Vastuullinen ja ekologinen tekstiili- ja muotiteollisuus voi synnyttää Suomeen miljardiluokan investoinnit ja jopa 17 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2035 mennessä. Näin…
Kotimaisen tekstiili- ja muotialan hiilikädenjälki voi päihittää alan päästöt jopa viisinkertaisesti
Suomalainen tekstiili- ja muotiala voi kasvaa kokoaan suuremmaksi globaalin ilmastokriisin ratkaisijaksi.
Suomen Tekstiili ja Muoti ry julkaisi 11.6.2020 kiertotalouden tiekartan, jossa on tarkasteltu alan Suomessa tapahtuvan toiminnan hiilijalanjälkeä sekä luotu katsaus alan tulevaisuuteen.
Uusilla, kotimaassa kehitetyillä uusiutuvilla ja kierrätyspohjaisilla materiaaleilla sekä niihin liittyvillä teknologisilla innovaatioilla on potentiaalia vähentää ilmastopäästöjä globaalisti jopa viisinkertainen määrä siihen nähden, paljonko alan kotimaisten yritysten hiilijalanjälki on tällä hetkellä.
Jalanjälki on pieni
Suomen tekstiilialan hiilijalanjälki on nyt 59 300 hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Tämä on vain 0,1 prosenttia Suomen ilmastopäästöistä. Määrä vastaa noin 5440 suomalaisen hiilijalanjälkeä.
Päästöihin on laskettu mukaan kotimaisen tekstiilialan yritysten suorat kasvihuonekaasupäästöt Suomessa sijaitsevasta tuotannosta sekä yritysten ostamasta energiasta. Alalla toimii noin kolme tuhatta yritystä.
Tiekartassa on arvioitu, että päästöt on mahdollista kutistaa 6 500 tonniin eli 11 prosenttiin nykyisestä vuoteen 2035 mennessä. Avaintekijöitä siirtymässä ovat esimerkiksi päästöttömän ostosähkön ja -lämmön saatavuus sekä maakaasun korvaaminen biokaasulla.
Globaalia hiilikädenjälkeä kasvattamaan
Suomalaisilla tekstiili- ja muotialan yritysten kiertotalousinnovaatioilla on kuitenkin mahdollisuus päästä myös päästöjä paljon suurempaan hiilikädenjälkeen, eli tarjota globaaleille markkinoille ratkaisuja, jotka vähentävät päästöjä muualla.
Suomessa on esimerkiksi kierrätys- ja selluloosapohjaisten kuitujen tuotantoa, cleantech-osaamista ja uusien teknologioiden kehittelyä.
”Jos kierrätys- ja selluloosapohjaisten kuitujen tuotantoa olisi Suomessa, niillä voisi korvata esimerkiksi paljon luonnonvaroja kuluttavaa puuvillaa. Kun teollinen tuotanto käynnistyy, positiivinen kädenjälkivaikutus voi olla jopa viisi kertaa suurempi kuin alan nykyinen hiilijalanjälki”, sanoo Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n johtava asiantuntija Satumaija Mäki.
Tiekarttatyössä on laskettu, että alan globaali hiilikädenjälki voisi olla jopa 285 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnia.
Jos maailman viskoosituotantotehtaat ottaisivat lisäksi käyttöönsä suomalaisten kehittämää uutta tuotantoteknologiaa, kädenjälkivaikutus voisi vielä moninkertaistua.
”Osaamisesta tulisi miljardien eurojen vientituote. Suomalainen tekstiiliala voisi olla huomattavasti kokoaan suurempi ilmastohaasteiden ratkaisija”, Mäki lisää.
Tähän voitaisiin päästä, jos yhteiskunta lähtisi tukemaan tekstiilialan kiertotaloushankkeita nykyistä rohkeammin.
Kilpajuoksu markkinoille
Uusiutuvia tekstiilikuituja ja niihin liittyvää teknologiaa kehittäviä hankkeita ja yrityksiä on maailmalla kymmeniä, mutta neljä niistä toimii Suomessa.
Yksi kehittäjistä on Infinited Fiber Company, joka tekee tekstiilijätteestä uutta, puuvillan tasoista tekstiilikuitua. Toimitusjohtaja Petri Alava kertoo, että nyt on käynnissä teknologian kehittämisen kilpajuoksu kohti kaupallisen mittakaavan tuotantoa.
”Meillä se on noin vuoden taival. Sen jälkeen olemme valmiita tekemään investointipäätöksiä”, Alava totesi Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n webinaarissa 11.6.2020.
Infinited Fiberillä on suunnitteilla kaksi tehdashanketta. Toisesta tulisi eurooppalainen hiilineutraalin tuotannon lippulaiva, toinen taas modernisoisi kiinalaisen viskoositehtaan.
”Referenssit ovat keino laukausta miljardien eurojen markkinapotentiaali”, Alava sanoo.
Kuvat Infinited Fiber Company ja Shutterstock.