Upea joukko, 50 kappaletta kasvunälkäisiä pk-yrityksiä haki mukaan Bio- ja Kiertotalouden kasvupolulle. Haku avoimeen sparrausohjelmaan päättyi 5. toukokuuta. Seuraavaksi tuomaristo…
Kiertotalouden professori Ari Väisäselle ja tutkimusryhmälle Naton palkinto – 3D-siepparit toimiva ratkaisu ampumaratojen hulevesien ja raketinheittimien pesuvesien puhdistamiseen
Pohjois-Atlantin liitto eli Nato on myöntänyt palkinnon parhaasta tieteellisestä julkaisusta Jyväskylän yliopiston kiertotalouden professori Ari Väisäselle ja hänen tutkijoilleen.
Projektissa kehitettiin erittäin lupaavia 3D-metallisieppareita ampumaratojen hulevesien ja raskaiden raketinheittimien pesuvesien metallijäämien poistamiseksi.
Väisäsen lisäksi artikkelin kirjoittajina toimivat väitöskirjatutkija Jutta Koskinen sekä Elmeri Lahtinen Weeefiner Oy:stä. Weeefiner Oy kaupallistaa nyt palkittua 3D-sieppariteknologiaa.
Puolustusvoimat ja Weeefiner Oy ovat pilotoineet 3D-siepparitekniikkaa suomalaisilla ampumaradoilla ja todenneet sen toimivaksi myös haastavissa kenttäolosuhteissa.
Ympäristönsuojelua yhteistyöllä
Palkittu artikkeli tehtiin yhteistyönä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnan ja Puolustuskiinteistöjen kanssa ympäristönsuojelun näkökulmasta.
”Koen palkinnon tunnustuksena tutkimusryhmämme pitkäaikaisesta työstä ympäristön hyväksi analytiikkaa sekä sieppariteknologiota kehittämällä”, Väisänen kommentoi.
Palkittava tutkimus valittiin Naton konferenssissa Saksan Koblenzissa 14.-16.10.2024.
Metallit talteen ja kiertoon
Vesistöihin päätyvistä raskasmetalleista on tullut merkittävä ympäristöongelma, jonka vaikutukset näkyvät ympäristön lisäksi myös eliöissä ja lopulta myös ihmisissä.
Tutkimuksessa ampumaradan valumavesistä analysoitiin haitalliset ja jopa myrkylliset metallit kuten esimerkiksi kadmium, nikkeli, kupari, uraani ja lyijy.
”Kehittämämme 3D-metallisieppariteknologia mahdollistaa paitsi raskasmetallien tehokkaan poistamisen ampumaradan valumavesistä, mutta sen avulla voidaan myös kierrättää metalleja, joista osa on myös teollisuudelle tarpeellisia. Koska kehitetyt siepparit ovat myös uudelleenkäytettäviä, mahdollistaa tämä tekniikka raskasmetallien talteenoton ja kierrätyksen kestävällä tavalla”, iloitsee Väisänen.
Laboratoriokokeista laajempaan mittakaavaan
Kustomoitujen metallisieppareiden valmistamisessa hyödynnettiin innovatiivista 3D-tulostusteknologiaa.
Metallien talteenottoon kykenevä materiaali sisällytettiin helppokäyttöisten kiinteiden suodattimien muotoon. Tulostetuille huokoisille 3D-metallisieppareille tehtiin kattavat laboratoriomittakaavan kokeet, joiden perusteella 3D-metallisiepparit osoittautuivat erittäin toimivaksi ratkaisuksi metallipitoisten vesien puhdistamiseen.
”Lupaavien tutkimustulosten pohjalta uskon vahvasti kyseisen 3D-sieppariteknologian mahdollisuuksiin myös teollisuuden vaatimukset täyttävässä mittakaavassa. Nykyisin on olemassa jo sovelluksia, joita puolustusvoimat sekä teollisuus voivat hyödyntää arkipäivän toiminnassaan”, kertoo Väisänen.
Kuva: Jyväskylän yliopisto. Kiertotalouden professori Ari Väisänen palkittiin Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä tehdystä tutkimuksesta.