Suomalainen Neste ja saksalainen Remondis ryhtyvät kehittämään jätemuovin kemiallista kierrätystä yhteisvoimin, kertoo Kemia-lehti. Yhteistyön tavoitteena on kyetä käsittelemään vuosittain yli…
Kultainen Luuta Kemille
Kemin kaupungin Vihreä ja kestävä Kemi -hanke palkittiin Pidä Lappi Siistinä ry:n ympäristöseminaarissa Kultaisella Luudalla.
Pidä Lappi Siistinä ry:n myöntämä Kultainen Luuta – ympäristötekopalkinto myönnettiin tänä vuonna Kemin kaupungin Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeelle. Vuodesta 2007 asti jaettu palkinto on huomionosoitus henkilölle tai yhteisölle, joka on osoittanut merkittävää tai pitkäjänteistä työtä Lapin ympäristön hyväksi.
”Kemi on esimerkillisellä tavalla jalkauttanut ympäristötoimenpiteitä koskemaan koko kaupungin sisäisiä toimialoja sekä sidosryhmiä. Kemi on ensimmäinen manner-Suomen kaupunki, joka on saanut ISO 14001 -sertifikaatin eri toimialoille”, Pidä Lappi Siistinä ry:n puheenjohtaja Leo Pitkänen perusteli jakaessaan palkintoa Kemin kaupungin edustajalle, projektipäällikkö Eija Kinnuselle yhdistyksen ympäristöseminaarissa 23. tammikuuta Levillä.
Ilmasto ei tunne rajoja
”Palkinto lämmittää mieltä. Ilmastonmuutos ei tunne siilorajoja tai kuntarajoja, joten työssä vaaditaan päivittäistä yhteistyötä”, Kinnunen kiitti ja jakoi kunniaa hanketyöntekijöille kuten Senja Raappanalle ja Sari Moisaselle sekä koko Kemin kaupunkiorganisaatiolle, esimiehille, kollegoille, päättäjille ja muille sidosryhmille.
Kemi alkoi vihertyä jo muutama vuosi sitten, kun kaupunginvaltuusto päätti kaupungin sitoutuvan valittuihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Kun kaupunkistrategia uudistettiin vuonna 2018, siihen sisällytettiin Vihreä ja kestävä Kemi -toimintamalli. Varsinainen hanketyö käynnistyi viime syksynä EAKR-rahoituksen turvin ja jatkuu tämän vuoden loppuun.
”Tavoitteenamme on luoda Kemin kaupungille monistettavissa oleva ympäristöpolitiikka ja -ohjelma sekä saada Kemin kaupungin toimiala ja kaupungin sidosryhmät toimimaan kestävän kehityksen ja vähähiilisyyden periaatteita noudattaen”, Kinnunen tiivistää. Työkaluina ovat Ympäristökäsikirja sekä ISO 14001 -sertifikaatti, jonka kaupunki sai 150-vuotisjuhlapäivänään.
Työ lähti liikkeelle siitä, että jokaiselta kaupungin toimialalta valittiin muutama kohde, jotka sertifioitiin ensin. Bureau Veritas myönsi sertifikaatit ensimmäisenä kaupunginkanslialle, Sauvosaaren koululle, Sauvosaaren sairaalan lääkkeiden käsittelylle ja Leipätehtaan toimintakeskukselle sekä konekeskukselle, keskusvarastolle ja teknisen toimialan energiatehokkuudelle.
Tänä vuonna myös muut Kemin koulut ja hankinnat auditoidaan.
Palkittu jakaa palkintoja
Käytännössä ympäristötyö näkyy esimerkiksi jätteiden lajitteluna, muovin vähentämisenä ja kierrätyksenä, energiatehokkuuden parantamisena kaupungin kohteissa, aiempaa ilmastoystävällisempänä ja resurssitehokkaampana liikkumisena sekä ruokahävikin vähentämisenä.
Esimerkiksi muovijätteiden lajittelu aloitettiin 12 suurimmassa kaupungin kiinteistöissä kuten kouluissa. Henkilökunta sai ideoida muovin vähentämisen keinoja. Ideoiden ansiosta muovisten roskapussien käyttö on vähentynyt 26 000 kappaletta vuodessa.
Kinnusen mukaan alueelta ei aluksi meinannut löytyä ketään toimijaa, joka olisi saanut kuljetettua kaupungin keräämän muovipakkausjätteen hyödynnettäväksi. Onneksi Pohjanmaan Hyötykäyttö Oy:öön kuuluva Esa ja Pojat löysi tähän ratkaisun.
Yritys saikin marraskuussa ensimmäistä kertaa jaetun, Kemin kaupungin myöntämän Vihreä teko -kunniamaininnan. Toisen kunniamaininnan kaupunki jakoi Röngän lihajalostamolle, joka vaihtoi pakkauksensa kierrätettäviin.
Hävikistä hyvikkiä
Ruokahävikki väheni onnistuneen kasvisruokahankkeen ansiosta. Kaupungille palkattu kasvisravinto-ohjaaja Tarja Sipilä kiikutti kaupungin tavarapyörällä kaupoista ja tukuista myymättä jääneitä kasviksia ja hedelmiä ja säilöi ne. Muutaman kerran viikossa hän kokosi kokkausryhmän valmistamaan niistä hävikkiherkkua, tai kuten Kemissä sitä kutsutaan, hyvikkiä. Samalla tarjoutui tilaisuus vahvistaa yhteisöllisyyttä. Hävikkiruoka väheni viime vuoden aikana alueen marketeissa tämän toiminnan ansiosta noin 7000 litraa.
Kemi on myös käynnistänyt henkilökunnalleen koulutuksen ympäristöosaava.fi. Aluksi koulutukseen osallistuivat siivoajat ja kiinteistönhuoltajat, jotka ovat tärkeässä roolissa kiertotaloudessa. Tänä vuonna koulutusta tarjotaan muillekin ryhmille.
”Olisi hyvä, jos ympäristöasiat eivät olisi kaupungin toiminnassa erillinen aihe, vaan ne olisivat automaattisesti mukana kaikessa”, Kinnunen toivoo.
Pidä Lappi Siistinä ry:n ympäristöseminaariin saapui Leville reilusti yli sata osanottajaa keskustelemaan Lapin ympäristöasioista ja jätehuollosta. Viime vuonna ympäristöseminaari pidettiin Ylläksellä.
Kuva: Elina Saarinen. Eija Kinnunen vastaanotti Kultainen Luuta -ympäristöpalkinnon tammikuun lopussa Levillä Pidä Lappi Siistinä ry:n järjestämässä ympäristöseminaarissa, jonne saapui ennätysyleisö.