EcoUp auttaa rakennusalaa vihreään siirtymään

Antti Ollikainen EcoUp
Facebooktwitterlinkedin

Kiertotalouskonserni EcoUp pääsi Sitran ja muiden kiertotalousasiantuntijoiden Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1  -listalla uusiutuvuus-­bisnesmallien parhaimmistoon.

Yrityksen tarina alkoi 1970-luvulla, kun kymenlaaksolaiset yrittäjät alkoivat valmistaa sanomalehdestä Ekovilla-eristettä.

Vuonna 2019 yritys kasvoi yritysostojen kautta EcoUp-konserniksi. Nykyisin yritys valmistaa hiilineutraalia eristevillaa, uusiokäyttää rakentamisen sivuvirtoja ja kehittää rakentamisen kiertotalousratkaisuja.

Purkutalo on aarre

Konserni on kehittänyt teknologian, jonka avulla purkurakentamisesta kertyvästä mineraalivillajätteestä voi valmistaa geopolymeeri-raaka-aineita rakentamisen tarpeisiin.

Uusioraaka-ainetta voi käyttää muun muassa betonin valmistuksessa.

”Purettu talo on meille aarre, josta saamme hyötykäyttöön useita eri raaka-aineita. Idea on sama kuin Ekovillan ja sanomalehtipaperin kohdalla: jalostamme jotain, joka muuten menisi jätteeksi”, sanoo toimitusjohtaja Antti Ollikainen.

Hän uskoo, että EcoUpilla on valtavat kasvumahdollisuudet auttaessaan tekemään rakentamisesta aiempaa resurssitehokkaampaa ja vähäpäästöisempää.

”Meidän avullamme rakentaja voi esimerkiksi vähentää koko rakennusprojektin päästöjä käyttämällä hiilineutraalia eristettä. Betonin tai vaikkapa tiilen valmistaja voi vähentää hiilijalanjälkeään ja neitseellisten raaka-aineiden tarvetta käyttämällä tuotteissaan uusiomateriaalia.”

Syyskuussa yritys kertoi suunnittelevansa listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Jos listautuminen toteutuu, EcoUp olisi Suomen ensimmäinen puhtaasti rakentamisen kiertotalouteen keskittyvä yritys.

 

Kuva: EcoUp, teksti: Kaskas media ja Elina Saarinen.

Facebooktwitterlinkedin