Kodin kemikaaleja pytyn kautta vesistöön

Facebooktwitterlinkedin

2.12.2016

Tiesitkö, että haitallisia aineita päätyy kotoa jäteveteen esimerkiksi urheiluvaatteista, kosmetiikasta ja hygieniatuotteista?

Pytty-kampanja muistuttaa, että vaikka jätevedenpuhdistamoissa poistetaan tehokkaasti ravinteet ja orgaaninen aines, puhdistamo ei pysty pysäyttämään kaikkia haitta-aineita.

Jäteveden mukana kulkee todistusaineisto siitä, mitä kaikkea viemäriin laitamme. Vastuullinen kuluttaja varmistaa, ettei omassa kodissa viemäriä käytetä roskiksena.

Jätevesien johtaminen ja puhdistus onnistuvat parhaiten, kun viemäriin ei laiteta sinne kulumattomia aineita.

”Vie vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin. Vaarallisten jätteiden keräykseen kuuluvat myös kodin remontissa tutut aineet, kuten tärpätti ja maali”, muistuttaa vesiasiain päällikkö Saijariina Toivikko, Vesilaitosyhdistyksestä.

Jätevesien laatu paljastaa, että kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita ja kemikaaleja. Asukkaat kuormittavat jätevedenpuhdistamoja ja vesistöjä kodin kemikaaleilla usein tietämättään.

Haitallisia aineita päätyy jäteveteen esimerkiksi tuontitekstiileistä. Vedenpitävissä teknisissä urheiluvaatteissa voi olla haitallisia ja erittäin pysyviä perfluorattuja alkyyliyhdisteitä (PFAS-yhdisteitä). Kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa usein käytettävää antibakteerista triklosaania taas arvioidaan päätyvän suomalaisille jätevedenpuhdistamoille noin 25 kiloa vuodessa. Määrästä vesistöihin jatkaa noin kolmannes.

”Arjen valinnoilla on väliä. Ympäristömerkit huomioivat tuotteen koko elinkaaren ja rajoittavat tiukasti kemikaalien käyttöä. Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki kertovat tuotteen tai palvelun olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa,” kertoo asiantuntija Terhi Uusitalo Ympäristömerkinnästä.
Vesilaitosyhdistys ja 15 suomalaista vesihuoltolaitosta muistuttavat kotitalouksia Pytty-kampanjallaan siitä, että vaikka jätevedenpuhdistamoissa poistetaan tehokkaasti ravinteet ja orgaaninen aines, puhdistamo ei pysty pysäyttämään kaikkia haitta-aineita.

Kampanja on Vesilaitosyhdistyksen Baltic Sea Action Group-sitoumuspankkiin antama sitoumus. Vesilaitosyhdistyksen jäsenlaitosten lisäksi Pytty-kampanjassa on mukana Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki.

Facebooktwitterlinkedin