Kiertotalousyritykset menestyivät Kasvu Openin finaalissa

Facebooktwitterlinkedin

Suomen kasvunälkäisimmät pk-yritykset palkittiin Kasvu Open -sparrausohjelman finaalissa Jyväskylässä lokakuun lopussa.

Kasvu Openin jo toimivien yritysten sarjan eli Start again -sarjan on voittanut Cajo Technologies Kempeleestä. Startup-yritysten sarjan voittoon ylsi Finnos Oy Lappeenrannasta. Kunniamaininnan Start again -sarjassa sai Soilfood Oy Helsingistä ja Startup-sarjassa Popit Espoosta.

Voittajat valikoituivat sadan finalistin joukosta. Finalistien joukko puolestaan on seuloutunut vuoden mittaan yli kahdeksastasadasta Kasvu Openiin kasvusuunnitelmansa lähettäneestä yrityksestä, joka ovat saaneet sparrausta eri kasvupoluilla. Yksi poluista oli Kiertotalouden Kasvupolku.

Kiertotalouden Kasvupolun voittaja Soilfood Oy menestyi myös valtakunnallisessa finaalissa. Soilfood Oy palkittiin kunniamaininnalla Start again -sarjassa. Vuonna 2015 perustettu Soilfood tarjoaa teollisuuden ja maatalouden toimijoille ratkaisuja sivuvirtojen tehokkaaseen ja järkevään hyödyntämiseen. Se valmistaa kierrätyslannoitteita, jonka lisäksi sen palvelumalli, viljelykiertolannoitusmalli, on otettu alalla hyvin vastaan.

”Yritys tekee liiketoimintaa, jolla on vaikuttavuutta maaperään ja elinympäristöön. Sillä on valtava markkinapotentiaali, vaikka ala onkin vahvasti kilpailtu. Soilfoodin resepteillä teollisuusjätteet ratkaisevat globaalin ongelman, maaperän köyhtymisen. Kiitosta sai lisäksi yrityksen vahva tieteellinen näyttö ratkaisun toimivuudesta”, tuomaristo linjaa.

Kiertotalouden kasvupolulta top 10 -kärkeen pääsi myös nummelalainen Globe Hope Oy.

Kuva: Matias Ulfves/ Kasvu Open. Suomen kasvunälkäisimmät pk-yritykset palkittiin Kasvu Open -sparrausohjelman finaalissa Jyväskylässä lokakuun lopussa.

 

Voittajat Cajo Technologies ja Finnos

Cajo Technologies on vuonna 2010 perustettu kansainvälistyvä kasvuyhtiö Kempeleestä*, jolla on hallussaan patentoitu menetelmä väri- ja jäljitettävyysmerkintöjen tekemiseen laserilla ilman lisäaineita. Yrityksen mukaan sen menetelmä mahdollistaa merkittävän lisäarvon materiaalien tuottajille ja jatkojalostajille.

Finnos, lappeenrantalainen vuonna 2016 perustettu startup, kehittää ja valmistaa sahateollisuuteen tukkienmittausjärjestelmiä, joilla yrityksen mukaan asiakkaat lisäävät raaka-ainetehokkuutta ja parantavat tuotelaatua. Mittari läpivalaisee tukit ja tulosten perusteella optimoi sahatavaran oikeisiin tuotteisiin. Finnos oli myös vuonna 2017 yksi sadasta Kasvu Open finalistista.

Toinen kunniamaininta annettiin Popit Oy:lle, vuonna 2015 perustetulle espoolaiselle yritykselle, joka on kehittänyt ratkaisun lääkkeiden säännöllisen ottamisen takaamiseksi. Ratkaisu koostuu sovelluksesta, pilvipalvelusta ja laitteesta, joka voidaan liittää mihin tahansa pilleriliuskaan. Se tunnistaa automaattisesti milloin lääke otetaan, informoiden käyttäjää siitä, jos lääke jää ottamatta.

Näiden yritysten lisäksi kymmenen parhaan joukkoon valittiin Nellim Wilderness Hotels & Safaris Ivalosta, Notta Systems Oy Seinäjoelta, FinMeas Oy Jyväskylästä, Brighterwave Oy Tampereelta, INARI Arctic Cosmetics Oy Kolarista sekä Globe Hope Oy Nummelasta.

Tuomaristoon kuuluivat Seppo Sneckin (Largo Capital Oy) lisäksi Saga Forss (Broadius Partners Oy), Titta Mantila (Finnvera Oyj), Torsti Tenhunen (FIBAN), Jaakko Salminen (Grannenfelt Finance Oy), Anssi Lehikoinen (Rocsole Oy) sekä Juho Risku (Butterfly Ventures Oy). Tuomariston sihteereinä toimivat Nina Rautiainen ja Maria Häkkinen Kasvu Open -tiimistä.

Kuva: Matias Ulfves/ Kasvu Open. Kuvassa vasemmalta Tommi Äijälä (Innovestor), Uljas Valkeinen (Kasvu Open Oy), Vesa Riihimäki (Nordea) ja Matti Härkönen (Kasvun Roihu Oy).

 

Kasvu Openissa palkintona miljoonarahoitus vuonna 2019

Ensi vuonna Kasvu Open Karnevaalissa voittajalle jaetaan miljoonan euron rahoitus.

Kasvu Openissa julkistettiin torstaina 25.10. uusi Sijoittajan suosikki 2019 -palkinto, jonka saaja valitaan Kasvu Openiin ensi vuoden aikana osallistuvien yritysten joukosta.

Innovestor ja Nordea Kasvu Openin valtakunnallisina kumppaneina tarjoavat palkinnon kautta konkreettisen tavan vauhdittaa suomalaisia kasvuyhtiöitä kasvurahoituksen avulla. Sijoittajan suosikki 2019 -pääpalkintona on 1 000 000 euron kasvurahoitus, joka koostuu Innovestorin rahoituskierroksen 500 000 euron pääomasijoituksesta ja Nordean 500 000 euron kasvulainasta.

Sijoittajan suosikki 2019 -palkinnon saajalle ei ole rajattu tiukkaa toimialaa tai kasvuvaihetta. Olennaisina kriteereinä ovat yrityksen ja sen tiimin näytöt, osaaminen sekä yhdessä arvioitu halu ja kyky vauhdittaa kasvua. Pääpalkinnon myöntäminen edellyttää pääomasijoitus- ja kasvulainaehtojen täyttymistä. Kasvu Open julkisti samassa tilaisuudessa, että sen ensi kauden teemat ovat kasvurahoitus ja pääomasijoittaminen. Tarkoituksena on vauhdittaa yritysten kasvua ja kansainvälistymistä.

Sijoittajan suosikki -valmennusohjelmaan valitaan kesällä 2019 Kasvu Openin 100 finalistin joukosta 5–10 yritystä. Valmennusohjelma toteutetaan alkusyksyllä 2019 ja ohjelman jälkeen valitaan lopullinen voittaja. Kaikki Sijoittajan suosikki -valmennusohjelmaan valitut yritykset hyötyvät ohjelman opeista ja neuvoista. Sijoittajan suosikki 2019 -palkinnon voittaja julkistetaan Kasvu Open Karnevaalissa 24.10.2019 Jyväskylä Paviljongissa.

Facebooktwitterlinkedin