Luontokadon pysäyttäminen edellyttää ekologista siirtymää eli radikaaleja muutoksia koko yhteiskunnassa ja taloudessa. Suomi on juuri päivittämässä luonnon monimuotoisuuden suojelun ja…
Luontosopimukselle rahoitus




YK:n luontokokouksen jatko-osassa Roomassa saatiin onnistuminen: Yhteisymmärrys löytyi siitä, miten luonnon monimuotoisuutta tuetaan rahoituksella.
Maat sopivat myös globaalien luontotavoitteiden toimeenpanon raportoinnista, seurannasta ja arvioinnista. Sopimuksen osapuolet raportoivat työstään luontokadon pysäyttämiseksi jatkossa yhtenäisellä rakenteella ja yhteisin mittarein. Pääindikaattoreita on 49.
Kaikkien sopimuksessa mukana olevien maiden tulee antaa seuraava raporttinsa helmikuussa 2026.
Ennätyssumma luonnon monimuotoisuudelle
Ennen Rooman kokousta oli vielä epäselvää, miten globaali luontorahoitus järjestetään pysyvästi vuoden 2030 jälkeen. Roomassa päätettiin, että nykyinen rahoitusjärjestelmä arvioidaan ja sen tehokkuutta parannetaan.
Maat olivat samaa mieltä sopimuksen nykyisen väliaikaisen rahoitusmekanismin, Maailman ympäristörahaston (GEF) tärkeästä roolista kansainvälisten biodiversiteettitoimien tukemisessa. Tulevien luontokokousten tehtäväksi jää päättää, onko GEF riittävä rahoitusmekanismi sopimuksen toimeenpanemiseksi.
GEF on allokoinut nykyisellä rahoituskaudella (2022–2026) ennätyssumman luonnon monimuotoisuutta tukeviin toimiin. Kokouksessa maat antoivat ohjausta keväällä käynnistyviin rahaston yhdeksännen lisärahoituskauden neuvotteluihin, joista ei odoteta helppoja.
Suomi valmistelee maaraporttia
“Rooman tulokset ovat aivan keskeisiä luontokadon pysäyttämiseksi. Nyt meillä on konkreettiset askeleet tavoitteista, menetelmistä ja etenemissuunnitelmasta. Suomen maaraportti on tärkeä osa toimeenpanoa ja osa globaalia arviointia. Kansallinen raportti tehdään aiempaan tapaan laajalla yhteistyöllä ympäristöministeriön asettamaa biodiversiteettityöryhmää hyödyntäen”, pääneuvottelija Marina von Weissenberg sanoo.
Kuva: Adobe Stock. YK:n luontokokouksen jatko-osa Roomassa järjestettiin, koska keskeisiä kysymyksiä jäi ratkaisutta viime marraskuussa Kolumbian Calissa. Seuraava luontokokous järjestetään syksyllä 2026 Armeniassa.


