lanseeraustilaisuuteen Helsingin Epicenteriin ovat tervetulleita potentiaaliset ekosysteemin kumppanit.

Kesäkuun alussa Kemiin, Helsinkiin, Saarijärvelle ja Porvooseen

Tapahtumasuora jatkuu kesäkuun alussa. Tiistaina 6. kesäkuuta pidetään Messukeskuksessa Pakkausalan ympäristökonferenssi.

Samana päivänä käynnistyy Kalastajatorpalla kansainvälinen More carbon in the soilf for multiple benefits -tapaaminen.

7.–8. kesäkuuta Saarijärven Biotalouskampuksella pohditaan kestävää maataloutta ja elintarviketeollisuutta AgriVenture-tapahtumassa, jonka järjestää JAMK yhteistyökumppaneineen.

Kemin Digipoliksen, Kiertotalouskeskuksen, Lapin ammattikorkeakoulun sekä ammattiopisto Lappian organisoimaan Arctic Circular Economy Forumiin (ACEF) saapuu kiintoisa kattaus puhujia 7.–8. kesäkuuta.

ACEF:n teemoja ovat vetytalous, arktinen kiertotalous sekä synteettiset polttoaineet. Kiertotalousklubilta saa maksutonta hiilijalanjälkilaskentaa. Kiertotalouteen pääsee kurkkaamaan virtuaalilasien kautta. Tapahtumassa jaetaan myös Vuoden suomalainen Kiertotalousteko -palkinto.

Kesäkuun puolivälissä 14.6. Porvoossa pidetään Borealiksen vetämän, muovialan kiertotaloutta kehittävän SPIRIT-ohjelman (Sustainable Plastics Industry Transformation) vuosikokous. Siellä kerrotaan ohjelman ensimmäisistä tuloksista ja pohjustetaan kiertotaloudellista yhteistyötä.

Touko-kesäkuun aikana järjestetään myös useita kiertotaloutta käsitteleviä aamukahvitilaisuuksia, tietoiskuja ja webinaareja etäyhteyksin. Niitä pitävät muiden muassa Kiertotalous-Suomi, CICAT2025-tutkimuskonsortio, Joutsenmerkki sekä Green Building Council Finland.

Tapahtumien linkit ja lisää tapahtumia löytyy Uusiouutisten tapahtumakalenterista.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Sitra. WCEF pidettiin viime vuonna Ruandassa kutsuvierastilaisuutena.

Facebooktwitterlinkedin