Kiertotalouden kasvuyritysten maailmanvalloitus sai vauhtia sparrauksesta – ”Havaittavissa vieno kassavirran tuoksu”

Kasvu Open sparraus
Facebooktwitterlinkedin

Kasvu Openin Kiertotalouden Kasvupolun ensimmäinen sparrauspäivä kesäkuun alussa tarjosi sparraukseen osallistuneille yrityksille ajatuksia boksin ulkopuolelta.

”Joku on joskus kuvaillut sparrausta positiivisena iskuna poskelle. Sparraajat haastavat yrityksiä välillä vaikeillakin kysymyksillä”, kuvailee Kasvu Open -tiimin Vivi Pöntiö.

Asiantuntijatapaamisiin osallistui ensimmäisenä sparrauspäivänä kolmetoista kiertotalousalan kasvuyritystä.

Aija-Maria Jokilammi Maker3D Oy:stä pitää kiertotaloutta huikeana mahdollisuutena sekä liiketoiminnan lisäämiseen että maailmanpelastamiseen.

”Olen tuntevinani siinä heikon mutta selvästi havaittavan kassavirran tuoksun”, hän kuvailee ja muistuttaa, että se on kaiken bisneksen, myös kiertotalousbisneksen, elinehto.

Kiertotalouden Kasvupolun yrityksiä:

Ekolämmöx

Energia-asiantuntija Mika Elamo kertoi pitchauksessaan, että yritys hakeutui Kasvupolulle mukaan etenkin kasvattaakseen myyntiään.

10 vuotta sitten perustettu nummelalainen Ekolämmöx havittelee maltillista, noin 20 prosentin kasvutahtia. Yritys tarjoaa asiakkailleen ilmavesi- ja maalämpöpumppuja, lämpökamera- ja tiiveysmittauksia sekä energiasuunnittelua. Hybridilämmitysjärjestelmällä pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon omavaraisenergiaa.

Finaje RRE

Asikkalalainen yritys on laajentamassa metsäalalta ja puun käsittelystä kierrätykseen. Yritys työstää jo nyt puuta moneen paikkaan ja muotoon, mutta seuraavaksi yritys alkaa käsitellä muovia ja metalleja. Tavoitteena on pienen mittakaavan kierrätyslaitos, joka voisi käsitellä tuhannen asiakkaan jätemateriaalivirtoja.

Yrityksen taustajoukoissa ovat esimerkiksi Painovoima ry ja Jyväskylän Yritystehdas.

”Etsimme Kasvupolulta kierrätykseen yhteistyökumppaneita ja ajatuksiin kirkastusta kiireen keskellä”, kertoo toimitusjohtaja Veijo Fiskaali.

Hiil

Kotilaisen veljesten perustama yritys haluaa lopettaa saha- ja rakennusteollisuuden tuottaman hukkapuun haaskuun. Yritys pintahiillyttää hukkapuuta ja jalostaa siitä säänkestävää rakennus- ja sisustusmateriaalia. Metsähallituksen autiotupa Sallassa on rakentumassa yrityksen Kiertopuu-materiaaleilla.

”Tavoitteenamme on, että kierrättäisimme ensimmäisessä tehtaassamme vuonna 2027 noin 15 000 kuutiota hukkapuuta ja tekisimme näin 20 miljoonan euron liikevaihdon”, kertoo toinen perustajista, Miikka Kotilainen. Demolaitos toimii jo Kontiolahdella.

Keko Geopolymeerit

Jouni Rissasen mukaan oululainen yritys ei nimestään huolimatta perusta keoista, vaan haluaa saada teräs-, kaivos- ja energiateollisuuden sivuvirta- ja jätekeot hyödynnettyä raaka-aineena. Geopolymeereillä on paljon sovelluskohteita.

”Meille on kertynyt ainutlaatuista asiantuntemusta, sillä olemme tutkineet geopolymeerejä jo viidentoista vuoden ajan akateemisesti. KasvuOpenista haemme eväitä myyntiin, markkinointiin ja rahoitukseen, jotta voimme palkata enemmänkin geopolymeeri-intoilijoita. Maailmanvalloituksemme alkaa aluksi Pohjoismaista”, Rissanen linjaa.

Maker3D

11-vuotias yritys näkee, että kierrätysmateriaalit ja sivuvirrat voisi hyödyntää 3D-tulostuksen materiaaleina. Samalla on punnittava 3D-sarjavalmistettujen osien ympäristövaikutukset. Aija-Maria Jokilammi kertoo, että yritys on aktiivisesti mukana kiertotalouden hankkeissa.

”Markkinapaikat täytyy rakentaa kiertotalousliiketoiminnan näkökulmasta. Siinä tarvitaan systeemistä muutosta.”

PajuCNielu

Vesilahtelaisyritys on kehittänyt konseptin, jossa huonosti tuottavat pellot ja loppuunkalutut energiaturpeen nostoalueet valjastetaan tuottamaan pajua hiilinieluksi. Toimintamalli on koeteltu ja hyväksi havaittu. Yritys laskee, että sopivia peltomaita olisi käytettävissä Suomessa satoja tuhansia hehtaareja sekä lisäksi kymmeniä tuhansia hehtaareita käytöstä poistuvia kasvuturvealueita.

