Miten hyvin tomaattikastiketölkki pitää huuhtoa ennen kierrätykseen vientiä? Pitääkö korkki irrottaa muovipullosta? Vastaukset kuluttajien lajittelupulmiin löytyvät uusista neuvontavideoista. Suomen Pakkauskierrätys…
Luonnosta löytyneet hylätyt siimat, verkot ja muut kalanpyydykset koitetaan saada kierrätykseen – Voit ilmoittaa pyydyksistä verkkopalvelussa
Oletko löytänyt vesistöstä tai rannoilta siimanpätkiä, vieheitä, vanhoja verkkoja tai muita hylättyjä kalanpyydyksiä? Tai oletko kadottanut itse pyydyksen? Voit nyt ilmoittaa havaintosi verkossa.
Suomen ympäristökeskus on avannut kadonneiden ja löydettyjen kalanpyydysten kansalaishavainnointiin verkkolomakkeen. Karttasovellus paikantaa pyydyksen sijainnin, kunnon sekä sen, onko pyydys saatu kerättyä pois luonnosta.
Rannalta pois kerätyt kalastusroskat voi myös raportoida Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -sovelluksella.
Kalastajilta luontoon jäävät pyydykset aiheuttavat roskaantumista. Niistä voi myös jauhautua ympäristöön mikromuovia. Pahimmassa tapauksessa pyydykset jatkavat tahatonta pyyntiä. Niiden saaliiksi voi jäädä kaloja, lintuja tai nisäkkäitä. Pyydykset voivat myös takertua laivojen potkureihin.
Kansalaishavaintoja keräämällä kartoitetaan ongelman laajuutta.
Sukeltajat keräävät haamuverkkoja pois merenpohjasta
Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS) ovat mukana kolmivuotisessa Re:Fish-hankkeessa. EU-rahoitteinen hanke puhdistaa Itämeren rannikkoa hylätyistä ja käytöstä poistetuista kalanpyydyksistä.
Sukeltajat keräävät sukeltamalla ja haraamalla pois haamuverkkoja ja muita hylättyjä pyydyksiä Suomenlahden ja Selkämeren rannikolta ja Saaristomeren alueelta.
Hankkeessa ovat mukana myös Ruotsin Håll Sverige Rent, joka koordinoi hanketta, sekä Tarton yliopiston Viron merentutkimuslaitos.
”Haluamme keskittää keräykset niille alueille, mistä haamuverkkoja löytyy kaikkein todennäköisimmin. Siksi kartoitamme vapaa-ajan kalastuksen entisiä ja nykyisiä painopistealueita esimerkiksi haastattelemalla kalastajia, kalastuksen parissa työskenteleviä toimijoita ja vesilläliikkujia”, kertoo Syken vanhempi tutkija Pekka Kotilainen.
Käytöstä poistettuja verkkoja kerätään myös vapaa-ajan kalastajien ja mökkiläisten varastoista.
Kalastusvälineiden kierrätys on vielä alkutekijöissään. Niille ei toistaiseksi ole kierrätysverkostoa eikä keräyspisteitä.
”Osa kerättyjen verkkojen materiaaleista analysoidaan, jotta saadaan selville niiden kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuudet. Näin luomme pohjaa vapaa-ajan kalastusvälineiden kierrätysverkostolle tuottajien, jälleenmyyjien, käyttäjien ja kierrätystoimijoiden välille”, kertoo PSS ry:n projektipäällikkö Jutta Vuolamo.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Jutta Vuolamo/ PSS ry. Rauman rannoilta löytyi tällaista kalastusroskaa rantaroskaseurannassa vuonna 2022.