Muovin kemiallinen kierrättäminen pyrolyysin avulla on edennyt niin pitkälle, että siitä voidaan tehdä liiketoimintaa, kertoo Kemia-lehti. Tähän tulokseen päätyy konsulttiyhtiö…
Kierrätysvalmentaja on akrobaatti
Ihmispyramideja, trapetsitaiteilua ja ilma-akrobatiaa. Tätä ja muutakin kuuluu Suomen Uusiomuovi Oy:n kierrätysvalmentaja Katja Laitisen arkeen. Katja ja hänen kolme tytärtään harrastavat sirkusta niin innokkaasti, että äskettäin heidät valittiin hyvinkääläisen nuorisosirkus Hakasirkus ry:n Vuoden sirkusperheeksi.
Katjaa sirkuksessa kiehtovat rohkea itsensä ylittäminen ja onnistumisen ilo. ”Siellä tulee tehtyä sellaista, mitä ei osannut kuvitellakaan tekevänsä tämän ikäisenä. Sirkus on ryhmässä toimimista. Nauramme paljon. Olen saanut monta lisävuotta elämään.”
Rohkeuteen ja tiimityöhön pohjautuu myös Katjan uusi työ kierrätysvalmentajana. Huhtikuussa hän ryhtyi ratkaisemaan Suomen Uusiomuovi Oy:n kolmen hengen tiimissä yritysten haasteita, jotka liittyvät muovipakkausten kierrättämiseen. Katja kartoittaa, minkälaisia pakkauksia yrityksille tulee käyttöön, miten ne soveltuvat kierrätykseen, ja voisiko niille löytyä kierrätyskelpoisempia vaihtoehtoja. Roolina on yritysten valmentaminen, opastaminen ja sparraaminen yrityksissä syntyvän muovipakkausjätteen kierrättämisessä.
”Työn valmentava ote kiehtoo. Yritysten tukeminen ja auttaminen sekä toiminnan kehittäminen ja uuden visiointi ovat aina olleet vahvuuksiani. Tämä on monipuolista, luovaa työtä, ja siinä auttaa, että meillä on hyvä tiimi, jossa on erilaisia vahvuuksia”, Katja kiittää.
Kierrätysvalmentaja on samalla myös kokonaiskuvan hahmottaja, yhtenäisen kiertotalouspolun rakentaja. Tiimin tavoitteena on yhdistää pakkausten suunnittelijoita ja toimittajia, hankintaorganisaatioita, pakkausten käyttäjiä ja lajittelijoita, jätehuollon yhteistyökumppaneita, muovien käsittelijöitä sekä mahdollisia jatkojalostajia.
”Korostan yritysten rohkeutta lähteä myös uusiomateriaalien käyttöön omissa tuotteissaan, koska ilman uusioraaka-aineeksi jalostettujen materiaalien markkinaa ei ole kierrätystäkään.”
Suomessa on lukumäärin organisaatioita, jotka hyötyisivät kierrätysvalmennuksesta. Valtava työsarka ei Katjaa pelota: ”Mottoni on: norsukin syödään pala kerrallaan.”
Ideana on lähestyä aihetta segmentti kerrallaan, koska yleensä samalla toimialalla syntyy aika samankaltaista pakkausjätettä. Kun kartoitetaan toimialan pakkausratkaisut, niiden pohjalta voi rakentaa segmenttikohtaisia toimintamalleja ja yleisohjeita, joista voidaan sitten räätälöidä kullekin sopivat käytännöt. Ensimmäiseksi Katja rakentaa toimintamallia terveydenhuoltoalan toimijoille. Ohjeistus valmistuu tänä syksynä. Sitten vuorossa on kauppapuutarha-ala.
”Tykkään eniten ratkaisujen löytämisestä. On hienoa olla mukana materiaalien kiertoon saattamisessa.”
KUKA: Katja Laitinen, Suomen Uusiomuovi Oy:n kierrätysvalmentaja.
MISTÄ: Toisen polven hyvinkääläinen.
AIEMMIN: 20 vuotta Lassila & Tikanojalla (ent. Säkkiväline) mm. kehittämispäällikkönä, siivouksessa ja tukipalveluissa sekä myynnissä.
SEURAAVAKSI: Rakennan kierrätystoimintamallia terveydenhuoltoalalle.
SUOSITTELEN: Sirkusta.
Kuva: Elina Saarinen. Katja Laitisen motto on, että norsukin syödään pala kerrallaan.