Pohjoismaiselle teollisuudelle on nyt tarjolla kuusi uutta työkirjaa. Nordic Green Growthin CIRCit-ohjelman työkalut auttavat teollisuutta kiihdyttämään muutosta kohti entistä kestävämpää…
Kiertotalouden työkalupakki auttaa yritystä suuntaamaan kiertotalouspolulle
Kuinka rakentaa liiketoimintamalli kiertotalouden mukaiseksi?
Yritykset ovat nyt saaneet uusia työkaluja kiertotalousmuutosta vauhdittamaan ja suuntaamaan.
Työkalujen avulla yritykset voivat tunnistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, optimoida toimintaansa ja edistää kestävämpää tulevaisuutta.
Kaikki alkaa kompassista
Kiertotalousajattelun työkalupakki koostuu viidestä eri työkalusta, joista keskeisin on Kiertotalouskompassi.
Tämä työkalu auttaa seuraamaan resurssivirtoja ja energian kulutuksen kohteita. Kompassia voi käyttää myös yrityksen liiketoiminnan nykytilan kartoittamiseen ja mahdollisuuksien tunnistamiseen.
Kiertotalouskompassi toimii lähtökohtana muiden työkalujen käytölle.
Kiertotalousajattelun työkalupakin muut työkalut ovat Viisi rakenteellista hukkaa, Kiertotalouden strategiaskanneri, Liiketoimintamahdollisuudet ja kytkennät sekä Toimintapolku.
Näiden työkalujen avulla yritykset voivat tunnistaa ja optimoida materiaali- ja jätevirtojaan sekä löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia kiertotalouden kentässä.
Testattu työpajoissa
Apuvälineistä on hyötyä pienille ja keskisuurille yrityksille, mutta myös esimerkiksi yritysneuvojille ja konsulteille.
”Työkalujen käytännönläheisyys helpottaa yrityksiä kiertotalouden mukaisen toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä. Työkalujen avulla on mahdollista oppia kiertotalousajattelua ketterällä tavalla”, sanoo Motivan johtava asiantuntija Paula Eskola.
Kiertotalousajattelun työkalut pohjaavat EIT Climate-KIC:n kehitystyöhön. Työkalut saivat alkunsa apulaisprofessori Fenna Blomsman väitöskirjasta.
Kiertotalous-Suomi on testannut suomennettuja työkaluja tänä keväänä Ratkaisuralli-työpajoissa.
Kuva: Adobe Stock AI. Kiertotalousajattelua tukevia työkaluista kompassi on tärkein.