Lopen rengaskierrätyslaitos vihittiin käyttöön – 20 000 tonnia renkaita kumi- ja muoviteollisuuden raaka-aineeksi

Risto Tuominen avajaisissa.
Facebooktwitterlinkedin

Suomen Rengaskierrätys Oy on avannut uuden renkaiden kierrätyslaitoksen Lopen Silmänkannon pienteollisuusalueella.

Alkuvaiheessa laitos pystyy käsittelemään noin kolmasosan kaikista Suomessa käytöstä poistuvista renkaista eli noin 20 000 tonnia.

Materiaalista saadaan jalostettua uusioraaka-ainetta kumi- ja muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Laitos saa uusiokäyttöön myös renkaan tukirakenteina käytettävät metallit ja kuidut.

Uusioraaka-aineella voidaan korvata jopa 50 prosenttia valmiin kumi- tai muovituotteen materiaalista.

Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen kertoo, että ensimmäiset asiakastilaukset ovat nyt tuotannossa.

”Tämä on hyvä hetki tutkia, miten omassa yrityksessä voitaisiin muovia korvata kotimaisella uusioraaka-aineella”, Tuominen kutsuu.

Satakunta kutsuvierasta avajaisissa

Lopen laitoksen viimeistelyä kevättalvella 2023. Kuva: Tero Pajukallio.
Lopen laitoksen viimeistelyä kevättalvella 2023. Kuva: Tero Pajukallio.

Lopen rengaskierrätyslaitoksen rakentaminen käynnistyi vuoden 2022 alussa.

Laitoksen avajaiset vetivät Lopelle lähes sata kutsuvierasta 11.5.23.

Laitoksen avasi Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen. Hän näkee materiaalien kierrätyksen olevan avainasemassa siinä, että saataisiin lopetettua luonnonvarojen nykyinen ylikulutus.

”Elämme tänä päivänä monesti yli varojemme”, Heinonen sanoi.

Heinonen riensi avajaisiin Lopelle suoraan käynnissä olevista hallitusneuvotteluista Helsingin Säätytalolta, missä talouden tasapainottaminen ja velkaantumisen pysäyttäminen on yksi keskeisimmistä kysymyksistä.

Velka ei merkitse vain rahaa, Heinonen muistutti. Suurin velka otetaan tulevilta sukupolvilta luonnonvaroina, joita kulutetaan liikaa.

”Jotta kulutusta voidaan hillitä, tarvitaan konkreettisia tekoja. Kiertotaloutta on pidetty yhtenä ainoista tavoista selvitä vääjäämättömästä ekokatastrofista”, Heinonen sanoi.

Facebooktwitterlinkedin