Yrityksessä on mukana muun muassa Humuspehtoorin perustajana tunnettu Reino Mantsinen.

”Etsimme KasvuOpenista osaamista lupa-asioihin, mutta vieläkin enemmän tämä on rahoituskysymys”, Risto Juopperi kertoo.

PrPulping

”Lupauksemme on, että saamme kierrätysmateriaaleista enemmän kuituja talteen ja vähemmällä energialla kuin perinteiset prosessit”, kiteyttää PrPulpingin Göran Antila.

Siinä missä perinteinen kartongin ja paperin kierrätyslaitos on monimutkainen ja tilaa vievä kokonaisuus, tamperelaisen PrPulpingin kierrätyslaitteisto on yksinkertainen ja säästää energiaa. Yksi ja sama laite hoitaa kaikki prosessit. Etuja tuottaa yrityksen patentoima kapearakoinen, 2–3 millimetrin seulalevy.

”Meillä on vahva usko, että meidän ratkaisumme tulee olemaan kierrätyskuidun käsittelyn standardi.”

RD Physics

Kaiuttimet sisältävät paljon magneetteja. Ne puolestaan sisältävät harvinaisia maametalleja, jotka ovat kriittisiä vihreässä siirtymässä. Niiden kysyntä onkin kasvussa, mutta Eurooppa on pitkälti Kiinan tuonnin varassa. RD Physics ottaa vanhoista kaiuttimista toimivat komponentit ja uudelleenvalmistaa uusia kaiuttimia 3D-tulostamalla.

”Kaiuttimemme ovat ympäristöystävällisiä ja lisäksi näyttävät ja kuulostavat hyvältä”, kertoo yrittäjä Kim-Niklas Antin.

RiverRecycle

Maailmassa on parisenkymmentä jokea, jotka pursuavat muoviroskaa. Ne kuljettavat muovisaastetta meriin, jossa ongelma eskaloituu. RiverRecycle on kehittänyt laitteistot ja rakentanut yhteistyökumppaniverkostot jokien puhdistamiseen muoviroskasta sekä ylös nostetun muovijätteen kierrätykseen. Yrityksellä on aktiiviset järjestelmät viidessä maassa. Hankkeita on vireillä lisäksi etenkin Kaakkois-Aasiassa.

RecyclingEnergy

Kari Moilala perusti yrityksen vuonna 2010. Hän sanoo yrityksen nimen kertovan olennaisimman, eli kyse on kierrätysenergiasta. Yritys on saanut patentin uudentyyppiselle sähkövoimalalle, joka tuottaa energia-, aika- ja paikkariippumatonta sähköä ja toimii energiavarastona. Tiimissä on osaamista aina Singaporea ja Sveitsiä myöten.

”Haemme nyt suomalaista pilottipartneria, joka ymmärtäisi keksinnön lisäarvon”, Moilala sanoo.

Tina Shukla Design

Muotoilutoimisto suunnittelee uniikkeja Arvolahjoja yritysten asiakkaille paikallisten yhteistyökumppaneiden tai tuotantolaitosten ohivirtausmateriaalista.

”Suunnitteluprosessi alkaa siitä, että kun punnitsemme yrityksen kanssa tuotannon ohivirtausmateriaalien mahdollisuuksia. Itse kutsun tätä vaihetta aarteenmetsästykseksi”, Tina Shukla kertoo.

Kiertotalouden mukaiset Arvolahjat korvaavat toiselta puolen maailmaa tilattavan, halvan ja helposti rikki menevän krääsän, jota roudataan rahdilla konttikaupalla ympäri maailman meriä. Lisäksi yritykset häpeävät tusinatuotteiden antamista. ”Kun Arvolahja pohjautuu oman tuotantolaitoksen materiaaleihin, lahja toimii samalla materiaalinäytteenä asiakkaalle. Sen voi antaa ylpeänä eteenpäin, sillä Arvolahja kuvastaa yrityksen arvomaailmaa.”

Tuus kaivuu

Maanrakennuksen parissa jo kaksikymmentä vuotta toiminut yritys haluaa laajentaa toimintaansa kierrätykseen, etenkin maa-aineisten kierrätykseen.

”Tuntuu hullulta ajaa materiaalia maankaatopaikkojen penkkoihin. Maa-aines ei kuulu sinne, vaan on uudelleenkäytettävissä helposti”, näkee Sami Haapasalo.

Kiertotalouden Kasvupolulla yritys haluaa keskustella etenkin toiminnan skaalaamisesta laajemmaksi.

Weeefiner

Kiinteiden materiaalien kierrätys sujuu jo kohtuullisesti, mutta liuenneista materiaaleista menetetään jätevesiin ja ympäristöön yli 90 prosenttia. Jyväskyläläinen Weeefiner on kehittänyt 4D-siepparin, joka saa talteen arvometallit ja ravinteet niin teollisuuden kuin kaivostenkin jätevesistä. Kompakti laitteisto pääsee todella korkeisiin talteenottoprosentteihin.

”Lähitulevaisuudessa haluamme laajentaa toimintaa Pohjoismaihin ja muuhun Eurooppaan, ja viiden vuoden päästä haluamme olla globaali toimija”, aikatauluttaa kehityspäällikkö Saara Tuhkanen.

Facebooktwitterlinkedin