Lojuuko rannassa turha paatti? – Kysely selvittää käytöstä poistettujen lasikuituveneiden määrää ja jätehuoltoa

Lasikuituveneet ovat jätehuollossa ongelma.
Facebooktwitterlinkedin

Suomessa on arviolta 1,3 miljoonaa venettä. Kaikki eivät kuitenkaan ole aktiivikäytössä. Osa veneistä on hylätty ja vailla omistajaa.

Macon Oy selvittää nyt ympäristöministeriön toimeksiannosta sitä, kuinka paljon hylättyjä ja käytöstä poistettuja lasikuituveneitä Itämeren rannikkokunnista oikein löytyy.

Selvitys toteutetaan kahdella kyselyllä, joista toinen on suunnattu kuntien asukkaille, mökkiläisille ja veneilijöille, ja toinen venemyyjille, telakoille ja jätehuoltoalan toimijoille.

Tulosten pohjalta pohditaan veneiden keräys- ja käsittelytapoja.

Tuhkaa tuhottomasti

Lasikuituveneet ovat jätehuollossa ongelma. Veneiden energiakäyttö on tehotonta, koska poltettaessa puolet veneen massasta jää tuhkaksi. Viime aikoina on kuitenkin kehitetty lasikuidun kierrätysmenetelmiä, mistä voi ehkä aueta uusia kierrätysreittejä myös veneille.

Kyselyyn ehtii vielä vastata: verkkolomake on auki 20. elokuuta 2023 saakka. Kuluttajakyselyn vastaajat osallistuvat paukkuliivien arvontaan. Ammattilaiset puolestaan pääsevät vastaamalla vaikuttamaan veneiden kierrätysjärjestelmän kehittämiseen.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Hylättyjen lasikuituveneiden määrää selvitetään kyselyllä.

Facebooktwitterlinkedin