Lahdessa kehitettiin orgaaninen metsälannoite – pilottilannoitukset pian vauhtiin

Kuva: Adobe Stock. Pääasiassa kompostista ja puutuhkasta koostuva lannoite sopii mainiosti suomalaisen metsän lannoittamiseen.
Facebooktwitterlinkedin

Putretti-nimisen lannoitteen valmistaja, lahtelainen biokaasu- ja kompostointiyritys Labio Oy aloittaa syyskuussa koelannoitukset kolmella metsätilalla Hartolassa, Lammilla ja Evolla.

Labio sai Ruokavirastolta koe- ja tutkimustoimintaluvan aiemmin tänä kesänä.

Orgaanisen kierrätyslannoitteen kehittäminen lähti käyntiin vuonna 2018, kun kompostille, Lahti Energian puupohjaiselle tuhkalle ja alueen muille sivuvirroille ryhdyttiin etsimään otollisia käyttökohteita.

Lopputuote syntyi Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Lahden seudun kehitys Ladec Oy:n yhteistyönä.

Tutkimustulokset osoittavat, että Putretti on turvallinen ja ympäristölle hellävarainen orgaaninen lannoitevalmiste, joka ravinnepitoisuuksiltaan sopii nimenomaan metsän lannoittamiseen.

Valmiste sisältää sisältää typpeä, fosforia ja kaliumia kasvien tarvitsemissa suhteissa sekä orgaanista hiiltä. Ravinteet vapautuvat puiden käyttöön vähitellen ajan myötä.

Putretin hiilijalanjälki on vain 12 prosenttia keinolannoitteiden päästöistä.

Testejä ja tutkimuksia vielä käynnissä

Kuusen ja männyn taimilla aiemmin toteutetut kokeet ovat osoittaneet, että lähilannoitteen kasvuvaste on hyvä. Vuonna 2020 tehdystä metsälannoituskokeesta saadaan tuloksia parin vuoden päästä

Nyt ovat menossa lähilannoitteen rakeistustestaukset. Labio valmisti ensimmäisen lannoite-eränsä elokuun lopulla.

Samaan aikaan tutkitaan myös hevosenlannan kompostoitavuutta ja käyttöä Putretin raaka-aineena.

Lisäksi käynnissä on koetutkimuksia kompostiin väistämättä joutuvien muovien hajoamisesta ja hajoamisen nopeuttamisesta.

Kansallisen lannoitelainsäädännön menossa olevalla uudistuksella on ratkaiseva merkitys sille, kuinka uutuuslannoitetta voidaan hyödyntää kaupallisesti.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Adobe Stock. Pääasiassa kompostista ja puutuhkasta koostuva lannoite sopii mainiosti suomalaisen metsän lannoittamiseen. Kuvituskuva.

Facebooktwitterlinkedin